Γ. Κύρτσος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην πρωτοπορία της ΕΕ στην αντιμετώπιση της πανδημίας

«Με βάση τις εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και διεθνών οργανισμών και ειδικών η σημερινή κρίση θα είναι χειρότερη από εκείνη που ακολούθησε το χρηματοπιστωτικό αδιέξοδο του 2008 – 2009»

Με την παραπάνω φράση σε συνέντευξή του στο LastPoint.gr ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κύρτσος κρούει για μια φορά ακόμη τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί ότι η σημερινή κρίση που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας θα είναι η χειρότερη από αυτή που ακολούθησε το χρηματοπιστωτικό αδιέξοδο του 2008-2009.

«Ήμουνα ο πρώτος που μίλησε για τις μεγάλες δυσκολίες που έρχονται τώρα όλοι αναφέρονται σε αυτές. Η κρίση που ήδη αντιμετωπίζουμε δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε απογοήτευση γιατί η κακή ψυχολογία έχει απαγορευτικό κόστος. Πρέπει να μας κάνει πιο δημιουργικούς στη σκέψη και πιο αποτελεσματικούς στην πράξη», δηλώνει ο κ. Κύρτσος.

Όσο για την μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας ο ευρωβουλευτής τονίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται στην πρωτοπορία της ΕΕ σε ό,τι αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς.

«Στο εσωτερικό οι πολίτες συσπειρώνονται γύρω από τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του θεωρώντας ότι κάνουν το καλύτερο δυνατόν. Σύμφωνα με έρευνα της MRB για τον τηλεοπτικό Star, 4 στους 5 πολίτες είναι ικανοποιημένοι από την κυβερνητική πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα», λέει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Σε ερώτηση αν είναι αποτελεσματικά τα μέτρα που δρομολόγησε η κυβέρνηση για την στήριξη της οικονομίας ο κ. Κύρτσος δηλώνει:

«Αυτό θα φανεί σε βάθος χρόνου. Προς το παρόν έχουμε μέτρα συντήρησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εφόσον ο κορωνοϊός χτυπάει τόσο τη ζήτηση όσο και την προσφορά. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της πανδημίας, το συνολικό κόστος της συντήρησης, το ευρωπαϊκό πλαίσιο στήριξης που θα δημιουργηθεί και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που θα έχουμε όταν με το καλό αφήσουμε πίσω μας τον κορωνοϊό και αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας».

Για την στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ο κ. Κύρτσος τονίζει:

«Για να λειτουργήσει σωστά ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες. Δεν ξέρουμε ακόμη πότε θα λειτουργήσουν με ασφάλεια οι αεροπορικές συγκοινωνίες επομένως η συζήτηση γίνεται επί σεναρίων και όχι γεγονότων και συγκεκριμένων δεδομένων.Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να σώσει ό,τι μπορεί από το παραδοσιακά ισχυρό τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) στο οποίο συγκεντρώνονται τα περισσότερα τουριστικά έσοδα».

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ αναφέρεται και σε άλλα θέματα όπως το μεταναστευτικό και τα ελληνοτουρκικά.

Αναλυτική η συνέντευξή του κ. Γιώργου Κύρτσου στη συνεργάτη του LastPoint.gr, δημοσιογράφο κ. Μαρία Χονδρογιάννη:

Είναι σε εξέλιξη και στη χώρα μας η μεγάλη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για τον περιορισμό όσο είναι δυνατό πλέον της νόσου;

Νομίζω ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται στην πρωτοπορία της ΕΕ σε ό,τι αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι κάτι που αναγνωρίζεται διεθνώς. Στο εσωτερικό οι πολίτες συσπειρώνονται γύρω από τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του θεωρώντας ότι κάνουν το καλύτερο δυνατόν. Σύμφωνα με έρευνα της MRB για τον τηλεοπτικό Star, 4 στους 5 πολίτες είναι ικανοποιημένοι από την κυβερνητική πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα.

Είναι όμως αποτελεσματικά και τα μέτρα που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας που λυγίζει υπό το βάρος των επιπτώσεων από την πανδημία;

Αυτό θα φανεί σε βάθος χρόνου. Προς το παρόν έχουμε μέτρα συντήρησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εφόσον ο κορωνοϊός χτυπάει τόσο τη ζήτηση όσο και την προσφορά.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της πανδημίας, το συνολικό κόστος της συντήρησης, το ευρωπαϊκό πλαίσιο στήριξης που θα δημιουργηθεί και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που θα έχουμε όταν με το καλό αφήσουμε πίσω μας τον κορωνοϊό και αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας.

Μιλώντας πριν λίγες ημέρες στην τηλεόραση Open δηλώσατε πως τα χρήματα από πλευράς κυβέρνησης φθάνουν το πολύ μέχρι τον Ιούνιο και πως η οικονομική ύφεση που προμηνύεται για τη χώρα θα είναι τεράστια ενώ χρειάζεται εθνική συνεννόηση για να ξεπεραστεί η επερχόμενη καταστροφή. Αυτό σημαίνει νέα χειρότερη κρίση από αυτή που η ελληνική οικονομία έχει περάσει ;

Με βάση τις εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και διεθνών οργανισμών και ειδικών η σημερινή κρίση θα είναι χειρότερη από εκείνη που ακολούθησε το χρηματοπιστωτικό αδιέξοδο του 2008 – 2009.

Ήμουνα ο πρώτος που μίλησε για τις μεγάλες δυσκολίες που έρχονται τώρα όλοι αναφέρονται σε αυτές. Η κρίση που ήδη αντιμετωπίζουμε δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε απογοήτευση γιατί η κακή ψυχολογία έχει απαγορευτικό κόστος. Πρέπει να μας κάνει πιο δημιουργικούς στη σκέψη και πιο αποτελεσματικούς στην πράξη.

Θα υπάρξουν αναγκαστικά και πάλι περικοπές μισθών και συντάξεων και σε ποιο βαθμό πλέον αφού μετά από δέκα χρόνια κρίσης οι πολίτες δεν αντέχουν άλλα βάρη;

Από τη στιγμή που θα έχουμε μεγάλη πτώση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας την τοποθετεί από 5-10% ενώ υπάρχουν και άλλες εκτιμήσεις για μεγαλύτερη πτώση, είναι φανερό ότι θα επηρεαστεί αρνητικά το βιοτικό μας επίπεδο.

Τώρα με ποιον ακριβώς τρόπο θα γίνει αυτό θα το δούμε στην πορεία ανάλογα με το μίγμα οικονομικής πολιτικής. Δεν νομίζω πάντως ότι υπάρχει λογικός άνθρωπος που να θεωρεί ότι η παγκόσμια κρίση του κορωνοϊού θα αφήσει ανεπηρέαστα τα οικογενειακά οικονομικά.

Υπάρχει δυνατότητα να λάβει η Ελλάδα οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση ;

Η Ελλάδα λαμβάνει ήδη οικονομική στήριξη από την ΕΕ με διάφορους τρόπους.

Απαλλάχτηκε από τις άμεσες υποχρεώσεις για δημοσιονομική πειθαρχία.

Εντάχθηκε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Καταργήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΚΤ η οροφή στην αγορά ελληνικών ομολόγων.

Μας δόθηκε το δικαίωμα να μεταφέρουμε πόρους από το ένα ταμείο στο άλλο προκειμένου να εξυπηρετηθούμε και να αξιοποιήσουμε κονδύλια του ΕΣΠΑ περασμένων ετών.

Δημιουργήθηκαν νέες δυνατότητες χρηματοδότησης των προσωρινά ανέργων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εγγυάται δάνεια των τραπεζών για να διευκολύνει τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Αποκτήσαμε τη δυνατότητα για πρόσθετο δανεισμό με προνομιακούς όρους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Είναι ατελείωτος ο κατάλογος των διευκολύνσεων το κρίσιμο ερώτημα είναι αν αρκούν, σε τόσο δύσκολες συνθήκες, χωρίς την έκδοση ευρωομολόγου.

Πολύς λόγος έγινε και για το ομόλογο που κάποιες χώρες δεν δέχθηκαν. Θα αποτελούσε στήριγμα για την οικονομία;

Το ευρωομόλογο δεν θα ήταν μόνο στήριγμα για την ελληνική οικονομία αλλά λύση για το συνολικό πρόβλημα της ευρωζώνης. Είναι δύσκολο όμως να προωθηθεί γιατί η κοινή γνώμη στις χώρες με υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης και μικρότερο δημόσιο χρέος λένε όχι στην αμοιβαιοποίηση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν θέλουν κοινά βάρη γιατί θεωρούν ότι μόνοι τους θα τα πάνε καλύτερα.

Ειδικά για τον τουρισμό που είναι ο κινητήριος μοχλός της οικονομίας τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του τομέα που πλήττονται τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει ; Υπάρχει σχέδιο ανάταξης του τουρισμού από αυτή την κρίση;

Υπάρχουν πολλές ιδέες για τη στήριξη του τουρισμού που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες προς το παρόν όμως τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

Για να λειτουργήσει σωστά ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες. Δεν ξέρουμε ακόμη πότε θα λειτουργήσουν με ασφάλεια οι αεροπορικές συγκοινωνίες επομένως η συζήτηση γίνεται επί σεναρίων και όχι γεγονότων και συγκεκριμένων δεδομένων.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να σώσει ό,τι μπορεί από το παραδοσιακά ισχυρό τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) στο οποίο συγκεντρώνονται τα περισσότερα τουριστικά έσοδα.

Ελπίζω να επιτύχει τουλάχιστον σε ένα ποσοστό τον στόχο της για να περιοριστούν οι διαστάσεις της ύφεσης.

Χώρες όπως η Ιταλία η Ισπανία και τώρα η Αγγλία λύγισαν από τον κορονοϊό μετρούν χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία. Γιατί έφθασαν ως εκεί και ποια η διαφορά την οποία κάνει η Ελλάδα;

Έφτασαν σε δραματικές καταστάσεις γιατί δεν πήραν έγκαιρα μέτρα και έβαλαν την οικονομία πριν από την κοινωνία.

Στη βόρεια Ιταλία όπου παρατηρήθηκε ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων επέλεξαν να συνεχίσουν κανονικά την οικονομική και εμπορική δραστηριότητα ακόμη και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Στην Ισπανία κάνανε διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων για τη διεθνή ημέρα της γυναίκας στις αρχές Μαρτίου και για άλλους σκοπούς. Στο Ηνωμένο Βασίλειο άφησαν την κατάσταση να εξελιχθεί υιοθετώντας για ένα διάστημα τη θεωρία της ανοσίας της αγέλης.

Ευτυχώς ο Μητσοτάκης προστάτεψε το κοινωνικό σύνολο και ανέδειξε την Ελλάδα σε φωτεινό ευρωπαϊκό παράδειγμα σε ό,τι αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Έχουμε κερδίσει μάχες ο πόλεμος όμως κατά του κορωνοϊού συνεχίζεται και η τελική επιτυχία θα έρθει μόνο αν φανούμε συνεπείς στην τήρηση των μέτρων.

Θεωρώ πάντως εθνικό θρίαμβο το γεγονός ότι αποφύγαμε πολλές χιλιάδες νεκρούς και την καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε υπερπλήρεις ΜΕΘ που δεν μπορούν να προσφέρουν τις αναγκαίες υπηρεσίες.

Και ενώ είναι σε εξέλιξη το πρόβλημα με τον κορονοϊό   δεν έχει πάψει να υφίσταται το μεταναστευτικό . Πρέπει να προχωρήσουν τα κλειστά κέντρα με τον τρόπο που έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση. Είναι η λύση στο πρόβλημα και τι άλλο πρέπει να γίνει και από την ΕΕ;

Τα κλειστά κέντρα είναι ακόμη πιο αναγκαία σήμερα μετά την εμφάνιση της πανδημίας και τα πλήγματα που δέχονται οι χώρες από τις οποίες προέρχονται πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες.

Στον Έβρο η Ελλάδα μετατράπηκε, όπως τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν σε ασπίδα της ΕΕ και ο Μητσοτάκης οδήγησε σε αποτυχία τα σχέδια Ερντογάν.

Πρέπει να κερδίσουμε και τη μάχη των νησιών που είναι πάλι στο στόχαστρο του Ερντογάν. Οι ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να μας στηρίξουν με περισσότερη χρηματοδότηση, περισσότερες μετεγκαταστάσεις προσφύγων ιδιαίτερα ασυνόδευτων παιδιών και με την αλλαγή των κανόνων του Δουβλίνου που είναι σε βάρος μας.

Σε ότι αφορά την γειτονική χώρα οι προκλήσεις συνεχίζονται με τις παραβιάσεις από τα τουρκικά μαχητικά τα επεισόδια στο Αιγαίο και τις παρεμβάσεις στον ΟΗΕ για να καθοριστεί ΑΟΖ με την Λιβύη. Ποια πρέπει να είναι η απάντηση της   Ελλάδος ειδικά τώρα που είναι η κατάσταση σε πολλούς τομείς είναι δύσκολη;

Η απάντηση της Ελλάδας πρέπει να συνδυάζει την ισχύ με τη σωφροσύνη όπως κάνει μέχρι τώρα με επιτυχία η κυβέρνηση.

Η Τουρκία είναι σε φάση αποσταθεροποίησης λόγω των λαθών του Ερντογάν στη Συρία, σε σχέση με την οικονομία και σε ό,τι αφορά την έγκαιρη αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Τα ολοένα μεγαλύτερα προβλήματα της Τουρκίας δημιουργούν μια εικόνα αστάθειας και μπορεί να ενισχύσουν τον πειρασμό για κάποιου είδους τυχοδιωκτισμό ανάλογο με αυτόν που επιχειρήθηκε στον Έβρο.

Σε όλα αυτά απαντάμε σαν η ήρεμη δύναμη της περιοχής μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.