Αντίο Κεμάλ (διπλής) και καλά ξεμπερδέματα

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της επανεκλογής του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε το μικρόφωνο και αφού τραγούδησε ένα λαϊκό άσμα μπροστά σε 50.000 θαυμαστές του στην Κωνσταντινούπολη, κάλεσε το λαό της Τουρκίας να φωνάξει δυνατά «Αντίο Κεμάλ…»

Η ατάκα αυτή του Ερντογάν έχει ασφαλώς διπλή ερμηνεία. Από τη μία απευθύνεται στον αντίπαλό του στις εκλογές Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον οποίο κατάφερε να νικήσει, αλλά παράλληλα σηματοδοτεί τη μετάβαση της Τουρκίας σε μία νέα εποχή.

Από την Τουρκία του Κεμάλ Ατατούρκ, στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ήδη συμπληρώσει 21 χρόνια στο «τιμόνι» της χώρας.

Τι σημαίνει η τελευταία επανεκλογή του; Ότι η Τουρκία συμπληρώνει 100 χρόνια σύγχρονης ιστορίας και γυρίζει σελίδα. Από την Κεμαλική στην Ερντογανική εποχή. Άλλωστε, ο ίδιος δήλωσε ότι θα συμπορευθεί με τον τουρκικό λαό μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος!

Ο Ερντογάν είναι λοιπόν αποφασισμένος να κινηθεί οπισθοδρομικά. Δεν έχει πλέον κανένα ενδοιασμό, καθώς έχει και νωπή λαϊκή εντολή. Θα συνεχίσει να κινείται με εθνικιστικό και θρησκευτικό γνώμονα.

Αυτό φάνηκε από τις πρώτες του δηλώσεις, από τις ειρωνείες στην αντιπολίτευση, από την αποθέωση κρατών όπως το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν και η Λιβύη, αλλά και από το γεγονός ότι μίλησε ανοιχτά κατά των ομοφυλόφιλων, περιγελώντας τους.

Ο Ερντογάν κυβέρνησε και θα συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα του με λάθος τρόπο, με λάθος αξίες. Με κοινωνικές ανισότητες και με περιορισμό των ελευθεριών. Χειρίζεται τους ανθρώπους σαν πιόνια, έχει κρίση μεγαλείου και αργά ή γρήγορα θα έχει κακό τέλος. Θα καταστραφεί, αφού πρώτα βέβαια θα έχει καταστρέψει την Τουρκία.

Μέχρι τότε, όμως, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί ο Ερντογάν νιώθει και είναι πράγματι πολύ ισχυρός, όσο κι αν στην Ελλάδα μας αρέσει να τον παρουσιάζουμε ως «απομονωμένο».

Η νίκη του αυτή τον καθιστά δε ενισχυμένο απέναντι και στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, που πόνταραν ξεκάθαρα σε νίκη του Κιλιτσντάρογλου για να τον «ξεφορτωθούν».

Τώρα καλούνται να βρουν τρόπους συνεννόησης.

Ελληνοτουρκικά

Μπορεί αυτό να έχει αντίκτυπο στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας; Πιθανότατα ναι.

Ο Ερντογάν έχει ανανεωμένη εντολή και δεν μπορεί πέντε χρόνια να μη διεκδικήσει τίποτα.

Η Ελλάδα έχει φυσικά ισχυρή διπλωματία, δυνατό στρατό και το διεθνές δίκαιο με το μέρος της. Ωστόσο, στην εποχή του αναθεωρητισμού δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση.

Ο Ερντογάν δεν θα αλλάξει τώρα στα γεράματα, ενώ όπως προαναφέραμε οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα δεχθούν πίεση ώστε να του δώσουν «κάτι».

Ενδεχομένως, λοιπόν να μεταφερθεί πίεση και προς τη μεριά μας, κυρίως όσον αφορά στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.

Για την Ελλάδα βέβαια η μεγάλη διαφορά παραμένει μία και μοναδική. Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Θα αντέξει, όμως, αυτή η γραμμή άμυνας; Οι Έλληνες διπλωμάτες σε συνεννόηση φυσικά με τις πολιτικές δυνάμεις, καλούνται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις.

Reporter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.