Αλβανική δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων

Γράφει ο Βασίλης Νέδος

Τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά που χρησιμοποιεί η αλβανική Δικαιοσύνη για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη αναδεικνύονται από την πλευρά της υπεράσπισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, η δίκη του οποίου στο ειδικό δικαστήριο κατά της διαφθοράς συνεχίζεται με διακοπές. Όπως καταγγέλλεται από μέλη της ομογένειας, η κυβέρνηση Ράμα κατόρθωσε να καθυστερήσει τη μήνυση του Φρέντι Μπελέρη εναντίον της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ολτα Τζάτσκα, ο σύζυγος της οποίας κατηγορούνταν για παράνομηδέσμευση παραθαλάσσιου οικοπέδου 5,5 στρεμμάτων, το οποίο αποκτήθηκε –σύμφωνα με τις καταγγελίες από τον νόμιμο ιδιοκτήτη του– με πλαστογραφημένο τίτλο. Συγκεκριμένα, η αρμόδια εισαγγελία Αυλώνα, έπειτα από δύο χρόνια αποτυχημένων ερευνών έβαλε την υπόθεση στο αρχείο.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η υπόθεση Μπελέρη στοίχισε στην κ. Τζάτσκα τον υπουργικό θώκο, καθώς τον περασμένο Αύγουστο αποφασίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες η καρατόμησή της από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Στον αντίποδα, καταγγέλλει ο Στέλιος Μπολάνος, εκ των ομογενών που εξακολουθούν να στηρίζουν τον Φρέντι Μπελέρη, η εισαγγελία Αυλώνα κατόρθωσε να «δέσει» την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες και να προβεί σε συλλήψεις δύο μόλις ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, αν και αναρμόδια γι’ αυτό.

Η σύνδεση που γίνεται δεν είναι τυχαία, καθώς η υπόθεση Μπελέρη συνδέεται άμεσα με όλα όσα προηγήθηκαν. Πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου, ο σύζυγος της πρώην υπουργού Εξωτερικών, με βάση το οικόπεδο των 5,5 στρεμμάτων που οικειοποιήθηκαν ως ζεύγος με αυτή την αμφισβητούμενη διαδικασία και καταγγέλλεται από τη μειονότητα και από την αντιπολίτευση, έλαβε καθεστώς στρατηγικού επενδυτή. Το καθεστώς στρατηγικού επενδυτή αποδόθηκε από επιτροπή, της οποίας προήδρευε ο… πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Από την πλευρά του κ. Μπελέρη υπενθυμίζεται το προφανές. Ότι, δηλαδή, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου και της διαφαινόμενης επικράτησής του στον αγώνα για τη δημαρχία της Χειμάρρας, και με δεδομένο πως ο κ. Μπελέρης ανήκει σε αντιπολιτευόμενο κόμμα στο Σοσιαλιστικό του κ. Ράμα, υπήρχε φόβος για την ανατροπή των σχεδιασμών για τον έλεγχο των επενδύσεων γύρω από τη Χειμάρρα, η τουριστική ανάπτυξη της οποίας είναι ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Μπελέρης κρατείται πλέον 5 μήνες και 20 ημέρες, δίχως να του χορηγείται καν η ειδική άδεια να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας, όπως έχει αιτηθεί επανειλημμένως στα αρμόδια δικαστήρια. Για να αναδείξουν την ουσιαστική υποκρισία των αλβανικών δικαστηρίων, οι ομογενείς παραπέμπουν σε αποφάσεις των δικαστηρίων για μαζικές άδειες σε κρατουμένους προκειμένου να παραστούν σε… τηλεοπτική εκπομπή βαθιάς νυχτερινής ζώνης.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν οι εργασίες του δικαστηρίου ξεκινήσουν ξανά, αναμένεται να ανακινηθούν και τα συγκεκριμένα επιχειρήματα από πλευράς υπεράσπισης του κ. Μπελέρη. Η Αθήνα παρακολουθεί το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η εξέλιξή της μπορεί να κρίνει τον βαθμό περαιτέρω επιδείνωσης των διμερών ελληνοαλβανικών σχέσεων ή την εξεύρεση κάποιου «παραθύρου», ώστε η Ελλάδα να μη φτάσει στη θέση του μπλοκαρίσματος προενταξιακών ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Αλβανία.

Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.