Εκλογές 2019: H σημασία της ψήφου

Γράφουν οι Νικολοπούλου Αναστασία, Δικηγόρος και Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Επικοινωνιολόγος

Το ψηφοδέλτιο, αυτό το φύλλο χαρτί, έχει για τον κάθε ένα και την κάθε μία από εμάς διαφορετική σημασία ανάλογα με το πόσο μας ενδιαφέρει η πολιτική. Για κάποιους, αυτό το χαρτάκι είναι το εισιτήριο για μεγάλες λεωφόρους και βάθρα αξιοζήλευτα, για αυτούς, αυτά τα ”μαγικά χαρτάκια” είναι το παν, αποτελεί αυτοσκοπό. Για κάποιους άλλους είναι μια χρυσή ευκαιρία να βάλουν το λιθαράκι τους για μια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό ή… να ευχαριστήσουν απλά κάποιο φίλο. Αλλά για κάποιους άλλους είναι μια σκέτη αγγαρεία, γιατί θα τους χαλάσει το πρόγραμμα της Κυριακής, το φρέντο καπουτσίνο τους ρε αδερφέ! Όμως αυτό το χαρτάκι έχει τεράστια σημασία και αξία.

Επί δεκαετίες δόθηκαν αγώνες για να κατοχυρωθεί ως δικαίωμα που όλες/όλοι σήμερα θεωρούμε ως δεδομένο. Είναι η ζωντανή έκφραση της Αντιπροσωπευτικής Κοινοβουλευτικής ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.  Νομιμοποιούμε εκείνους που θέλουμε να διαχειρίζονται τα προβλήματα της ΠΑΤΡΙΔΑΣ μας, να αφουγκράζονται τους προβληματισμούς, να ανησυχούν και να ενδιαφέρονται για το ΜΕΛΛΌΝ μας. Το χαρτάκι αυτό μας δίνει το σημαντικότερο μέσο να επιδοκιμάσουμε ή να απορρίψουμε τη συμπεριφορά και τα έργα κάποιου πολιτικού φορέα, παρακολουθώντας και κρίνοντάς για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Είναι το μέσο για να στείλουμε το μήνυμα που πρέπει, σε αυτούς που δεν μας έπεισαν για μια ακόμη φορά ή να πούμε το μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς που έμπρακτα μας έδειξαν το γνήσιο ενδιαφέρον τους για τα μεγάλα ή μικρά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπος μας. Ακόμα το χαρτάκι αυτό μπορεί να γίνει το διαβατήριο για νέους και φρέσκους ανθρώπους να μπουν στον ενεργό πολιτικό στίβο και να φέρουν νέες, προοδευτικές ιδέες να δώσουν τη νέα πνοή στην πολιτική και λύσεις στα ζητήματα που αφορούν την πατρίδα μας.

Εκλογές έρχονται. Φίλες/φίλοι, η αποχή δεν είναι λύση. Η αποχή είναι συνενοχή. Τα προβλήματα είναι εκεί και περιμένουν να στείλουμε άξια και δραστήρια άτομα για να δώσουν λύσεις. Όποιες και αν είναι αυτές, ο καθένας κρίνει με το δικό του κριτήριο. Οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν στο θέμα της πολιτικής, σηματοδοτούν την κριτική σκέψη, την ενημέρωση σε θέματα επικαιρότητας, την προσπάθεια να βρεθεί ο καθένας μας λίγο πιο κοντά στη δική του αλήθεια. Ωστόσο, ας μη λησμονούμε ότι και μετά τις εκλογές θα είμαστε εκ νέου μαζί, ετοιμοπόλεμοι για τη καινούρια πραγματικότητα και σίγουροι για να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.