Ευτυχώς “Μείναμε Όρθιοι”, σύντροφοι!

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας

Μένουμε Όρθιοι, σύντροφοι. Επειδή το θελήσαμε, το επιδιώξαμε, το πετύχαμε. Επειδή επιδείξαμε πρωτοφανή υπομονή κι επί δυόμιση μήνες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τηρήσαμε ευλαβικά όσα μας υπέδειξαν οι υπεύθυνοι επιστήμονες.

Μείναμε Όρθιοι, σύντροφοι. Γιατί, κόντρα στο έντονο διεθνές κύμα αναποφασιστικότητας και λαϊκισμού, η κυβέρνηση αντέδρασε εγκαίρως και επέβαλλε μέτρα δύσκολα και αντιδημοφιλή. Γιατί, γνωρίζοντας τις δυνατότητες του συστήματος Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων, κατόρθωσε να ελέγξει τη διασπορά του ιού και να μην βρεθούμε σε ανεξέλεγκτες φάσεις όπου θα καλούμασταν να επιλέξουμε ποιος ασθενής θα νοσηλευτεί και ποιος όχι.

Θα Μείνουμε (οικονομικά) Όρθιοι, σύντροφοι. Ευτυχώς η Ε.Ε., που τόσο αντιπαθείτε, απέδειξε ότι κάτι διδάχτηκε από το αναβλητικό παρελθόν της και προχώρησε σε αντισυμβατικές παρεμβάσεις για να συγκρατήσει την υφεσιακή πλημμύρα. Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία προστέθηκαν. Ένα είδος αμοιβαιοποίησης του χρέους χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά.

Μείναμε (κοινωνικά) Όρθιοι, σύντροφοι. Με τις πρόσκαιρες επιδοματικές πολιτικές, την ρευστότητα στις επιχειρήσεις, τις ασφαλιστικές, φορολογικές και τραπεζικές διευκολύνσεις. Περιορίστηκε το κύμα εκτίναξης της ανεργίας. Διασφαλίστηκε ένα κλίμα αξιοπιστίας και αποφασιστικότητας που μας δίνει τώρα το δικαίωμα να προσβλέπουμε σε δυναμικότερη επάνοδο.

Δεν θα Μείνουμε Όρθιοι, σύντροφοι, με ανέξοδο μπαράζ παροχολογίας μοιράζοντας λεφτά που δεν υπάρχουν για να τα πληρώνουμε, αργότερα, πολλαπλάσια μέσω υπερφορολόγησης.

Δεν θα μείνουμε Όρθιοι, σύντροφοι, με μεγαλεπήβολα προγράμματα που παρουσιάζονται κατόπιν εορτής για λόγους εντυπωσιασμού, ούτε με προτάσεις κάποιες εκ των οποίων θα μπορούσατε να έχετε πραγματοποιήσει όσο ήσασταν κυβέρνηση.

Η αντιμετώπιση μιας πανδημίας είναι εξαιρετικά λεπτή υπόθεση. Οφείλεις να ισορροπήσεις ανάμεσα στα επιστημονικά δεδομένα, τις οικονομικές επιπτώσεις και τα ανθρώπινα ένστικτα. Να θέσεις προτεραιότητες, να αξιολογήσεις διορατικά το παρόν, να σχεδιάσεις προσεκτικά το μέλλον.

Κάπως έτσι, περάσαμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, σε όλα τα επίπεδα, την πρώτη φάση. Μόνο που δεν μένει χρόνος για πανηγυρισμούς. Το δεύτερο κύμα είναι δεδομένο ότι θα έρθει σύντομα και προέχει να είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι για να μην πεταχτεί στην κάλαθο των αχρήστων η έως τώρα προσπάθεια.

Με ψυχραιμία, ωριμότητα και συγκράτηση προσμένουμε τα επόμενα στάδια. Η μικροπολιτική υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων ή οι μεγαλοστομίες υπό το βάρος των επικοινωνιακών αναγκών, δεν συνεισφέρουν στην κοινωνική ηρεμία, ούτε σπρώχνουν προς τα μπρος την οικονομία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.