Αντώνης Σαμαράς: Ευρωπαϊκή λύση κι όχι συγκεκαλυμμένο απαρτχάιντ στην Κύπρο

Hχηρή παρέμβαση για το κυπριακό έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως έγραψαν τα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”.

«Η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρώπης και οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού πρέπει απαραιτήτως να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε σε συνομιλητές του. «Δεν μπορεί να υπάρχει καθεστώς συγκεκαλυμμένου «απαρτχάιντ» για τους πολίτες του (και μάλιστα για την πλειοψηφία τους)» προειδοποιεί.

Ο πρώην πρωθυπουργός παρακολούθησε στενά τις εξελίξεις και το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, της Ελβετίας έχοντας και απόρρητη πληροφόρηση από υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές τις οποίες διατηρεί από τότε που ήταν στο Μαξίμου. Η παρέμβαση Σαμαρά για το κυπριακό εστιάζεται σε τρία σημεία – κλειδιά:

– Πρώτον, το Κυπριακό είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής κατοχής. Κι αν δεν αντιμετωπιστεί ως τέτοιο, δεν θα αντιμετωπιστεί καθόλου.

Μ’ άλλα λόγια το Κυπριακό ΔΕΝ είναι απλώς πρόβλημα «δικοινοτικών διαφορών». Είναι πρόβλημα εισβολής-κατοχής. Μπορεί να γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ δύο κοινοτήτων, γιατί αυτοί είναι οι «άμεσα ενδιαφερόμοι» που οφείλουν να έχουν και την «ιδιοκτησία» της όποιας λύσης, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει κράτος – η Κύπρος – που υπέστη εισβολή – από την Τουρκία.

Κι αν δεν αντιμετωπιστεί σε αυτή τη βάση, δεν πρόκειται να λυθεί.

-Δεύτερον, η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρώπης. Και οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού πρέπει απαραιτήτως να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δηλαδή με ό,τι ισχύει για όλα τα άλλα κράτη μέλη.

-Δεν μπορεί να υπάρχει καθεστώς συγκεκαλυμμένου «άπαρτχαϊντ» για τους πολιτες του (και μάλιστα για την πλειοψηφία τους).

-Δεν μπορεί να υπάρχει μειωμένη κυριαρχία.

-Δεν μπορεί μειωμένη ευθύνη για τους εκπροσώπους του ή μειωμένη λογοδοσία για την κυβέρνησή του.

-Δεν μπορεί να υπάρχουν κατάλοιπα αποικιακών ρυθμίσεων.

ΠΗΓΗ: PARAPOLITIKA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.