Eυρωπαϊκή κεντροδεξιά: Από τις εκλογικές νίκες στην ιδεολογική κυριαρχία

Γράφει ο Βαγγέλης Αντωνιάδης

Είναι γεγονός πως η Ευρωπαϊκή κεντροδεξιά αποτέλεσε τον καταλύτη στην ιστορική εξέλιξη του οράματος της Ενωμένης Ευρώπης και σφράγισε την πορεία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης περισσότερο από κάθε άλλο ιδεολογικό χώρο.

Οι ιστορικοί ηγέτες της ο Κάρολος Ντε Γκωλ, ο Κόνραντ Αντενάουερ, ο Μονέ, ο Σουμάν, αλλά και ο Ελληνας Κωνσταντίνος Καραμανλής έδειξαν τον δρόμο της προόδου και της ευημερίας των Ευρωπαϊκών Εθνών και έθεσαν τις προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού χώρου που θα εκτείνεται από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια.

Στις μέρες μας η Ευρωπαϊκή κεντροδεξιά δίνει ένα εντυπωσιακό παρόν, καθώς και οι σαρωτικές νίκες της σε μία σειρά Ευρωπαϊκών κρατών επιβεβαιώνουν την πολιτική της και την ισχυροποιούν στο επίπεδο της λαϊκής στήριξης και της Δημοκρατικής νομιμοποίησης δικαιώνοντας παράλληλα την ιδεολογία, τις θέσεις, τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της μεγάλης αυτής πολιτικής οικογένειας.

‘Ίσως το πλέον αξιοσημείωτο είναι πως η θεαματική άνοδος της Ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς σημειώνεται στο μέσο μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των διαδοχικών κρίσεων που ακολούθησαν όπως η κρίση της πανδημίας, της κρίσης που προκάλεσε η εισβολή της δικτατορίας Πούτιν την Ουκρανία και την κρίση της μέσης ανατολής  που  την μεγαλύτερη δοκιμασία μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, για τις χώρες της Ευρώπης, τις Ευρωπαϊκές κοινωνίες αλλά και τους θεσμούς που ενώνουν τα έθνη της Ηπείρου μας και είναι προφανές πως οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς για μια ελεύθερη αλλά και κοινωνικά ευαίσθητη οικονομία αποτελούν την πλέον αξιόπιστη απάντηση στα προβλήματα του σήμερα. Η ισορροπία μεταξύ της οικονομίας της αγοράς και της κοινωνικής συνοχής, της ατομικής ελευθερίας και της συλλογικότητας, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης αποτελούν την πεμπτουσία αλλά και το επίκεντρο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Παράλληλα στόχος της Ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς είναι ο μετριασμός στην αρχή και η εξάλειψη αργότερα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης αλλά και η αποτελεσματική στήριξη όσων δοκιμάζονται περισσότερο από αυτήν, δηλαδή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των, συνταξιούχων, των νέων και των μισθωτών. Ταυτόχρονα είναι αναγκαίο η θεσμική-κυβερνητική κεντροδεξιά να επενδύσει σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη, οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία ενώ αναγκαία είναι επίσης και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα στους νευραλγικούς τομείς της βιομηχανίας και της Αγροτικής παραγωγής απέναντι στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες τους BRICS και του τρίτου κόσμου.

‘Όμως πέρα από τις στενά οικονομικές προσεγγίσεις που βλέπουν την Ευρώπη απλά ως μία ενιαία αγορά η Ευρωπαϊκή κεντροδεξιά αντιλαμβάνεται την Ευρώπη ως πολιτική οντότητα ταυτίζοντας την έννοια της ένωσης με αυτήν την ισχύος και θεωρεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτελέσει μία δύναμη ικανή να αντιμετωπίσει τις απειλές και τις προκλήσεις τόσο του σήμερα όσο και του αύριο. Πάντα βέβαια στη βάση του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών και της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Η Ευρώπη λοιπόν έννοια γεωγραφική, ιστορική, και πολιτιστική αποτελεί και μία πολιτική πραγματικότητα που οφείλει να σέβεται τα έθνη αλλά και τα κράτη. Η οικονομική Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένας υπερεθνικός οργανισμός που θα οδηγήσει στην αφομοίωση και στην εξαφάνιση των εθνών αλλά αντίθετα είναι αναγκαίο να οικοδομηθεί στο πλαίσιο της στήριξης της εθνικής ανεξαρτησίας των κρατών μελών της αλλά και την ταύτιση της έννοιας του έθνους με αυτήν την πατρίδα. Η ενωμένη Ευρώπη, η Ευρώπη των Εθνών ήδη αποτελεί σταθμό στην παγκόσμια ιστορία και προχωρά σταδιακά στην δημιουργία μιας πολιτικής οντότητας. Σ αυτήν την ιστορική συγκυρία και η κεντροδεξιά και ειδικότερα η ελληνική κεντροδεξιά οφείλει να πρωτοπορεί και να αγωνίζεται από την πρώτη γραμμή για το όραμα μιας ελεύθερης και Δημοκρατικής Ελλάδας σε μία ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.