Ένα υπόμνημα για την Υπουργό Παιδείας

Γράφει ο Αλέξανδρος Κριτσίκης, Δικηγόρος

Μετά τη διαφαινόμενη πρόθεση της υπουργού παιδείας να καταργήσει την κοινωνιολογία και τα λοιπά μαθήματα κοινωνικών επιστημών στο Λύκειο την τελείως άδικη, παράνομη και καταχρηστική φαίνεται η υπουργός σαν να ανακαλεί την ως άνω λανθασμένη εκτίμηση της. Εξαιτίας της μεγάλης κατακραυγής που σημειώθηκε για την άδικη αυτή κατάργηση η Υπουργός Παιδείας θορυβήθηκε μετά τις αντιδράσεις ιδίως των καθηγητών των κοινωνικών επιστημών και έστω και αργά φαίνεται να τα «μαζεύει». Σε πρόσφατες εξαγγελίες της τόνισε, ότι για την είσοδο στις πανεπιστημιακές σχολές το κάθε τμήμα θα επιλέγει μάθημα συναφές με το πρόγραμμα σπουδών του για την είσοδο στην αντίστοιχη σχολή.

Έστω και αργά η Υπουργός Παιδείας οφείλει ένα θέλει το σχολείο να διαπαιδαγωγήσει δημοκρατικά ευαισθητοποιημένους πολίτες με κριτική σκέψη και σεβασμό των μαθητών στο Σύνταγμα και τους νόμους να ανακαλέσει όχι μόνο την κατάργηση της Κοινωνιολογίας, αλλά και όλων των μαθημάτων των κοινωνικών επιστημών στα σχολεία. Η κατάργηση ιδίως του μαθήματος της Κοινωνιολογίας συνιστά ξεκάθαρα μια εκδήλωση «ρεβανσισμού» προς μια ιστορική επιστήμη, αλλά και προς μια επαγγελματική-επιστημονική ομάδα. Με τις πράξεις αυτές της υπουργού δυστυχώς οι κοινωνικοί επιστήμονες φαίνεται, ότι έχουν ενοχοποιηθεί από το κυβερνόν κόμμα! Εάν αυτό δεν είναι εκδήλωση λαϊκισμού, εμμονής και ιδεοληψίας τότε πως μπορεί να το χαρακτηρίσει ένας μέσος συνετός άνθρωπος; Μήπως στο βωμό του κομματικού σας ακροατηρίου κ. Υπουργέ «λαϊκίζετε» εις βάρος του συμφέροντος της χώρας; Να σας υπενθυμίσω δε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ακαδημαϊκών Τμημάτων του Πρώτου Επιστημονικού πεδίου έχουν άμεση σχέση με τις κοινωνικές επιστήμες ή έστω διαθέτουν έναν σημαντικό αριθμό μαθημάτων κοινωνικών επιστημών στο πρόγραμμα σπουδών τους.  Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτά τα παιδιά που σπουδάζουν ή σκέπτονται να σπουδάσουν κοινωνικές επιστήμες;

Με αυτά και άλλα κύρια υπουργέ σας ζητώ να διαβάσετε σχολαστικά το υπόμνημα προς τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα Κοινωνικών Επιστημών της Δ.Ε. της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών το οποίο προσαρτώ κάτωθι: ” Αξιότιμα μέλη της Συγκλήτου,

Η Διοικούσα Επιτροπή της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών θεωρεί επιτακτική ανάγκη να σας ενημερώσει για όσα διαδραματίζονται στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης μετά από την ανακοίνωση του νέου ωρολογίου προγράμματος Γενικών και Ειδικών Λυκείων. Χωρίς καμία αιτιολόγηση και χωρίς καμία εμφανή γνωμοδότηση από το ΙΕΠ τα μαθήματα μας σχεδόν στο σύνολό τους, πλην ενός, αφανίστηκαν από όλο το Λύκειο, αφανίζοντας παράλληλα το γνωστικό μας αντικείμενο, που θεωρούμε κομβικής σημασίας για την παιδεία των μαθητών μας. Κοινωνιολογία ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο (από το 2021) αλλά και ως μάθημα γενικής παιδείας στη Γ Λυκείου καταργείται, Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών της Β Λυκείου καταργούνται, Σύγχρονος Κόσμος- Πολίτης και Δημοκρατία της Β Λυκείου καταργείται, Ευρωπαϊκός Πολιτισμός (μάθημα επιλογής) καταργείται, Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών ως γενικής παιδείας Γ Λυκείου είχε καταργηθεί ένα χρόνο πριν, ενώ η Πολιτική Παιδεία Α Λυκείου μειώνεται κατά μία ώρα, ως το μοναδικό μάθημα που μένει στο Λύκειο για να θυμίζει ότι υπάρχει η επιστήμη μας. Σύνταγμα, δικαιώματα, όπως το δικαίωμα ψήφου, κατεξοχήν σημαντικό για τους μαθητές που θα κληθούν για πρώτη φορά να ασκήσουν το αντίστοιχο δικαίωμα, Κοινωνιολογία, μέσα κοινωνικοποίησης, κοινωνικά προβλήματα, πολίτευμα και αρχές δε θα διδάσκονται πλέον στους μαθητές του Λυκείου, ενώ στο Γυμνάσιο μόνο η Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή σε μία ώρα δεν είναι αρκετή για να δημιουργήσει ένα σκεπτόμενο άτομο, ούτε να του λύσει τις απορίες γύρω από το γνωστικό μας αντικείμενο. Παράλληλα, οι απόφοιτοι των Πανεπιστημιακών μας Ιδρυμάτων εκτός του γεγονότος ότι πλήττονται λόγω του αφανισμού του γνωστικού τους αντικειμένου, εργασιακά μόνιμοι και αναπληρωτές μένουν χωρίς ωράριο, οι μεν πρώτοι όντας υπεράριθμοι στις ΔΔΕ, οι δε δεύτεροι άνεργοι χωρίς δυνατότητα απορρόφησης. Επιπλέον, οι φοιτητές βλέπουν όχι μόνο αβέβαιο το μέλλον τους, αλλά ένα μέλλον που σε καμία περίπτωση δεν είναι ευοίωνο για το αντικείμενο που με αγάπη επέλεξαν.

Τις τελευταίες μέρες, σε εξαγγελίες της η Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι για την είσοδο στις πανεπιστημιακές σχολές το κάθε τμήμα θα επιλέγει μάθημα συναφές με το πρόγραμμα σπουδών του για την είσοδο στην αντίστοιχη σχολή. Σε αυτό το σημείο να ενημερώσουμε, ότι οι σχολές Κοινωνικών Επιστημών αγγίζουν το 75% του Ανθρωπιστικού Πεδίου, ενώ την ίδια στιγμή δεν θα υπάρχει από το έτος 2021 κανένα μάθημα Κοινωνικών Επιστημών ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο, ενώ θεωρείται προαπαιτούμενο. Θεωρούμε πως έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε το αντικείμενό μας και να αξιώσουμε την ύπαρξη μαθήματος πανελλαδικώς εξεταζόμενου συναφούς με τις Κοινωνικές Επιστήμες και μόνο ως προαπαιτούμενο για την είσοδο του εκάστοτε φοιτητή στις αντίστοιχες σχολές.

Εξ αυτών των γεγονότων, καλούμε να στηρίξετε το αίτημά μας τα μέλη της Συγκλήτου, τα μέλη ΔΕΠ και ο κάθε πανεπιστημιακός καθηγητής ξεχωριστά επικοινωνώντας με το Υπουργείο και γνωστοποιώντας την αναγκαιότητα ύπαρξης των μαθημάτων μας στη Δευτεροβάθμια και δη ενός πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος Κοινωνικών Επιστημών. Ψηφίσματα των τμημάτων μας, από κοινού στήριξη και συνεργασία θα ήταν καταλυτικής σημασίας, ώστε να αρθεί η παρούσα κατάσταση και η επιστήμη μας να έχει παρόν και μέλλον στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, προστάδιο κομβικό για την περαιτέρω φοίτηση των μαθητών στα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα. Οι εκπαιδευτικοί του κλάδου Κοινωνικών Επιστημών ζητούν την άμεση στήριξη των πανεπιστημιακών τους τμημάτων. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση και πληροφορία είμαστε πάντα στη διάθεσή σας.»

Και μετά προβάλει εύλογα το ερώτημα. Τι θα πράξετε κυρία υπουργέ προς το συμφέρον των κοινωνικών επιστημών, των παιδιών, αλλά και της χώρας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.