Αναθεώρηση Συντάγματος και Εκκλησία της Ελλάδος

Γράφει ο Γιώργος Τσουμάνης,

Τις τελευταίες ημέρες ήρθε στην δημοσιότητα ξανά της αναθεωρήσεως του Συντάγματος. Ως φοιτητής Εκκλησιαστικής Ακαδημίας δεν θα μπορούσα παρά να σχολιάσω τον διαχωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος. Το ζήτημα αυτό από όσο θυμούνται ειδικά οι παλιότεροι δεν είναι κάτι το καινούριο. Οι δήθεν προοδευτικοί πάντα ζητούσαν τον διαχωρισμό χωρίς κανείς από αυτούς να ξέρουν τι εστί διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους. Αν γνώριζαν έστω και οι μισοί από όλους αυτούς γνώριζαν τι πραγματικά είναι ο διαχωρισμός δεν θα τολμούσε κανείς από αυτούς ούτε να το σκεφτεί. Αλλά σήμερα πουλάνε οι υποτιθέμενη προοδευτικοί και όσοι δεν συμφωνούμε με αυτούς είμαστε ακροδεξιοί φασίστες.

Οι Έλληνες είναι ο πιο θρησκευόμενος λαός της Ευρώπης με το 90% να δηλώνονται ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Αυτό το ποσοστό είναι μια γερή σφαλιάρα σε όσους μιλούν για ουδετερότητα στο θρήσκευμα. Η Εκκλησία έχει μεγάλη επιρροή στην ελληνική κοινωνία κατά την ταπεινή μου γνώμη μεγαλύτερη από τα πολιτικά κόμματα. Αυτό είναι που θέλουν να συντρίψουν κάποιοι πολιτικάντηδες και μεγάλα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα. Γνωρίζουν πως όταν ο ελληνικός λαός φύγει από το Σώμα του Χριστού τότε θα μπορέσουν να του επιβληθούν πολύ πιο εύκολα. Η Εκκλησία είναι αυτή που κράτησε την Ελλάδα όρθια αιώνες τώρα και σε πιο δύσκολες εποχές από την σημερινή.

Επί Τουρκοκρατίας η Εκκλησία ήταν αυτή η οποία κράτησε άσβηστη την φλόγα του Γένους για την λευτεριά. Αυτή κράτησε ζωντανή την ελληνική γλώσσα διδάσκοντας ιερείς Ελληνόπουλα μέσω των βιβλίων της. Δεν λίγοι οι ιερείς οι οποίοι έδωσαν και την ζωή τους στα πεδία των μαζών τα παραδείγματα ουκ ολίγα. Το Πατριαρχείο έδωσε τεράστιο μέρος της περιουσίας του για τον Αγώνα του Έθνους. Στο έπος του ’40 δεν ήταν λίγοι οι ιερείς αλλά και οι μοναχοί που πολέμησαν για την Ελλάδα. Την περίοδο της τριπλής κατοχής ( γερμανική, ιταλική, βουλγαρική, ) η Εκκλησία της Ελλάδος με τα συσσίτια τα ορφανοτροφεία κλπ. Έδωσε κι αυτή με τις δικές της δυνάμεις τον αγώνα της. Στον εμφύλιο αλλά και σε διάφορες εποχές κρίσεως έως και σήμερα τα ορφανοτροφεία, τα οικοτροφεία, τα γηροκομεία, τα συσσίτια κλπ. Είναι αυτά τα οποία βοήθησαν τον ελληνικό λαό να ανακάμψει οικονομικά.

Πριν να αποκαλέσουμε τους εαυτούς μας προοδευτικούς και φιλελεύθερους ας σκεφτούμε τις συνέπειες για το οτιδήποτε προοδευτικό. Αν διαχωριστεί η Εκκλησία από το Κράτος χαμένη δεν θα βγει η Εκκλησία αλλά το ίδιο το Κράτος. Η Εκκλησία είναι αυτή που κρατάει αναμμένη την φλόγα της ελπίδας και όχι κάποιος πολιτικάντης.

One thought on “Αναθεώρηση Συντάγματος και Εκκλησία της Ελλάδος

 • 05/11/2018, 20:29
  Permalink

  Χωρίς πραγματικά να έχω δει τι ακριβώς εννοεί η κυβέρνηση ότα λέει να γίνει “διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας”, έχω να κάνω το εξής σχόλιο.

  Πρώτον, υπάρχει διαφορά μεταξύ θρησκείας ως θρησκευτικής πίστης των ανθρώπων, και της Εκκλησίας ως Οργανισμού.
  Η Ελλάδα είναι Ορθόδοξη Χριστιανική χώρα, γιατί αυτή είναι η θρησκεία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει με κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά ούτε και πρέπει να γίνει προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα είναι σαν να γίνεται πόλεμος εναντίον ενός πυλώνα του Ελληνικού έθνους.

  Όσον αφορά τις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας, αυτά μπορούν να διευθετηθούν, πάντα με τη σκέψη ότι η Εκκλησία είναι μεγάλη Εθνική δύναμη και στο εξωτερικό της χώρας και δεν πρέπει να περικοπεί. Θα είναι προς βλάβην της Ελλάδος. Να σημειώσω ότι οι Ορθόδοξοι Μητροπολίτες σε εκτός Ελλάδος Μητροπόλεις αναγνωρίζονται σε επίπεδο ίσο ή και ανώτερο πρεσβευτών.

  Ίσως ήταν λάθος ότι το κράτος ανέλαβε την μισθοδοσία των ιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι προσπάθειες διαχωρισμού ίσως σχετίζονται και με αυτό το θέμα, που όμως μπορεί να διευθετηθεί διαφορετικά.

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.