Εορταστικός Δεκέμβριος: Δώρα και συντάξεις περιμένει η αγορά!

– Επάρκεια προϊόντων, συγκρατημένες τιμές και κάποιες προσφορές στην διάθεση των καταναλωτών, που συχνά προχωρούν σε έρευνα αγοράς

– Από σήμερα σε ισχύ το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

• Εορταστικός μήνας ο Δεκέμβριος, αλλά ταυτόχρονα και πολύ αγχωτικός για πολλά  νοικοκυριά, που ενόψει του κλεισίματος της χρονιάς, θα πρέπει να τακτοποιηθούν κάποιες οικονομικές υποχρεώσεις που δεν χωρούν αναβολή! Την ίδια ώρα, η αγορά των Ιωαννίνων έχει ήδη φορέσει τα γιορτινά της, περιμένοντας τους καταναλωτές για τα ψώνια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται φυσικά τα δώρα των μικρών παιδιών, που περιμένουν από τον… Άγιο Βασίλη και ακολουθούν οι προμήθειες για το εορταστικό τραπέζι. Επάρκεια προϊόντων υπάρχει, οι τιμές σε πολλά είδη είναι συγκρατημένες, ενώ δεν λείπουν και αρκετές προσφορές, που εξάλλου τακτικά κυνηγούν οι καταναλωτές για να γεμίσει το «καλάθι της νοικοκυράς». Οι περισσότεροι αυτές τις μέρες κάνουν εκτεταμένη έρευνα αγοράς, περιμένοντας την καταβολή δώρων – συντάξεων και επιδομάτων για να προχωρήσουν στην ιεράρχηση των αναγκών.

Αν και το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων ξεκινά από σήμερα, Δευτέρα, χθες η Γιαννιώτικη αγορά ήταν ανοιχτή και αρκετός κόσμος εκμεταλλευόμενος και τον καλό καιρό, βγήκε για μια βόλτα στο κέντρο της πόλης. Βέβαια, ακόμη οι καταναλωτές είναι… μουδιασμένοι, ωστόσο η εορταστική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στους εμπορικούς δρόμους, παίζει θετικό ρόλο στην ψυχολογία και δημιουργεί ελπίδες ότι τις επόμενες μέρες αυτό θα αποτυπωθεί και στους τζίρους των καταστημάτων.

Συντάξεις – δώρα – επιδόματα 
Οι ελπίδες όλων βέβαια τέτοιες μέρες στηρίζονται κατά κύριο λόγο στην καταβολή συντάξεων, δώρων, επιδομάτων και των πάσης φύσεως βοηθημάτων. Και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι συντάξεις Ιανουαρίου θα καταβληθούν νωρίτερα φέτος, από αυτή την εβδομάδα, έτσι ώστε μέρος των χρημάτων αυτών να φτάσει και στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα οι συντάξεις των μη μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, θα γίνουν μεθαύριο Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου αντί της 24ης Δεκεμβρίου. Οι συντάξεις των μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Δημόσιο, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, θα γίνουν την Παρασκευή  20 Δεκεμβρίου, αντί της 30ής Δεκεμβρίου 2019.

Επίσης το δώρο Χριστουγέννων θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Φέτος πέφτει Σάββατο, οπότε αρκετές επιχειρήσεις αναμένεται να το καταβάλλουν από την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου.

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αναμένεται να πληρωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων. Την ίδια μέρα αναμένεται να πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΑ και το επίδομα ενοικίου και το επίδομα παιδιού.

Πολλές οι υποχρεώσεις!
Βέβαια, δεν είναι μόνο τα ψώνια των εορτών για τα οποία θα πρέπει να φροντίσουν τα νοικοκυριά. Μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει ταυτόχρονα να τακτοποιηθούν και κάποιες σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις (τέλη κυκλοφορίας, φόροι, δόσεις ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών). Και εάν σ’ όλα αυτά προστεθεί και το κόστος της θέρμανσης, τότε οι υπολογισμοί δεν θα βγαίνουν εύκολα για τους περισσότερους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Εορταστικό ωράριο…
Πάντως από σήμερα Δευτέρα τίθεται σε εφαρμογή το εορταστικό ωράριο του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, με την ελπίδα ότι η τοπική αγορά θα μπορέσει να ανασάνει.

Τα καταστήματα Δευτέρα, αύριο Τρίτη, μεθαύριο Τετάρτη, την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου θα είναι ανοιχτά από τις 9 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. και από τις 5.30 μ.μ. έως τις 9 μ.μ..

Το Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου θα είναι ανοιχτά από τις 9 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ., ενώ και την Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ..

Την Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 5.30 μ.μ. ως τις 9 μ.μ..

Την Τρίτη, παραμονή Χριστουγέννων τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ..

Την Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου θα είναι ανοιχτά από τις 9 π.μ. έως 2 μ.μ. και από τις 5.30 μ.μ. έως τις 9 μ.μ..

Το Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου από τις 9 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ., ενώ την Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ..

Την Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από 9 π.μ. έως 2 μ.μ. και από 5.30 μ.μ. έως 9 μ.μ.

Την Τρίτη, παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Τα καταστήματα θα είναι κλειστά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου και από την Παρασκευή 3 θα επανέλθει το κανονικό ωράριο.

πρωινός λόγος 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.