Διαλέγουμε και παίρνουμε…

Το επισυναπτόμενο διάγραμμα απεικονίζει την κατανομή του δαπανών του κράτους στον προϋπολογισμό του 2022…

Γράφει ο Σωτήρης Χήνος

Ένα, δύο υπενθυμιστικά

Πρώτον, τα έξοδα υπολογίζονταν (προ πολέμου) στα €70 δις, τα έσοδα στα €55 δις και το πρωτογενές έλλειμμα στα €10,3 δις. Η χώρα λοιπόν προϋπολόγιζε ένα έλλειμμα της τάξεως του 5,3% του ΑΕΠ, πριν ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης και χωρίς να γνωρίζουμε αν θα απαιτηθούν και άλλα…

Μισθοί του δημοσίου, μεταφορές στη Γενική κυβέρνηση (κυρίως ΕΟΠΠΥ) και πιστώσεις υπό κατανομή (επιδόματα, βοηθήματα για πανδημία, αντιμετώπιση ακρίβειας κοκ) καλύπτουν το 75% των δαπανών. Μισθοί και ανάγκες ασφαλιστικού (κυρίως συντάξεις) περίπου 55%…Για να ξέρουμε τι πληρώνουμε…

Οι αγορές παγίων (κύριως λόγω των εξοπλιστικών) το 1,4%, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το 10%, οι τόκοι το 7,4% και τα λοιπά είναι ανάξια αναφοράς….

Αν θεωρήσουμε λοιπόν ανελαστικές δαπάνες τις συντάξεις, το ασφαλιστικό γενικά περιλαμβανομένης της υγείας, τους μισθούς, τους τόκους, τα επιδόματα και το πενιχρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (μόλις 4,5% επί του ΑΕΠ), φτάσαμε να μην μπορούμε να επηρεάσουμε το 93%!

Αν προσθέσουμε σε αυτό και τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης που έρχονται από την αλλοδαπή και θα ήμασταν ανόητοι να τα μειώσουμε, φτάσαμε στο 97,5%. Αυτά, θεωρητικώς δεν κόβονται. Αυξάνουν ναι, δεν κόβονται….

Ακούω λοιπόν διάφορους περιχαρείς να κάνουν λόγο για ανάγκη μείωσης των φόρων στην κατανάλωση.

Αν θέλεις να μειώσεις τα έσοδα, τότε έχεις δύο επιλογές: Είτε αντιστοίχως να μειώσεις τα έξοδα, είτε να δημιουργήσεις μεγαλύτερο έλλειμμα. Σε ότι αφορά το δεύτερο, εκτιμώ ότι η κατάποση κώνειου θα ήταν πιο ασφαλής επιλογή. Ήδη το προϋπολογισθέν έλλειμμα είναι υπέρογκο….

Σε ότι αφορά τη μείωση των εξόδων, αν θεωρούμε ότι τα απολύτως ανελαστικά έξοδα είναι της τάξεως του 97,5%, προφανώς δεν έχουμε τίποτα να περικόψουμε….

Και έτσι καταλήγουμε σε δύο νέες εναλλακτικές:

Είτε δεν περικόπτουμε κανέναν φόρο (γιατί απλά δεν μας παίρνει), είτε κάποια “ανελαστικά” έξοδα, παύουμε να τα θεωρούμε και τόσο απαραίτητα…

Διαλέγουμε και παίρνουμε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.