«Bόμβα» από ξένο δίκτυο: «Έρχονται συγκρούσεις σε Βαλκάνια & ΝΑ Ευρώπη» – Τι αναφέρουν για την Ελλάδα

«Φλέγονται» Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη, σύμφωνα με χάρτη κρίσεων, ενώ στο στόχαστρο είναι Ρωσία και Ουκρανία, κάνοντας σαφές τι ακριβώς διακυβεύεται στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία υπάρχουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων μαζί με νέες εξελίξεις .      

Σύμφωνα με γνωστή ξένη ιστοσελίδα, την περασμένη εβδομάδα, είχαμε περισσότερες από δώδεκα βίαιες επιθέσεις και διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στην Ελλάδα για να υποστηρίξουν έναν φυλακισμένο μαρξιστή εκτελεστή γνωστής τρομοκρατικής οργάνωσης .

Επίσης πραγματοποιήθηκαν αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σερβία, την Αλβανία και τη Ρουμανία. Οι διαμαρτυρίες στην Κροατία και την Ουκρανία αναβαθμίστηκαν μετά από μια εκτεταμένη περίοδο σχετικής ηρεμίας και μερικών εκδηλώσεων που αναφέρθηκαν. Όπως και στις προηγούμενες εβδομάδες, οι μάχες  στην περιοχή του Ντονένσκ στην Ουκρανία συνεχίστηκαν.

Η δραστηριότητα λαϊκής διαμαρτυρίας αυξήθηκε στην Κροατία, όπου διεξήχθησαν αρκετές πορείες για τον περιορισμό των δικαιωμάτων αμβλώσεων και για καλύτερες συνθήκες εργασίας των απασχολουμένων στο δικαστικό σύστημα.

Σε κάποιο δε σημείο, η ανάλυση φθάνει στο σημείο να αναφέρει ότι θα αυξηθούν τα βίαια επεισόδια και ότι οι συγκρούσεις θα είναι ανεξέλεγκτες.

Δείτε χάρτη:

Στη Σερβία συνεχίστηκαν αντι-κυβερνητικές διαμαρτυρίες σε αρκετές πόλεις, ενώ οι υποστηρικτές του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) βγήκαν και πάλι στους δρόμους.

Όπως και στις προηγούμενες εβδομάδες, βία είχαμε μεταξύ της σερβικής αντιπολίτευσης  κόμμα «1 των 5 εκατομμυρίων» και των υποστηρικτών του SNS.

Στην Αλβανία, ο αριθμός των αντικυβερνητικών εκδηλώσεων μειώθηκε, αλλά η κατάσταση παραμένει τεταμένη καθώς χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν  στα Τίρανα και έριξαν μολότωφ σε κυβερνητικά κτίρια και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Στη Ρουμανία, παρόμοιες εκδηλώσεις είχαμε  την προηγούμενη εβδομάδα, με αρκετές πορείες και διαμαρτυρίες, τις οποίες  προκάλεσαν οι επικείμενες  εκλογές για την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου, τόσο από  υποστηρικτές της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης.

Στην Ελλάδα κλιμακώθηκε η βία υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα, ενός φυλακισμένου τρομοκράτη μέλος της οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Σε μια επίδειξη δύναμης είχαμε σειρά γεγονότων καθημερινά από μέλη της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας, που στόχευαν δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, αλλά και σε εκτεταμένες μαζικές επιθέσεις.

Στη Ρωσία, ο αριθμός των διαδηλώσεων παρέμεινε μέτριος,  ενώ 22 διαδηλώσεις αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Οι «μη εξουσιοδοτημένες» από την ρωσική κυβέρνηση  διαδηλώσεις στο Εκατερινγκμπουργκ ξεχώρισαν εξαιτίας του ασυνήθιστου μεγέθους, της έντασης και της διάρκειας τους.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 13 Μαΐου και φανέρωσαν την αντίθεση τους στην ανέγερση ενός νέου μεγαλοπρεπούς ορθόδοξου ναού στην κεντρική πλατεία της πόλης. Οι διαδηλώσεις προσέλκυσαν μεταξύ 2000 και 5000 ατόμων και συνεχίστηκαν για έξι ημέρες, ενώ οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν  περίπου 100 άτομα, μετά από σειρά συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, αλλά  και ιδιωτικής ασφάλειας που προσέλαβε η κατασκευαστική εταιρεία του ναού.

Η εκτεταμένη περίοδος χαμηλής αναφερόμενης βίας στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας συνεχίζεται, χωρίς βίαιες επιθέσεις, βομβιστικές επιθέσεις ή ένοπλες συγκρούσεις που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Στην Ουκρανία, οι διαμαρτυρίες έχουν αναβαθμιστεί  μετά από σχεδόν τρεις μήνες ηρεμίας μετά τις προεδρικές εκλογές.  Αυτήν την περίοδο είχαμε λίγες διαμαρτυρίες μικρής κλίμακας κυρίως σε ολόκληρη τη χώρα, που  διεξήχθησαν για την υποστήριξη της αντιμετώπισης ζητημάτων διαφθοράς, μια βασική υπόσχεση του νεοεκλεγέντος προέδρου Zelensky.

Στην περιοχή του Νττονένσκ, οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων της Ουκρανίας και των Ρώσων αυτονομιστών συνεχίστηκαν σε επίπεδα παρόμοια με τις προηγούμενες εβδομάδες, με 132 ένοπλες συγκρούσεις και 182 περιστατικά βομβαρδισμού που οδήγησαν σε δύο αναφερόμενους θανάτους.

Εκτός από τις εξελίξεις που περιγράφηκαν  στα Βαλκάνια, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Ευρώπη, έχουμε μία αύξηση  διαδηλώσεων που προκαλούν διάφορα κοινωνικοοικονομικά, περιβαλλοντικά και τοπικά πολιτικά ζητήματα, σε πολλές χώρες.

Βλέποντας έτσι την συνολική εικόνα από μια τεράστια περιοχή όπως τα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει  μια έντονη κωνικότητα στην τεράστια αυτή περιοχή, η οποία παράγει …συνεχώς νέες εξελίξεις και γεγονότα.

5απόσταγμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.