(Α)γνωστές πτυχές Σκοπιανού-Σαμαρά

Γράφει ο  Άγγελος Σινόπουλος, Μαθηματικός – Οικονομολόγος

Αν και είχα σκοπό να κάνω μια μεγαλύτερη ανάλυση περί Σκοπιανού και Αντώνη Σαμαρά, τελικώς πολλοί αρθρογράφοι με πρόλαβαν με αφορμή τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη  και μαζί μ’αυτούς ο ένας από τους διαμορφωτές της φράσης «Γερμανοτσολιά» και του  ανθρώπου που εφέρευσε τη δήθεν αργυρώνητη κίνηση της τότε κυβέρνησης για την εξεύρεση βουλευτών για την ψήφιση του ΠτΔ, Κυρίου Χαϊκάλη, οφείλω να κάνω μερικές ακόμα αξιοσημείωτες αναφορές

Στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το οποίο διεξήχθη στις 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1992 (όπου έγινε και η Αποπομπή Σαμαρά από το ΥΠ.ΕΞ. ) ο υπουργούς και μετέπειτα πρωθυπουργούς τονίζει «ΕΠΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΡΑΣΗΣ» προκειμένου να δοθεί η μέγιστη δυνατή μάχη για να κερδίσει  η χώρα μας το δίκιό της για την ονομασία των Σκοπίων

Τα «Επτά σημεία δράσης»  ανέφεραν :  

«1. Έκδοση ανακοίνωσης από το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών, η οποία να προβλέπει κατά τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτο υπό οποιαδήποτε μορφή.

2. Στην ίδια ανακοίνωση να καταστεί απολύτως σαφές ότι, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια ελληνικά αιτήματα, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη αφενός να μην επιτρέπει την κοινοτική αναγνώριση των Σκοπίων, αφετέρου δε να προχωρήσει στο κλείσιμο των διασυνοριακών διόδων προς και από τα Σκόπια. Οι θέσεις αυτές να επιδοθούν στους πρωθυπουργούς των «Δώδεκα» ή τουλάχιστον στους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

3. Ο Πρωθυπουργός να ζητήσει αυθημερόν από την Προεδρία της Κοινότητας, όπως δικαιούται, την άμεση σύγκληση εκτάκτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα εκθέσει, κατά τον πλέον απερίφραστο τρόπο, την ύψιστη σοβαρότητα που έχει για την Ελλάδα η υπόθεση των Σκοπίων.

4. Η Βουλή των Ελλήνων, σε ειδική συνεδρία της, να υιοθετήσει ομόφωνο ψήφισμα στο πνεύμα των ανακοινώσεων του Συμβουλίου των Αρχηγών. Το ψήφισμα αυτό να επιδοθεί αυτοπροσώπως από το διακομματικό προεδρείο της Βουλής σε όλα τα
Εθνικά Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

5. Προς ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματολογίας, θα εξυπηρετούσε την εθνική υπόθεση ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων να αναλάβουν να επισκεφθούν τους ομολόγους των στις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

6. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ει δυνατόν, να καλέσει αμέσως στην Αθήνα τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κ. Ντελόρ, τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέως του ΟΗΕ για τη Γιουγκοσλαβία κ. Βανς και τον πρόεδρο της Ειρηνευτικής Διάσκεψης για τη Γιουγκοσλαβία Λόρδο Κάρινγκτον. Στις τρεις αυτές προσωπικότητες-κλειδιά να εκτεθούν κατά τον πλέον σαφή τρόπο οι ελληνικές θέσεις για το θέμα των Σκοπίων, στο πνεύμα της ανακοίνωσης του Συμβουλίου των Αρχηγών. Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλέσει σε ειδική συνάντηση τους πρέσβεις των «Δώδεκα» στην Αθήνα, στους οποίους με το αυξημένο κύρος του, να γνωστοποιήσει τις ελληνικές αποφάσεις.

7. Ο υπουργός Εξωτερικών να συναντήσει κατ’ ιδίαν τους ομολόγους του των «Δώδεκα», τους οποίους να ενημερώσει λεπτομερώς επί των τελικών ελληνικών αποφάσεων, πριν από τη σύγκληση του εκτάκτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ως αποτέλεσμά αυτών, ο τέως ΠτΔ  Κων/νος Καραμανλής ρώτησε τον Κων/νο Μητσοτάκη για το αν αυτές οι θέσεις αποτελούν σκέψεις της κυβέρνησης, ο τέως πρωθυπουργός ανέδειξε την άρνησή σου λέγοντας πως αυτές οι τοποθετήσεις έχουν σχέση μόνο με τον Σαμαρά  και τέλικα διώχνουν τον Σαμαρά από το συμβούλιο όπου έπεται ήρθε και η αποπομπή του και μετά από μερικούς μήνες (τον Οκτώβρη συγκεκριμένα) η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ εξαιτιας της αλλαγής πλεύσης της τότε κυβερνήσεως

Υπήρξαν επίσης και οι επιστολές στις οποίες ο Σαμαράς ζητούσε επιμόνως θέση για το τι πρέπει να παρουσιάσει στους ξένους (ως ΥΠ.ΕΞ) αλλά και ύστερα ως απλός βουλευτής.Υπήρξαν και στιγμές όπου ήρθε σε αντιπαράθεση ακόμα και με τον Κων/νο Καραμανλή όπου κανείς δεν αμφησβητεί τον πατριωτισμού του τελευταίο(ιστορικό απόσπασμα το δάκρυ Καραμανλή για τη Μακεδονία) αλλά όπως είχαν επέλθει έτσι τα πράγματα ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε ξεκάθαρες και άμεσες θέσεις για να μην χάσει η Ελλάδα χρόνο. Ακόμα και οι ανταλλαγές επιστολών του υπουργού με τον ΠτΔ είχαν έντονο διάλογο που αναδυκνύει για το αν ο Σαμαράς είχε πολιτική/ιδεολογική συνέπεια λόγου.

Απ’όλη την παραπάνω στάση  γίνεται σαφές πως ο Αντώνης Σαμαράς είχε τεράστιο πολιτικό κόστος και αν θέλουμε να τοποθετηθούμε «μπακαλίστικα», για την αδιάλλακτη στάση του έχασε το ισχυρότερο υπουργείο και το πιθανότερο τη διαδοχή της θέσης του αρχηγού από το 1994 ( υποθέτοντας πως η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έκλεινε τετραετία και με τις τότε συνθήκες πολύ δύσκολα θα κέρδιζε ξανά τις επόμενες εκλογές). Επίσης ήρθε σε έντονη διαφωνία με τον Κων/νο Καραμανλή κάτι το οποίο στοιχίζει πολιτικά σε τεράστιο βαθμό στο μέσο Νδκράτη ψηφοφόρο και όχι μόνο.Τέλος, ακόμα και το βέτο του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008, από τη συμφωνία και τους τρεις όρους που κέρδισε ο Αντώνης Σαμαράς στο συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠ.ΕΞ του Δεκέμβρη του 1990 επήλθε.

Για όλα τα παραπάνω ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΘΑ ΠΛΕΝΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥΣ ΟΣΟΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Αν πραγματικά ήταν καρεκλάτος «καλοθελητής» και σύνθετη ονομασία θα προϋπόγραφε, και διγλωσσία θα χρησιμοποιούσε και πολλά δυσάρεστα εθνικά γεγονότα θα είχαν διαδραματιστεί.

Τέλος, κάποιες διαδικτυακές αναφορές οι οποίες είναι απαραίτητα επιβεβλημένες για την ενημέρωσή των Ελλήνων.

Αντώνης Σαμαράς και Σκοπιανό στη Βουλή των Ελλήνων το 1994:

https://www.youtube.com/watch?v=ovGUD9OWaDQ

https://www.youtube.com/watch?v=Q8XfKjMu_GE

Παραίτηση Σαμαρά από το βουλευτικό του αξίωμα:(και όχι αποπομπή από το ΥΠ.ΕΞ)

 

Συνέντευξη Σαμαρά το 1993 με λεπτομερή ανάλυση για το Σκοπιανό:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.