Δικτυακό μάρκετινγκ και παραοικονομία

Γράφει ο Νίκος Μιχαλόπουλος, Ελεύθερος Επαγγελματίας

Δικτυακό ή πολυεπίπεδο μάρκετιγκ καλείται ο τρόπος προώθησης προϊόντων, που υιοθετούν κάποιες εταιρείες μέσω συστάσεων των πελατών τους, οι οποίοι ανταμείβονται για αυτές, και γράφοντας νέα μέλη σε αυτό το «κλειστό κλαμπ» σχηματίζοντας την λεγόμενη πυραμίδα ή αεροπλανάκι, οι οποίοι πλέον να δικαιολογήσουν, την κακή φήμη που έχει αποκομήσει, το ονομάζουν αναστροφή πυραμίδα ή ορθογώνιο σύστημα αμοιβών!

Οι εταιρείες αυτές, νόμιμα εγκατεστημένες στην χώρα, χρησιμοποιούν ως εμπόρους, απλούς καθημερινούς ανθρώπους, τους πελάτες τους! Δεν είναι μεμπτό καθώς ο ευχαριστημένος καταναλωτής είναι η καλύτερη διαφήμιση, για κάθε εταιρεία, είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Οι εταιρείες αυτές λειτουργούν ως ένας κλειστός κύκλος εναντίων της ελεύθερης αγοράς και της οικονομίας, ένα ολοκληρωτικό σύστημα οικονομίας με φασιστικές μεθόδους υποχρεώνοντας τους πελάτες – πωλητές να αγοράζουν μόνο και αποκλειστικά από την εταιρεία, καταργώντας το δικαίωμα της έρευνας και της επιλογής.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν και τις αποκαλούν «πειθαρχία» εντάσσονται στην πλύση εγκεφάλου και στην προπαγάνδα μέσω ειδικών σεμιναρίων χειραγώγησης… Δεν χωράει σκέψη, κάποιος που σκέφτεται δεν έχει χώρο στο κλαμπ γιατί αντιλαμβάνεται τις μεθόδους και τις πρακτικές τους!

Αυτό όμως είναι κάτι που δεν μας αφορά και δεν θα εξετάσουμε, εντάσσεται στην ηθική της κάθε εταιρείας και της προσαρμοστικότητας και ελευθερίας των μελών τους!

Εδώ εμείς θα εξετάσουμε τα προβλήματα που δημιουργεί στο κράτος, στον ανταγωνισμό και στους ελεύθερους επαγγελματίες, καθιστώντας αυτές τις εταιρείες ως μοχλούς φοροδιαφυγής και αθέμιτου ανταγωνισμού…

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή!

Οι εταιρείες είναι νόμιμες καθώς έχουν άδεια λειτουργίας, με σκοπό την εμπορία και την προώθηση των προϊόντων τους, οι περισσότερες από αυτές, ακόμα και αν προέρχονται από εξωτερικό έχουν φυσική έδρα στην χώρα και πληρώνουν τους φόρους τους, η μεγάλη δουλειά γίνεται στον τρόπο ανάπτυξης του δικτύου.

Ο καταναλωτής – πωλητής παραλαμβάνει ο ίδιος τα προϊόντα που θα διαθέσει ή θα καταναλώσει, η εταιρεία του έχει δώσει τιμές μεταπώλησης, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται ο φόρος προστιθέμενης αξίας, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να δικαιολογήσει την πώληση αυτή. Ο πωλητής φαίνεται απλά ως πελάτης και τα προϊόντα αυτά τα πουλάει στον ευρύτερο κύκλο του, έχοντας καθαρό αφορολόγητο κέρδος! Στην πράξη λειτουργεί σαν ένας ελεύθερος επαγγελματίας πωλητής (παράνομος) κλέβοντας το κράτος, τον νόμιμο καταστηματάρχη που έχει αντίστοιχα προϊόντα στο ράφι! Πέρα από την φοροδιαφυγή και τις χαμένες εισφορές, υπάρχει και θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού! Ο στρατολογημένος συνεργάτης τους, δρα ενάντια στους νόμιμους εμπόρους! Ενάντια στην ελεύθερη οικονομία…

Η εταιρεία είναι ηθικός αυτουργός για διαφυγόντα κέρδη έναντι του δημοσίου συμφέροντος.

Το περιθώριο κέρδους για αυτές τις εταιρείες είναι τεράστιο καθώς οι τιμές δεν διαφέρουν πολύ από αυτές που βλέπουμε στα ράφια των καταστημάτων, απεναντίας κάποιες φορές είναι και πιο ακριβές προβάλλοντας ως εναλλακτικά προϊόντα τους , ή δημιουργώντας «αίσθημα ποιότητας» στον καταναλωτή συνεργάτη!

Επειδή δεν έχουν έξοδα μεταφορών και διαφήμισης, έχοντας ελάχιστους υπαλλήλους, μειώνουν κατακόρυφα τα λειτουργικά τους έξοδα, παρουσιάζοντας δυσανάλογα αυξημένο κέρδος σε σχέση με τον όγκο πωλήσεων τους!

Εκτός από τις νόμιμες εταιρείες, υπάρχουν αρκετές που βασίζονται σε αυτόν τον τρόπο δικτύωσης και κρύβονται μεγάλες απάτες με εξαπατημένους καταναλωτές…

Πόσο μαύρο χρήμα κυκλοφορεί με αυτόν τον τρόπο; Τι όγκο πωλήσεων κάνουν αυτές οι εταιρείες?

Δεν λέω φυσικά να κλείσουν ή να φύγουν αυτές οι εταιρείες από την χώρα, αλλά από την στιγμή που κάποιος επιθυμεί να γραφτεί ως μέλος αρχίζοντας εμπορική – δικτυακή δραστηριότητα να ανοίγει άμεσα επάγγελμα ως προσωπική επιχείρηση καταβάλλοντας φόρους και εισφορές!

Επίσης η επιτροπή εμπορίου να εποπτεύει τα σεμινάρια και τις μεθόδους που ακολουθούν προς όφελος του ελεύθερου ανταγωνισμού!

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανομίας και με την κρίση που μαστίζει την χώρα, ας εξετάσουμε τουλάχιστον την δικαιοσύνη προς όλους! Δεν μπορεί ο καταστηματάρχης να γονατίζει και ο κάθε πολίτης να πουλάει προϊόντα χωρίς επίσημη άδεια! Δεν έχει δικαίωμα κανένας να πλουτίζει στις πλάτες των σωστών επαγγελματιών!

Το κράτος πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα και να σταματήσει αυτήν την οικονομική ασυδοσία! Επιβάλλοντας νόμους ισότητας και δικαιοσύνης!

Εφόσον ασχολείται ενεργά κάποιος με μία τέτοια εταιρεία, σημαίνει ότι ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα, επομένως στα πλαίσια της δικαιοσύνης και της ισονομίας θα πρέπει να υπόκειται στις ίδιες διατάξεις με τους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Με τον τρόπο δράσης τους θίγονται πολλοί, και αυτό είναι ανέντιμο, επίσης θα πρέπει και ο απλός καταναλωτής να γυρίζει την πλάτη του σε αυτές τις μεθόδους πώλησης, προτιμώντας τις αναγνωρισμένες εταιρείες, και τον απλό έμπορο που ασφυκτιά με την νομοθεσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.