Έλληνες και Αρμένιοι. Γεωγραφικά μακριά, διπλωματικά κοντά!

Γράφουν οι:

Κυριακίδου (Φωτεινή) Φαίη, Φιλόλογος Παν. Ιωαννίνων / Σύμβουλος Ανάπτυξης / Υπεύθυνη Γυναικών Δημ.Τ.Ο. Ν.Δ. Νέας Σμύρνης

και

Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Δημοσιογράφος

Να τηρήσουν την εκεχειρία η οποία θα έπρεπε να έχει τεθεί σε ισχύ την Κυριακή στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ κάλεσε την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασής του, το Συμβούλιο Ασφαλείας με έδρα τη Νέα Υόρκη συζήτησε σχετικά με την κατάσταση σε αυτή την ορεινή περιοχή, όπου οι συγκρούσεις που μαίνονται από τις 27 Σεπτεμβρίου έχουν κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, τα 15 μέλη του Συμβουλίου συντάχθηκαν με την έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να τηρηθεί η εκεχειρία. «Όλος ο κόσμος έλεγε το ίδιο: η κατάσταση είναι άσχημη και οι δύο πλευρές πρέπει να σταματήσουν και να λάβουν υπόψη τους τις εκκλήσεις του γενικού γραμματέα για εκεχειρία», είπαν διπλωμάτες. Η Ρωσία, η οποία ασκεί αυτή την περίοδο την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου, εργάζεται πάνω σε μια ανακοίνωση προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσαν οι διπλωμάτες.

Το κείμενο, στο περιεχόμενο του οποίου θα πρέπει να συμφωνήσουν αυτή την εβδομάδα τα μέλη του Συμβουλίου, αναμένεται να παροτρύνει επίσης την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ομάδας του Μινσκ – στην οποία συμπροεδρεύουν Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ. Η ομάδα αυτή, που ιδρύθηκε το 1992, έχει στόχο την επίλυση της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ζουν κυρίως χριστιανοί Αρμένιοι, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν, όπου ζουν σιίτες τουρκόφωνοι, λίγο πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πόλεμος ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 30.000 ανθρώπους. Εκεχειρία, η οποία διακόπτεται από σποραδικές συγκρούσεις, συμφωνήθηκε και εφαρμόζεται γενικά το 1994.

Η «ανθρωπιστική εκεχειρία» η οποία επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ την Κυριακή παραμένει νεκρό γράμμα και Αρμένιοι και Αζέροι αλληλοκατηγορήθηκαν για νέες επιθέσεις χθες Δευτέρα το πρωί. Μια πρώτη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία συμφωνήθηκε υπό την αιγίδα της Μόσχας και επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή τη 10η Οκτωβρίου, δεν τηρήθηκε ποτέ. Ο ΟΗΕ έχει υιοθετήσει 4 αποφάσεις για τη σύγκρουση αυτή από την αρχή της δεκαετίας του 1990.

Οι τρέχουσες συγκρούσεις είναι οι σφοδρότερες που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή από το 2016· εισέρχονται στην τέταρτη εβδομάδα τους. Αν προσπαθήσει κάποιος να μελετήσει και να κατανοήσει τις συμμαχίες και τις σχέσεις που διαμορφώνονται στον Καύκασο, με αφορμή την αναζωπύρωση της σύγκρουσης Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, θα τρομάξει με την πολυπλοκότητα των παρασκηνίων πίσω από τα γεγονότα.

Πριν μερικές μέρες είχαμε ένα κυριολεκτικά ιστορικό κοινό ανακοινωθέν υπέρ παύσης συρράξεων και αιματοχυσίας στο Νότιο Καύκασο από τις ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία. Πολλά σύννεφα πάνω από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Πολλά περισσότερα από κάθε άλλη φορά από το 1991 μέχρι σήμερα. Εδώ και 20 μέρες παρατηρούμε μια νεα πολεμική πραγματικότητα.

Τα δεδομένα αλλάζουν μέρα-μερα ή και ώρα-ωρα. Mετά την διάλυση της ΕΣΣΔ στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 κινητοποιήθηκε και πάλι η διάθεση των κατοίκων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ για αυτονομία και έγινε απόσχιση της περιοχής από το Αζερμπαϊτζάν όπου διοικητικά άνηκε. Ο πληθυσμός του που είναι Αρμένιοι, με δύο δημοψηφίσματα διατράνωσε την επιθυμία του να είναι ανεξάρτητο κράτος ή έστω αυτόνομη περιοχή σε μεγάλο βαθμό.

Οι Έλληνες γνωρίζουμε την δραστηριότητα της Αρμενικής Κοινότητας στην Ελλάδα και την εκτιμούμε βαθιά γιατί είναι δημιουργική, δραστήρια και συνδέεται μαζί μας με δεσμούς αγάπης και κατανόησης. Είναι αδελφικός λαός ο λαός της Αρμενίας. Άλλωστε οι λαοί μας έχουν υπάρξει θύματα της Τουρκικής θηριωδίας με μαζικές εξοντώσεις και εκτοπίσεις πληθυσμών (γενοκτονία Αρμενίων, γενοκτονία Ελλήνων Μικράς Ασίας και Ελλήνων Ποντίων κλπ). Ο αρμενικός λαός διαπρέπει σε τομείς όπως το εμπόριο και οι εισαγωγες-εξαγωγες, είναι λαός που είχε και έχει στο αίμα του το εμπορικό δαιμόνιο (βλέπε Αρμένιοι της Πόλης, της Σμύρνης, της Θεσσαλονίκης.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει όπως παλιότερα (ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία) να λάβει πρωτοβουλίες για να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή. Επίσης βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου να αποδοθεί δικαιοσύνη και να γίνει σεβαστή η βούληση των Αρμενίων κατοίκων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ για αυτοδιάθεση.

Όχι άλλη ανθρώπινη ζωή χαμένη στον Καύκασο! Όχι άλλες ζωές που δεν μπορούν να ανθίσουν μέσα στην διαρκή αβεβαιότητα και το θολό αύριο. Όχι αναζωπύρωση παλαιών παθών και λαθών! Η περιοχή είναι γεωγραφικά Αζέρικη; Ναι είναι. Πρέπει να συνεχίσει να είναι; Ναι, μάλλον ναι. Και αυτό φυσικά δεν θα το κρίνουμε εμείς, ούτε και η Ελλάδα μόνη της. Η ΕΕ και η Δύση οφείλουν συνολικά να είναι παρούσες!

Υπάρχουν εκεί αρκετές δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι που διαχρονικά βιώνουν έντονη καταπίεση. Λύση θα ήταν μια ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία, ίσως, ως και ανεξαρτησία. Σίγουρα ο πόλεμος ΔΕΝ είναι η λύση! Καταφύγια για παιδάκια και ηλικιωμένους ΔΕΝ είναι λύση. Μουτζουρωμένα και αποκαρδιωμένα παιδικά και ηλικιωμένα πρόσωπα ΔΕΝ είναι κάτι το ανθρώπινο και το αποδεκτό.

Αλλά οι 3 προστάτιδες δυνάμεις και -κυρίως η Ρωσία- οφείλουν να καταλάβουν τον εξαιρετικά βρώμικο ρόλο που παίζει η Τουρκία στον Καύκασο (και γενικά). Εκτός αν τον υποθάλπτουν έμμεσα… Αρκετά απλώθηκε η διάθεση της Τουρκίας να ανακατεύεται σε θάλασσες, εδάφη και περιοχές που δεν έχει καμία δουλεία. Μην βγάζετε τελείως από το μυαλό σας ότι αυτό που συμβαίνει στον Νότιο Καύκασο είναι μια ακόμη μορφή του πολυδιάστατου επιθετικού νέο-οθωμανισμού… Και σίγουρα ο ”κακός της υπόθεσης” δεν είναι το αρμενικό στοιχείο στον Καύκασο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.