Απαραίτητη η συμμετοχή των πολιτών στη Συνταγματική Αναθεώρηση

Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας

Η παρούσα συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει να συμπεριλάβει οπωσδήποτε την συνταγματική ιστορία της Χώρας .

Η ιστορία των ελληνικών Συνταγμάτων ξεκινά με το Σύνταγμα της Επιδαύρου (1822) , συνεχίζεται με το Σύνταγμα του Άστρους (1823) και το Σύνταγμα της Τροιζήνας (1828) , που κατοχυρώνεται η εθνική κυριαρχία .

Το πρώτο Σύνταγμα του ελληνικού κράτους μετά το πρωτόκολλο του Λονδίνου(1830) , είναι το Σύνταγμα του 1844 , που αναδεικνύει το βασιλιά σε ανώτατο και κυρίαρχο όργανο του Κράτους και δημιουργεί δύο Σώματα τη Βουλή και τη Γερουσία.

Με το δεύτερο Σύνταγμα του 1864 η Ελλάδα προσαρτά τα Επτάνησα , ο Όθωνας διώχνεται και η αλλαγή δυναστείας επιτυγχάνεται με το Γεώργιο τον Α’. Καθιερώνεται η δημοκρατική αρχή, ψηφίζεται ο εκλογικός νόμος του 1844 , καταργούνται οι 2 Βουλές και ιδρύεται ο συνδικαλισμός. Στα 1875 επικρατεί η αρχή της δεδηλωμένης ,ως συνθήκη του πολιτεύματος .

Προχωρώντας στον 20ο αιώνα, το εν ισχύ Σύνταγμα του 1864 αναθεωρείται από τον Ελ. Βενιζέλο , που προηγουμένως είχε ιδρύσει το Κόμμα των Φιλελευθέρων , και είχε αποδεχθεί την βασιλευομένη δημοκρατία . Η μονιμότητα των ΔΥ , η καθιέρωση του εκλογοδικείου , η καθιέρωση του ΣτΕ και του Ανωτ.. Δικαστικού Συμβουλίου για τις υπηρεσιακές μεταβολές των Δικαστικών , ανήκουν στις αναθεωρητικές αλλαγές του 1911.

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 , με το Σύνταγμα του 1927 καθιερώνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , η Βουλή , η Γερουσία , η κοινοβουλευτική αρχή , τα πολιτικά κόμματα , τα κοινωνικά δικαιώματα και τελικά λειτουργεί το ΣτΕ .

Μετά από δικτατορίες , πραξικοπήματα , παρακράτος και εκτροπές καθώς και με την θέση του ΚΚΕ εκτός νόμου με τον ΑΝ 508 / 1947 , ερχόμαστε στο Σύνταγμα του 1952, που επαναφέρει το βασιλιά , απαγορεύει την απεργία στους ΔΥ , περιορίζεται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και έπειτα κατοχυρώνεται η ψήφος των γυναικών.

Το σημερινό Σύνταγμα του 1975 είναι το Σύνταγμα που καθιερώνει την Προεδρευομένη Δημοκρατία , ως στοιχείο μη αναθεωρητέο, την αρχή της δεδηλωμένης , του πολυκομματισμού, τα ατομικά πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και το ΑΕΔ που είναι το ανώτατο ειδικό δικαστήριο. Μεταξύ άλλων καθιερώνεται συνταγματικά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου (δίκαιο της ανάγκης ) , ο Νόμος-πλαίσιο , οι βουλευτές επικρατείας , το δικαίωμα αντίστασης και κάποιες εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας .

Ένας ουδέτερος παρατηρητής διαπιστώνει ότι η συνταγματική ιστορία της Ελλάδας είναι πολυτάραχη.
Σήμερα , έχουν κατατεθεί δύο ολοκληρωμένες προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1975, η πρώτη με τίτλο” Ένα καινοτόμο Σύνταγμα για την Ελλάδα” και η δεύτερη με τίτλο “Μια συνοπτική παρουσίαση της πρότασης για μια προοδευτική αναθεώρηση ” .

Η αναθεώρηση πρέπει να γίνει,ώστε να καταστεί το αναθεωρηθέν Σύνταγμα ,λειτουργικό,λιτό και σύγχρονο.Η συμμετοχή των πολιτών στον διάλογο για την αναθεώρηση κρίνεται απαραίτητη: (http://www.syntagma-dialogos.gov.gr)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.