Εκδημοκρατισμός των Δυτικών Βαλκανίων ή …. ;

Γράφει ο Απόστολος Τσιμογιάννης, Υπτγός ε.α

Η διχοτόμηση των Βαλκανίων σε Ανατολικά και Δυτικά δεν στηρίζεται σε κάποια ιστορικά ή πολιτισμικά κριτήρια. Αντιθέτως, η διαίρεση της περιοχής έχει πολιτικό περιεχόμενο αφού το μόνο κοινό χαρακτηριστικό ανάμεσα στα κράτη της Δυτικής Βαλκανικής είναι η σημαντική υστέρηση στην υιοθέτηση οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο όρος “Δυτικά Βαλκάνια” λοιπόν παραπέμπει στα κράτη εκείνα της περιοχής των οποίων τα πολλαπλά και αλληλένδετα εσωτερικά προβλήματα αποτελούν πηγή σημαντικών απειλών ενάντια στην Ευρωπαϊκή ασφάλεια. Συνεπώς, τα Δυτικά Βαλκάνια περιλαμβάνουν την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Γιουγκοσλαβία, την Κροατία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

Οι προϋποθέσεις που έθεσε η ΕΕ στα κράτη αυτά είναι για να ξεκινήσουν διμερείς διαπραγματεύσεις για την υπογραφή μιας «Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης» ήταν:

Ο εκδημοκρατισμός των θεσμών τους και η εδραίωση κράτους δικαίου.

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εισαγωγή μεταρρυθμίσεων για την μετάβαση σε μια οικονομία της αγοράς.

Η ενεργή συμμετοχή τους στην προσπάθεια ανάπτυξης της περιφερειακής συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η ανεξαρτησία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Δυστυχώς όμως η κακή συγκυρία που προέκυψε τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη βεβαίως των ψηφοφόρων, είχε σαν αποτέλεσμα αντί να πασχίζουμε για τον εκδημοκρατισμό των Βαλκανίων, να βρισκόμαστε μπροστά στην βαλκανοποίηση της Ελλάδας.

Από πού να ξεκινήσει κανείς ;

Ας ξεκινήσουμε από τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS. Δολοπλοκίες, εκβιασμοί και μαύρη προπαγάνδα, με εμπλοκή και διαπλοκή πολιτικών, δικαστικών, δημοσιογράφων και ιδιωτών στο πλαίσιο κατάργησης των θεσμών, της διάκρισης εξουσιών και της ηθικής! Καταστάσεις που συμβαίνουν σε τριτοκοσμικές χώρες με σαθρά θεμέλια δημοκρατίας και θεσμών.

Αύξηση της μικροεγληματικότητας, ανταγωνισμοί και ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών .

Αύξηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, ποτών και τσιγάρων

Επίμονη προσπάθεια για έλεγχο των ΜΜΕ, απίστευτες διαδικασίες χορήγησης αδειών, συμμετοχή επιχειρηματιών αμφιβόλου ηθικής.

Εμφανής και ξεδιάντροπη χειραγώγηση της δικαιοσύνης. Προσπάθεια κατάλυσης του κράτους δικαίου.

Συνέχιση και εντατικοποίηση της αναξιοκρατίας και ευνοιοκρατίας.

Πτώση κατά 27 θέσεις στη παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας.

Ανοχή σε πράξεις καταστροφής δημόσιας περιουσίας. Η Ελλάδα πρώτη σε τρομοκρατικές επιθέσεις αναρχικών, σύμφωνα με την EUROPOL.

Υποβάθμιση της παιδείας σε όλα τα επίπεδα.

Προσπάθεια διάσπασης της κοινωνικής συνοχής. Ανοχή στην παράνομη μετανάστευση. Άθλιες συνθήκες κέντρων διαμονής μεταναστών.

Συνεχής και επίμονη προσπάθεια παραπλάνησης του λαού, δημιουργία ψευδών εντυπώσεων.

Η Ελλάδα υποχωρεί κατά 11 θέσεις στη παγκόσμια λίστα διαφάνειας. Παρατηρείται αύξηση της διαφθοράς.

Η πολιτική ζωή έχει πάρει τη μορφή «αγοραίου έρωτα», όπου αρκετοί βολευτές (ουχί βουλευτές) προσφέρουν την πραμάτεια τους, για να εξασφαλίσουν το μέλλον τους, ξεπουλώντας και την τελευταία σταγόνα αξιοπρέπειας. Ποια Μακεδονία, ποιος Αλέξανδρος, «εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν».

Και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Αναρωτιέμαι πως στις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο υψηλά. Εύχομαι και ελπίζω οι άνθρωποι που αγαπούν την Ελλάδα και θέλουν να δουν κάτι καλύτερο να πλειοψηφήσουν στο τέλος. Αλλιώς θα ξαναγίνουμε «βαλκανιζατέρ».

One thought on “Εκδημοκρατισμός των Δυτικών Βαλκανίων ή …. ;

  • 21/01/2019, 18:39
    Permalink

    Η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ αποτέλεσε στόχος της Ελλάδας στις 2 τελευταίες Προεδρίες της το 2002 και το 2014. Φυσικά η διαδικασία επρόκειτο να είναι μακρά καθώς η Δημοκρατία και δημοκρατικοί θεσμοί είναι άγνωστες έννοιες στα κράτη αυτά. Ειδικότερα η πλαστογράφηση της ιστορίας με την ιδιοποίηση ονομάτων και συμβόλων από τους Σκοπιανούς κάθε άλλο παρά μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η τραγωδία των Πρεσπών όμως έχει μεριμνήσει και γι’ αυτό καθώς η Ελλάδα όχι μόνο δεν θα αντιτίθεται αλλά δεσμεύεται να βοηθά στην είσοδο του μορφώματος σε όλους τους διεθνής οργανισμούς! Από την Παρασκευή 25/1 που θα έχει επικυρωθεί η “σύμβαση των Πρεσπών” (ορολογία Καμμένου) τίποτα πια δεν μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο μας!

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.