Είναι γλυκιά η εξουσία σύντροφοι

Γράφει ο Αλέξανδρος Κριτσίκης, Δικηγόρος

Μόλις προ ημερών στο 11ο συνέδριο της ΝΔ παραστάθηκαν και μίλησαν για λογαριασμό της αριστεράς μεταξύ άλλων η Φώφη Γεννηματά και ο Θεοδωράκης ως εκπρόσωποι της κεντροαριστεράς. Αλλά ποιας κεντροαριστεράς; Αυτοί εν προκειμένω ευαγγελίζονται μια άλλη κεντροαριστερά. Μια κεντροαριστερά τελείως διαφορετική από αυτήν, που τώρα βρίσκεται στην εξουσία.

Πρόσφατα στο συνέδριο της ΝΔ η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της μεταξύ άλλων ανέφερε ότι πρέπει «να επιδιώξουμε με ειλικρίνεια την εθνική συνεννόηση. Η Εθνική Συνεννόηση δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκη με κυβερνητικές συνεργασίες. Είναι κάτι υπέρτερο από αυτές, γιατί θέτει, στο κέντρο του ενδιαφέροντος της, το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας, των Ελληνίδων και των Ελλήνων», ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης προκαλώντας ιδιαίτερη αίσθηση σημείωσε «Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρετε και θα συναντηθούμε».

Γιατί όμως αναφέρομαι σε όλα αυτά; Έχουν κάποια αξία; Ποιος δεν θα ήθελε μια μετεκλογική συνεργασία της ΝΔ με τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς σε ενδεχόμενη μη αυτοδυναμία;. Είναι δηλαδή προτιμότερη η ακυβερνησία και το χάος από το να έχει η χώρα σταθερή κυβέρνηση; Αυτό δεν επιτάσσει το εθνικό συμφέρον; Με αυτά όμως και με τα άλλα για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε, ότι ζούμε σε μία χώρα που από την Μεταπολίτευση και έπειτα οι Κεντροαριστεροί έχουν τον πρώτο ρόλο στην νομή εξουσίας. Αυτό έχει αποδείξει άλλωστε η ιστορία. Είτε το θέλουμε είτε όχι η Δεξιά «πληρώνει» ακόμη το Πολυτεχνείο άδικα. Όταν μάλιστα η καρέκλα της εξουσίας είναι γλυκιά, πώς να μην κάνουν το παν οι αριστεροί να την κατακτήσουν;

Είναι γεγονός πως τη δεδομένη χρονική συγκυρία οι αριστεροί του κινήματος Αλλαγής για τον α ή β λόγο δεν ταυτίζονται με τους αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουν με πιο καλό μάτι το κόμμα του Κυριάκου. Η συνεργασία τους με αυτόν είναι γεγονός πως είναι πιο θελκτική από ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, δεν μπορούν ακόμη να ξεχάσουν τα συντροφικά μαχαιρώματα, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν δεχτεί από το ΣΥΖΙΖΑΙΟΥΣ. Τους είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα ξεχάσουν, πόσο μάλλον να συνεργαστούν μετεκλογικά μαζί τους.

Τυχαία λοιπόν ήρθαν στο συνέδριο η Φώφη και ο Σταύρος; Προφανώς όχι. Ιδίως οι αριστεροί του κινήματος της Αλλαγής είναι εθισμένοι στην εξουσία από τα χρόνια του πάλαι ποτέ ένδοξου ΠΑΣΟΚ. Μπορούν και πάλι να την κατακτήσουν αν συνεργαστούν μετεκλογικά με τον Κυριάκο. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να ξεριζώσουν και τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία και να ξαναπάρουν τα ηνία της κυριαρχίας στην αριστερά.

Με αυτά και με τα άλλα για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε, πως είναι τελικά πολύ γλυκιά η καρέκλα της εξουσίας σύντροφοι. Η μήπως δεν είναι; Τελικά μήπως σε αυτήν την χώρα όλα θυσιάζονται για την καρέκλα της εξουσίας στο βωμό πάντα του εθνικού συμφέροντος;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.