Εγώ σκότωσα τον Μάριο;!

Γράφει η Μάνια Κρητικού

Για κακή μου τύχη, την Δευτέρα το απόγευμα βρέθηκα σε μία αίθουσα αναμονής όπου η τηλεόραση ήταν κολλημένη στο “Ε”.
Μη έχοντας πρόσβαση σε τηλεκοντρόλ αναγκάστηκα να παρακολουθήσω ένα τμήμα της εκπομπής της Τατιάνας Στεφανίδου με θέμα…  τους “Ρομά”.

Πολύ σύντομα κατάλαβα ότι τον μικρό Μάριο τον σκότωσα…  εγώ!
Η Ελληνίδα, η ρατσίστρια, αυτή που ποτέ δεν βοήθησε τους Ρομά, που πάντα τους έβαζε στο περιθώριο, που ποτέ δεν προσπάθησε να τους καταλάβει και ποτέ δεν τους αγκάλιασε για να τους ενσωματώσει στο κοινωνικό σύνολο της χώρας.
Εγώ λοιπόν, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι σαν εμένα, είμαστε όλοι υπεύθυνοι για τον θάνατο του Μάριου.

Ομολογώ ότι χάρηκα όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα στην αίθουσα στην οποία βρισκόμουν.
Προφανώς δεν ήμουν η μόνη που αισθάνθηκε “υπεύθυνη” και η αντίδραση ήταν σχεδόν καθολική.
“Σχεδόν” διότι στην αίθουσα ήταν και μία οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ με ηθικό πλεονέκτημα, δημοκρατική, προοδευτική και ευαίσθητη, που ουδεμία ευθύνη έφερε για όλα αυτά!

Δεν χρειάστηκε να μιλήσω, μια και υπήρχαν άλλοι που τους έπνιγε η αγανάκτηση τόσο ώστε η μανδάμ να είναι μάλλον για λύπηση από το λεκτικό ξύλο που έφαγε.

Ένα ζευγάρι που, απ’ ό,τι κατάλαβα έχει παιδί που δίνει Πανελλαδικές, έφτασε σε σημείο να την κατηγορεί για ρατσισμό κατά του παιδιού τους και της οικογένειάς τους, καθώς κάποια παιδιά πρέπει να σκίζονται στο διάβασμα για να μπουν σε μία σχολή ενώ κάποια άλλα θα μπαίνουν χωρίς εξετάσεις.
Μάλιστα ανέβηκαν τόσο πολύ οι τόνοι που τείνω να πιστέψω ότι εκτός από ιερή αγανάκτηση τους έπνιγαν και τα έξοδα της σχολικής χρονιάς.

Όταν κάποια στιγμή αναρωτήθηκα φωναχτά “τι σκατά θα κάνει η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά και χρειάζεται 622.000 ευρώ το χρόνο σε μισθούς” έγινε ο κακός χαμός.
Κάτι προσπάθησε να πει η μανδάμ αλλά όλοι οι υπόλοιποι ξεσπάθωσαν.
Για την στελέχωση και την χρηματοδότηση της Γραμματείας ακούστηκαν πολλά “Γαλλικά” τα οποία δυσκολεύομαι να επαναλάβω, αλλά όλοι συμφώνησαν ότι πρόκειται για ακόμη ένα βόλεμα ημετέρων.

Μπορεί στην συγκεκριμένη εκπομπή να συζητούσαν για το πως θα βελτιώσουν την ζωή των καημένων των Ρομά, αλλά ένα τυχαίο δείγμα ανθρώπων σε μία αίθουσα αναμονής αδυνατούσε να καταλάβει γιατί ο κατατρεγμένος Ρομά που πυροβολεί όταν διασκεδάζει θα σταματήσει να το κάνει εάν επιδοτείται με διάφορους τρόπους…

Γιατί ο Ρομά που ασχολείται με διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές, ληστείες, και λοιπές ιδιαιτέρως προσοδοφόρες δράσεις, θα τις εγκαταλείψει για να ζει με επιδόματα, στοργή και προδέρμ

Γιατί οι κάτοικοι των περιοχών που συνυπάρχουν με καταυλισμούς Ρομά θα σταματήσουν να κινδυνεύουν επειδή μία Ειδική Γραμματεία θα μασουλάει 662.000 ευρώ ετησίως…

Πολλά τα γιατί, ένα το συμπέρασμα.
Τον μικρό Μάριο μπορεί να τον σκότωσε κάποιο συγκεκριμένο χέρι, αλλά -ως συνήθως- υπεύθυνοι είμαστε όλοι εμείς!
Ζούμε σε ένα κράτος που η πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται στην δημιουργία τύψεων στους πολίτες, υποβάθμισης ανθρωποκτονιών σε “στραβή” και παράβλεψη, αν όχι επιβράβευση, της ανομίας και της παρανομίας.
Περαστικά μας και…  καλά να είμαστε να πληρώνουμε!

ΥΓ : Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το κόστος λειτουργίας της Ειδικής Γραμματείας αγγίζει τα 662.000 ευρώ τον χρόνο. Ειδικότερα, 72.000 ευρώ θα κοστίσει η σύσταση των δύο θέσεων ειδικών γραμματέων, 116.000 ευρώ οι αμοιβές των ειδικών συμβούλων και συνεργατών που στελεχώνουν τα γραφεία τους, 412.000 ευρώ οι αμοιβές για τους υπαλλήλους που κατέλαβαν τις 24 συσταθείσες θέσεις διαφόρων κατηγοριών και 32.000 ευρώ για την καταβολή επιδόματος θέσεων ευθύνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.