Δημόσια διοίκηση και νέες τεχνολογίες: Εσωτερικό και διεθνές περιβάλλον

Γράφει ο Βαγγέλης Αντωνιάδης

Αναμφίβολα οι δομικές μεταβολές που συντελούνται στα πολιτικά συστήματα, λόγω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αποτελούν την μεγάλη πολιτική επανάσταση του 21

Ήδη οι πολιτικές διοικήσεις, υπερεθνικές, εθνοκρατικές αλλά και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις διαμορφώνουν εκείνες τις στρατηγικές αλλά και τα τεχνολογικά εργαλεία που πρόκειται να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες υπηρετώντας τις αξίες και την καθημερινότητα των πολιτών τους.

Επομένως οι υπεύθυνες πολιτικές διοικήσεις είναι απαραίτητο να διαμορφώσουν εκείνες τις στρατηγικές που θα οδηγήσουν στην πλευρά και ταυτόχρονα ολοκληρωμένη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προκειμένου να μπορέσουν να κατευθυνθούν και τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις στην κατεύθυνση της ηλεκτρονικής και συνάμα σύγχρονης διακυβέρνησης.

Νέες τεχνολογίες και αυτοδιοίκηση

Ένα από τα πιο ουσιώδη στοιχεία της στρατηγικής ένταξης των νέων τεχνολογιών αποτελεί ο μετασχηματισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης με ενεργοποιητικό παράγοντα αυτή της μετεξέλιξης της με βάση τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Στόχος η χρήση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών προς τους μόνιμους κατοίκους, τους επισκέπτες μιας και η θεαματική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα φέρνει στον χώρο εκατομμύρια ξένους τουρίστες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τοπικό επίπεδο.

Παράλληλα νευραλγική σημασία έχει η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για την αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας αλλά και και της λογοδοσίας σε ένα νέο περιβάλλον διαβουλευτικής, συμμετοχικής, άμεσης ηλεκτρονικής Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην εμπέδωση μίας ευρύτερης κουλτούρας καινοτομίας και την διαμόρφωση του κοινωνικού περιβάλλοντος για την καινοτομία.

Ήδη στην διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη και κυρίως στην διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση και με βάση την ισχυρή μεταρρυθμιστική πλατφόρμα του διδύμου Πιερακάκη-Βορίδη η ελληνική δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση προχώρησε σε ένα θεαματικό άνοιγμα.

Νέες τεχνολογίες: Εσωτερική και εξωτερική πολιτική

Στο πεδίο των εφαρμοσμένων πολιτικών η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε εσωτερική και εξωτερική πολιτική είναι απλά νοητή και στην πράξη αυτές οι δύο κορυφαίες εκδοχές πολιτικής αλληλεπιδρούν. Ενώ είναι σαφές πως η διεθνοπολιτική εμβέλεια κάθε κράτους σαφώς περνάει και από εσωτερικές διεργασίες.

Διττή στόχευση της εισαγωγής των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην δημόσια διοίκηση, το κράτος πρόνοιας, την οικονομία της αγοράς και τον κόσμο των επιχειρήσεων οφείλει να είναι η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή. Τα τελευταία χρόνια ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων αποτελούν παράλληλους δρόμους που άνοιξαν για την κρατική μηχανή όπως η άυλη ανάπτυξη, η διαδικτυακή έκδοση βεβαιώσεων, το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας, η τηλεκπαίδευση.

Είναι γεγονός βέβαια πως οι διαφορετικές ταχύτητες ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων διεύρυναν τον χάσμα ανάμεσα στις αγορές και τις δημόσιες διοικήσεις ενώ ήδη αποτελούν το σημαντικότερο πεδίο αντιπαράθεσης πεδίο αντιπαράθεσης στον διάλογο ανάμεσα στους κρατιστές και τους αντικρατιστές. Επομένως οι δημόσιες διοικήσεις είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν τους ρυθμούς ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων που παρατηρούνται στην οικονομία της αγοράς. Ακριβώς για να μην πυροδοτηθούν νέες πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις. Να διατηρήσει η δημόσια διοίκηση τον απαραίτητο ρυθμιστικό της ρόλο, δίχως να αποτελέσει πρόσχωμα, βαρίδι και αιτία καθυστερήσεων που θα αποτελούν τροχοπέδη για την οικονομία της αγοράς.

Ταυτόχρονα για την ιδιωτική οικονομία απαραίτητη είναι η εύκολη πρόσβαση σε επενδυτικές δραστηριότητες, η μετακίνηση του εργατικού δυναμικού ανάλογα με τις ανάγκες, η εκπαίδευση ψηφιακού δυναμικού στην χρήση σύνθετων εργαλείων όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ο πλήρης ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας και οι ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις σε διεθνές επίπεδο.

Για την Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες απαραίτητη είναι η αντίληψη της ιστορικής τους διαδρομής, της πολιτισμικής τους ταυτότητας και των πολιτισμικών τους αναφορών που μπορούν να ενσωματωθούν στις νέες τεχνολογίες και αποτελούν το μέλλον της βαλκανικής συνεργασίας.

Σαφής επιδίωξη της Ελλάδας άλλωστε είναι η ένταξη των βαλκανικών κρατών στην αμυντική στρατηγική του ΝΑΤΟ και η ευρωπαική προοπτική τους που μετουσιώνεται στην ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση και την ευρωζώνη. Γεγονός που ως απαραίτητο προαπαιτούμενο έχει την συνεργασία ανάμεσα στις δημόσιες διοικήσεις των βαλκανικών χωρών. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.