Έχει δρόμο ακόμη η αντιπολίτευση

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης που υποστηρίχθηκε και από άλλα κόμματα, μπορεί να δημοσιοποίησε τις κυβερνητικές αστοχίες και να προκάλεσε κάποια μεγαλύτερη φθορά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μπορεί να προσέφερε και κάποια οφέλη ενόψει των Ευρωεκλογών στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να συσπείρωσε ψηφοφόρους και στα δυο αυτά κόμματα και να αφαίρεσε κάποιους από τους μετακινούμενους ψηφοφόρους της ΝΔ.Όμως δεν ανέτρεψε το πολιτικό σκηνικό και είναι πάρα πολύ αμφίβολο αν θα υπάρξει κάποια συνέχεια στην αντιπολιτευτική προσπάθεια, αν κρίνουμε από την μέχρι σήμερα πορεία των αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Πολλοί πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η πρόταση μομφής έγινε επειδή ο Ανδρουλάκης ανησυχεί από τη δημοσκοπική άνοδο του Κασελάκη. Άλλοι θεωρούν ότι θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επεδίωκε η αντιπολίτευση, ότι δηλαδή θα συσπειρώσει ψηφοφόρους της ΝΔ καθώς θα νιώθουν ότι δέχονται επίθεση. Θα τα δούμε τα αποτελέσματα που είχε η πρόταση μομφής, σύντομα, στις επόμενες δημοσκοπήσεις που δεν θα αργήσουν να έρθουν. Και στις Ευρωεκλογές θα δούμε ποιος είναι ο αληθινός συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ των κομμάτων.
Το ζήτημα όμως είναι ότι μέχρι στιγμής, ακόμη και με την πρόταση μομφής και με την αφύπνιση των πολιτικών αντανακλαστικών των ψηφοφόρων από τη συζήτηση στη Βουλή, η ισχύς της κυβέρνησης Μητσοτάκη παραμένει μεγαλύτερη από αυτή της αντιπολίτευσης και ότι ο μόνος που τον κερδίζει στις δημοσκοπήσεις που ρωτάνε ποιος είναι ο καταλληλότερος για Πρωθυπουργός, είναι ο Κανένας.
Οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρουλάκης και του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κασελάκης, δεν πλησιάζουν τη δημοφιλία Μητσοτάκη, απέχουν δε πάρα πολύ από τον Κανένα.

Ο Κανένας εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους που έχουν απαξιώσει όλα τα κόμματα και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Εκπροσωπεί τους “αηδιασμένους” από την πολιτική ψηφοφόρους και φυσικά περιλαμβάνει την αποχή από τις εκλογές. Και είναι σήμερα η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη.
Όμως μια χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί από τον Κανένα. Πρέπει να κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από ένα κυβερνητικό συνασπισμό κομμάτων. Κανένα κόμμα όμως, δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή την ισχύ για να αντικαταστήσει – όταν έρθει η ώρα – την κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Ούτε καν ο συνασπισμός των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης μπορεί να κερδίσει την ΝΔ στις εκλογές με βάση τα σημερινά ποσοστά.
Συνεπώς, ανεξαρτήτως της δυσαρέσκειας πολλών ψηφοφόρων, ανεξαρτήτως των αστοχιών και των λαθών της κυβέρνησης, ανεξαρτήτως του αν λύνει ή δεν λύνει τα προβλήματα των πολιτών, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πλησιάζουν καν τον στόχο τους.

Τι μπορεί να γίνει λοιπόν τώρα; Πώς θα αποκτήσει η χώρα μια εναλλακτική του Μητσοτάκη και της ΝΔ πολιτική επιλογή στις επόμενες εκλογές;

Σε καμία περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης δεν θα σηκωθεί να φύγει από την κυβέρνηση όπως του ζήτησε ο κ. Κασελάκης με αλαζονικό τρόπο, δίνοντας του μάλιστα προθεσμία εικοσιτεσσάρων ωρών. Ούτε θα φύγει επειδή ο κ. Ανδρουλάκης δεν σταματάει να παραπονιέται για τις υποκλοπές.
Για να φύγει ο Μητσοτάκης – όπως επιθυμούν οι δυο πολιτικοί αρχηγοί – πρέπει να τον κερδίσουν στις εκλογές. Για να τον κερδίσουν στις εκλογές δεν αρκεί να φθαρεί ο ίδιος, πρέπει και εκείνοι να ανέβουν κερδίζοντας ψηφοφόρους. Για να ανέβουν κερδίζοντας ψηφοφόρους πρέπει να οργανώσουν τα κόμματα τους, να εντοπίσουν τα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο (βοήθεια από το Κοινό: Ακρίβεια, Ασφάλεια, Υγεία, Παιδεία), να υποβάλλουν στην κρίση των ψηφοφόρων προτάσεις για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, να παρουσιάσουν ικανά στελέχη τα οποία, αν και όταν κερδίσουν τις εκλογές, θα εφαρμόσουν τις πολιτικές τους και έτσι θα κερδίσουν τους ψηφοφόρους.
Και όταν κερδίσουν τους ψηφοφόρους μπορούν να διεκδικήσουν την εξουσία από τον Μητσοτάκη, που στο μεταξύ μάλλον θα φθείρεται.
Δυστυχώς οι δυο διεκδικητές της εξουσίας ακόμη δεν έχουν κάνει τίποτα από αυτά. Και αν νομίζουν ότι τα έχουν κάνει, δεν τα έχουν κάνει επαρκώς.
Καλές λοιπόν οι αντιπολιτευτικές διεκδικήσεις, η μομφή ίσως τους έφερε κάποια οφέλη, ίσως συσπείρωσε κάποιους ψηφοφόρους, αλλά δεν αρκούν αυτά για να αποκτήσουμε εναλλακτική επιλογή εξουσίας. Χρειάζεται πολύ δουλειά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να πείσουν τους ψηφοφόρους – ακόμη και τους δυσαρεστημένους από τον Μητσοτάκη.

Reporter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.