Αθήνα: Η χειρότερη πρωτεύουσα του κόσμου

Γράφει ο Blood

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Είναι από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να φθάνει ως το 3.200 π.Χ.

Η Αρχαία Αθήνα, μια περιτοιχισμένη πόλη, ήταν μία πανίσχυρη πόλη-κράτος, που αναπτύχθηκε παράλληλα με το λιμάνι της, το οποίο αρχικά ήταν το Φάληρο και αργότερα ο Πειραιάς. Κέντρο των τεχνών, της γνώσης και της φιλοσοφίας, έδρα της Ακαδημίας του Πλάτωνα και το Λυκείου του Αριστοτέλη, αναφέρεται ευρέως ως λίκνο του Δυτικού πολιτισμού και γενέτειρα της δημοκρατίας, κυρίως λόγω της επίδρασης των πολιτιστικών και πολιτικών επιτευγμάτων της κατά τους 5ο και 4ο αιώνες π.Χ. στο υπόλοιπο της τότε γνωστής Ευρωπαϊκής ηπείρου.

Το 2012 η Αθήνα κατατασσόταν ως η 39η πλουσιότερη πόλη στον κόσμο ως προς την αγοραστική δύναμη. Το πολεοδομικό συγκρότημα των Αθηνών, δηλαδή η περιοχή της Αθήνας και των προαστίων της, έχει πληθυσμό 3.181.872 κατοίκων η οποία περιλαμβάνει συνολικά 35 Δήμους κατανεμημένους σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες (Κεντρικού, Βορείου, Νοτίου, Δυτικού Τομέα Αθηνών)  με συνολικό πληθυσμό 2.641.511 κατοίκων ), και άλλοι έξι ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς. Ο Δήμος Αθηναίων που καταλαμβάνει το κέντρο της, έχει πληθυσμό 664.046 κατοίκους (απογραφή 2011)

Η κληρονομιά της κλασικής εποχής είναι ακόμη ολοφάνερη στην πόλη, εκπροσωπούμενη από αρχαία μνημεία και έργα τέχνης, με περιφημότερο όλων τον Παρθενώνα, που θεωρείται βασικό ορόσημο του αρχαίου Δυτικού πολιτισμού.  Στην πόλη διατηρούνται ακόμη Ρωμαϊκά  και Βυζαντινά  μνημεία, καθώς και μικρός αριθμός Οθωμανικών μνημείων.

Στην Αθήνα βρίσκονται δύο Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO  , η Ακρόπολη και η μεσαιωνική Μονή Δαφνίου.

Η Αθήνα φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 και 108 χρόνια αργότερα καλωσόρισε την επιστροφή τους με τους Θερινούς Ολυμπιακούς του 2004. Στην Αθήνα βρίσκονται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο αρχαίων ελληνικών αρχαιοτήτων, καθώς και το νέο Μουσείο Ακρόπολης. (Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1)

 

ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ. (ο οχετός)

Παραμένει η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Παραμένει από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να φθάνει ως το 3.200 π.Χ. όμως δεν παραμένει η πρωτεύουσα της γνώσης, της φιλοσοφίας του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Και φυσικά δεν παραμένει η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας.

Η πρωτεύουσα της Ελλάδας η Αθήνα, δεν είναι πλέον το σημαντικό κέντρο πολιτισμού, διανόησης και Δημοκρατίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Η Αθήνα κατατάσσεται ανάμεσα στις πλέων ανούσιες, ασήμαντες, άχρωμες και βρώμικες πρωτεύουσες στον κόσμο και φυσικά σε μια φασιστική πρωτεύουσα.

Δεν χρειάζεται κανένας να μας περιγράψει αν η Αθήνα έχει έστω μια αξιοπρεπή ή μέτρια καθαριότητα. Αρκεί μια βόλτα σε οποιοδήποτε σημείο της για να διαπιστώσει το τραγικό-τριτοκοσμικό της χάλι. Κανένας λόγος, καμία γραφεί, καμία περιγραφή δεν θα μπορέσει να πλησιάσει στο ελάχιστο αυτό που συμβαίνει στην πρώτη, την αρχαιότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου.

Δεν είναι μόνο οι σπασμένοι κάδοι που μυρίζουν εμετικά. Είναι τα εκατομμύρια μικροσκουπίδια πεταμένα σε όλα τα μήκη και πλάτη των 39 τετραγωνικών χιλιομέτρων που καταλαμβάνει το κέντρο της και που την κάνουν έναν απέραντο σκουπιδότοπο με μια μικρή εξαίρεση το Κολωνάκι, το μισο Παγκράτι και μια μικρή ζώνη γύρο από το ιστορικό κέντρο. Απο εκεί και πέρα, χάος.

Είναι το 90% των ξηλωμένων και επικινδύνων πεζοδρομίων που αναγκάζει σχεδόν όλους τους μεγάλους ανθρώπους και ανάπηρους να περπατάν κάτω από αυτά, είναι που ΟΛΟΙ οι τοίχοι, κολώνες, τζαμαρίες είναι βαμμένοι από τον κάθε αλήτη, είναι η σηματοδότηση που δεν μπορείς να διακρίνεις τι λέει από τα αυτοκόλλητα και τα σπρέι , είναι τα ξεραμένα φυτά στις χιλιάδες σπασμένες ζαρντινιέρες και φυσικά είναι οι δρόμοι που έχουν να συντηρηθούν πάνω από 15 χρόνια (τον ελάχιστο χρόνο αναφέρω), ειναι που παντού νέοι άνθρωποι στα πεζοδρόμια πρωί-μεσημέρι βαράνε εν ψυχρό σύριγγα, ειναι…ειναι…ειναι…

Μια ακόμη πρωτοτυπία της Αθήνας ειναι και οι οι”Πόλεις-κράτη” τύπου Εξάρχεια, Μενίδι

Εξάρχεια: Πριν 2.οοο χρονια υπήρχαν οι”Πόλεις-κράτη”, έτσι και το 2018 υπάρχουν  οι “περιοχές-κράτη”. Είναι οι περιοχές που βρίσκουν καταφύγιο όλων των ειδών αριστερών παρακρατικών, εναλλακτικών  και παραβατικών μικρο-ομάδων, αυτόνομων αντιεξουσιαστών. Μια περιοχή που η Δημοκρατία υπερχειλίζει . Μια περιοχή που αν εχεις αντίθετη άποψη πας “δημοκρατικά” στον νοσοκομείο (αν είσαι τυχερός).  Μενίδι. Άλλη μια πρωτότυπη Ελληνική  επιτυχία. Εμπόριο ναρκωτικών, εμπόριο όπλων και ότι άλλο παράνομο θέληση κάποιος εκεί θα το βρει στα σίγουρα.

ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ. (ο κίνδυνος που παραμονεύει παντού)

Είσαι σκουρόχρωμος; Κινδυνεύεις να σε χαρακώσουν οι “φουσκωτοί”

Είσαι κοντοκουρεμένος; Κινδυνεύεις να σε σπάσουν στο ξύλο οι «δημοκράτες»

Περπατάς στον πεζοδρόμο και σου κορνάρει ο τύπος πάνω στο μηχανάκι για να περάσει. Αν του κάνεις παρατηρήσει με άνεση μπορεί να βρεθείς στο νοσοκομείο.

Θέλουν 40-50 άτομα να διαμαρτυρηθούν;, κλείνουν την Πανεπιστημίου για μια ώρα και μετά την Σταδίου για άλλη μια αφού κάτσουν μισή ώρα στο Σύνταγμα. Γιατί; Γιατί έτσι γουστάρουν.

Επίσης η Αθήνα δεν είναι μόνο “σημαντικό κέντρο πολιτισμού διανόησης και δημοκρατιας”αλλά και διασκέδασης. Κάθε Παρασκευή προσφέρει και μεταμεσονύκτια σόου. (κάποιες ημέρες έχει και έκτακτα πρωινά).

Μπορεί δηλαδή οποιοσδήποτε που δεν έχει τι να κάνει, να παρακολουθήσει ωραίες και θεαματικές οδομαχίες με πετροπόλεμο και δακρυγόνα. Επίσης πώς καίγεται ένας κάδος με σκουπίδια και πως ένα αυτοκίνητο. Αν δε, είναι τυχερός, μπορεί να δει και καμιά τράπεζα να καίγεται, με ανθρώπους μέσα ή όχι δεν έχει καμία σημασία. Και όλα αυτά; «δωρεάν» φυσικά

Μετά από τόση απογοήτευση όποια λέξη και αν χρησιμοποιήσει κάποιος για να βγάλει τα συναισθήματα του για το τι συμβαίνει στην αρχαιότερη πρωτεύουσα του κόσμο, θα είναι ελάχιστη.  Με το κεφάλι σκυμμένο, κρίμα.

4 σκέψεις σχετικά με το “Αθήνα: Η χειρότερη πρωτεύουσα του κόσμου

 • 22/05/2018, 02:38
  Permalink

  Ακριβώς! Συμφωνώ κι επαυξάνω. Είμαι πρωτοετης φοιτητής στο ΕΚΠΑ και ενώ ήρθα με χαρά στην πρωτευουσα για σπουδές σαν να πάτησα το κουμπί αυτοκαταστροφής μου .Το πανεπιστήμιο έμοιαζε σαν φυλακή βανδαλισμενο συθεμελα .Ποτέ στην ζωή μου δεν είχα δει ναρκομανή και στην Αθήνα όχι απλώς τον είδα αλλά μυρισα και την δόση η οποία μυριζει χειρότερα κι από το καύσιμο του αυτοκινήτου. Μ έκαναν διάρρηξη στο διαμέρισμα μου στην πολυκατοικία 2 φορές ενώ ήμουν μεσα και η περιοχή όπου μένω είναι Ηλιούπολη(ούτε καν κέντρο )Να μην μιλήσω σε πόσες άσχημες στιγμές στο μετρό ή στο δρόμο εγινα μάρτυρας αυτόπτης σε βίαια επεισόδια λες και είμαστε στο κολοσαιο της Ρώμης…πόσες φορές φοβάσαι να βγεις από το σπίτι σου λες και είσαι καταζητουμενος και εγώ κι αρκετοί άλλοι συμφοιτητες και γείτονες μου !και τώρα θα κάνω το 10 τα εκατο για να φύγω από αυτήν την κόλαση. Μακριά και πάλι μακριά ! Η χειρότερη πρωτευουσα που έγινε ποτέ! Κατέστρεψα όλο μου το μέλλον όπως και πολλοί άλλοι.

  Σχολιάστε
  • 23/05/2018, 07:30
   Permalink

   Έτσι ειναι, όμως ολα φτιάχνονται. Θέλει υπομονή κυβέρνηση με άλλη νοοτροπία, εκπαίδευση από τα σχολεία, και η δικαιοσύνη να κάνει…απλά την δουλειά της επιτέλους. Έτσι θα επανέλθει η νομιμότητα στην αρχαιότερη και πολύ όμορφη πρωτεύουσα….Εξαρτάτε, λίγο, και από εμάς!!

   Σχολιάστε
 • 20/04/2020, 17:45
  Permalink

  Αυτό ότι η Αθήνα είναι “άχρωμη” είναι λόγω που είχε πυκνοκατοικηθεί κάπου το 1988 που όλοι έφυγαν από τα χωρία τους για να πάνε στη τότε όμορφη Αθήνα με αποτέλεσμα να υπάρχουν παντού πολυκατοικίες και μικρά πεδοδρόμια και χωρίς ποδηλατόδρομους. Επίσης αυτό ότι υπάρχουν παντού ζωγραφισμένοι τοίχοι είναι λόγω που η σημερινή νεολαία δεν έχει ηθικές αξίες από το σπίτι με αποτέλεσμα να γίνει έτσι η Αθήνα και να συνεχίζει να καταστρέφεται. Εύχομαι πραγματικά η πόλη μας να αλλάξει και να ξαναγίνει πάλι όμορφη και αξιοθαύμαστη!

  Σχολιάστε
 • 25/04/2020, 22:42
  Permalink

  Ενα αρθρο για την πρωτευουσα μας μαχαιρια στο στομαχι. Οτι καλυτερο εχω διαβασει μεχρι σημερα για το χαλι της ταλαιπωρης Αθηνας μας. Περιγραφικο γεματο αληθειες , μεστο χωρις υπερβολες , γεματο πονο για την καταντια της πολης μας που δεν προλαβαινει να αντικατασταθει μια σταση λεωφορειου και σε μια ωρα ( πολυ λεω ) ειναι σπασμενη βανδαλισμενη με γραμμενα σε οτι εχει μεινει σιχαμερα και ανουσια συνθηματα . Μπραβο και παλι μπραβο στον Blood που το τολμησε .

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.