Εκδήλωση ΟΝΝΕΔ για Περιβάλλον – Κλιματική Αλλαγή

«Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή το μέλλον των νέων» – Μια πολλή ενδιαφέρουσα διαδραστική Εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για το Περιβάλλον, με προσκεκλημένο τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα.

Έτος ορόσημο για την κλιματική αλλαγή θεωρείται το 2021 και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος της 5ης Ιουνίου, η ΟΝΝΕΔ ξεκίνησε ένα σύνολο δράσεων που αφορούν την ενημέρωση αλλά κυρίως την ευαισθητοποίηση γύρω από τα περιβαλλοντικά ζητήματα του πλανήτη, που αποτελούν επίσης και προτεραιότητα της Ε.Ε.

Την έναρξη αυτών των δράσεων, οι οποίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες σε όλη την Ελλάδα, σηματοδότησε η πρώτη μετά από καιρό δια ζώσης εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, με προσκεκλημένο τον καθ ύλη αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Τόσο οι εισηγητές όσο και ο Υπουργός Περιβάλλοντος, εστίασαν στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, πως αυτό επηρεάζει τις νέες γενιές και ποια είναι τα μέτρα με τα οποία σκοπεύει η Κυβέρνηση να ισχυροποιήσει την περιβαλλοντική πολιτική της χώρας.

Από την αρχή της τοποθέτησης του Υπουργού, έγινε σαφές πως το θέμα της κλιματικής αλλαγής, εκτός από μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα, επηρεάζει άμεσα το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας αφού όλοι οι συναφείς παραγωγικοί κλάδοι θα πρέπει σταδιακά να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, της πράσινης ανάπτυξη.

Γι αυτό , όπως τόνισε, στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης για το κλίμα, η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν διαμορφώσει ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη εποχή με κύριους άξονες την απολιγνιτοποίηση, την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, την ανάδειξη νέων «πράσινων νησιών», την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, καθώς και την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το μετασχηματισμό του τομέα της ενέργειας μέσα από ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, δηλώνοντας: «Τη στιγμή που σχεδιάζουμε τη νέα ημέρα της χώρας μετά την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, δεν λησμονούμε ότι η επόμενη, παγκόσμια κρίση βρίσκεται ήδη εδώ. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εμφανείς στις ζωές μας, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να γίνονται ολοένα πιο συχνά αλλά και πιο έντονα. Στη μάχη αυτή, κατά της κλιματικής κρίσης, έχουμε ήδη δρομολογήσει ένα συνεκτικό σχέδιο δράσεων και διαθέτουμε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας, αναμορφώνοντας τον ενεργειακό τομέα στη χώρα μας. Ωστόσο, ξέρουμε ότι νικητές θα βγούμε μόνο ενωμένοι, μόνο εάν βρισκόμαστε όλοι μαζί στον κοινό αυτόν αγώνα. Έχουμε βαθιά πίστη ότι οι νέοι και οι νέες της χώρας μας, το μέλλον μας, μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στην εθνική προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση και τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Για να χτίσουμε όλοι μαζί τη χώρα που θέλουμε όχι μόνο για εμάς αλλά και για τις επόμενες γενιές».

Η συνέχεια έγινε ακόμη πιο ενδιαφέρουσα καθώς οι παρευρισκόμενοι υπέβαλαν στον Υπουργό Περιβάλλοντος τις ερωτήσεις τους και ακολούθησε ένας δημιουργικός και κατατοπιστικότατος διάλογος, για πολλά από τα θέματα που σχετίζονται με τα σχέδια δράσης της κυβέρνησης, που στόχο έχουν να αναμορφωθεί ο ενεργειακός τομέας στη χώρα μας, αλλά και την συμμετοχή ή τις αντιδράσεις των πολιτών σε αυτά. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της συμμετοχής των πολιτών σε αυτήν την προσπάθεια , αναγνωρίζοντας παράλληλα την ανάγκη οι επενδύσεις για τις ΑΠΕ, να γίνονται κατόπιν μελέτης βάσει ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού και μετά από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ Σκρέκας επισήμανε πως οι επενδύσεις που θα γίνουν στον τομέα της ενέργειας θα δημιουργήσουν εκτός από καλύτερες κλιματικές συνθήκες, τρόπους ανάπτυξης και προόδου της έρευνας και της καινοτομίας αλλά θα δημιουργήσουν και νέες θέσεις εργασίας.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο ανοιχτό Θεατράκι του Δήμου Αλίμου, στο Λόφο Πανί που παραχωρήθηκε από τον Δήμαρχο Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη και κατά την διάρκεια της, τηρήθηκαν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι απαιτούμενες αποστάσεις όπως ορίζουν οι οδηγίες των ειδικών για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν προστατευτικές μάσκες .

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλίμου Νικόλαος Αλεξόπουλος καθώς και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Αλίμου Ιωάννης Αντωνάκης, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό, καλωσορίζοντας τον Υπουργό, τον Πρόεδρο και το νεανικό κοινό. Ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Αλίμου Μανώλης Μιχαλέτος, ο Πρόεδρος και η οργανωτική Γραμματέας της ΟΝΝΕΔ Αλίμου Αναστάσιος Πεζάς και Τωρτζίνα Κολοβού , ο Γραμματέας της Β2 Νομαρχιακής οργάνωσης της ΟΝΝΕΔ και πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αλίμου Μάριος Στενός, καθώς και άλλα στελέχη της ΟΝΝΕΔ με αρμοδιότητες σχετικές με το περιβάλλον.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό για την παρουσία του στην εκδήλωση της Οργάνωσης και δήλωσε: «Η γενιά μας μπήκε μπροστά και έδωσε το μήνυμα της νίκης με τον εμβολιασμό της κατά της πανδημίας, χτίζοντας σιγά-σιγά το τείχος ανοσίας. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορούμε να βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είναι ακόμα ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα για να μπορούν να απολαύσουν τα αποτελέσματά του οι επόμενες γενιές. Και είναι στο δικό μας χέρι να μπορέσουμε να το πραγματοποιήσουμε, κάνοντας ο καθένας μας το ελάχιστο δυνατό, προσαρμόζοντας την καθημερινότητα ή την επαγγελματική του δραστηριότητα σε πιο πράσινες πρακτικές».

Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον του πλανήτη, η υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι το τεράστιο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και η ευαισθησία τους για το περιβάλλον και τις συνέπειες που θα έχει σε αυτό, η αλόγιστη χρήση ενέργειας που δεν προέρχεται από “πράσινες” πηγές.

Ν.Σ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.