Χρεοκόπησαν και τα… κέρματα

Στην Ελλάδα των «λουκέτων», της ανεργίας και της χρεοκοπίας δεν έμεινε σχεδόν τίποτε που να μην το επηρέασε η κρίση. Ανάμεσα σ’ αυτά και τα… κέρματα. Υπήρξε πρόβλημα παραγωγής κερμάτων από το Εθνικό Νομισματοκοπείο το τελευταίο διάστημα, το οποίο κρατήθηκε για ευνόητους λόγους μυστικό. Τι είχε συμβεί;

Η Μεταλλουργική Εταιρεία Ηπείρου που προμήθευε την Τράπεζα της Ελλάδος την πρώτη ύλη (δηλαδή χαλκό και νικέλιο) για την κοπή κερμάτων… χρεοκόπησε. Την έφαγε και αυτήν η κρίση και σταμάτησε την προμήθεια, με αποτέλεσμα να προκληθεί προβληματισμός στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφού δεν θα μπορούσε να κόψει τα μοναδικά νομίσματα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της επέτρεπε. Δηλαδή, βρεθήκαμε ένα σκαλοπάτι πριν γίνουμε το ρεντίκολο της ευρωζώνης…

Ακολούθησαν συσκέψεις επί συσκέψεων και αποφάσισαν αντί να εισαγάγουν κέρματα από το εξωτερικό, να εισαγάγουν την πρώτη ύλη κοπής κερμάτων από το εξωτερικό. Έτσι προχώρησαν στις εισαγωγές χαλκού και νικελίου. Και οι μηχανές στο Νομισματοκοπείο πήραν πάλι εμπρός, αλλά δημιουργήθηκε νέο πρόβλημα. Η ονομαστική αξία των κερμάτων που έκοβε το Νομισματοκοπείο ήταν πολύ μεγαλύτερη από το κέρμα που έκοβαν.

Δηλαδή το κέρμα, ας πούμε, των 10 λεπτών στοίχιζε στην Τράπεζα της Ελλάδος 15 λεπτά, των 20 λεπτών 25 λεπτά (καλύτερα να μη σας πω πόσο στοιχίζει η παραγωγή του κέρματος του ενός λεπτού). Νέες συσκέψεις ακολούθησαν για το πώς θα περιορίσουν τη ζημιά. Άνθρωποι του Νομισματοκοπείου βγήκαν στις αγορές και βρήκαν αγοραστές. Έτσι αρχίσαμε να πωλούμε κέρματα στη Γερμανία και στην Ιταλία για να περιοριστεί η ζημιά.

Βηματοδότης

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.