Αδήλωτα… ή αδέσποτα εισοδήματα;

Γράφει ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης, Χρηματοπιστωτικός Σύμβουλος

Μιλώντας στο συνέδριο της Capital Link, στη Νέα Υόρκη, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργος Πιτσιλής, χαρακτήρισε ως εξαιρετικώς επιτυχημένη τη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων επειδή απέφερε φορολογικά έσοδα  ύψους 711 εκατομμυρίων.

Βεβαίως, τα αδήλωτα εισοδήματα είναι πολλά δισεκατομμύρια, εντός και -κυρίως- εκτός Ελλάδος. Έσοδα ύψους 711 εκατομμυρίων είναι απλώς αστειότητα σε σχέση με αυτά που θα είχαμε αποκομίσει από μια ριζοσπαστική λύση, όπως μια πλήρης αμνηστία με μόνη υποχρέωση την αγορά ομολόγων μιας νέας αναπτυξιακής-επενδυτικής τραπέζης, η οποία θα αναλάβει την αναχρηματοδότηση και εξυγείανση όσων προβληματικών επιχειρήσεων είναι πρωτογενώς βιώσιμες ώστε να μην χαθούν υποδομές και θέσεις εργασίας! (Την πρόταση αυτή, που έχω πρωτο-διατυπώσει ήδη από το 2013, θα παρουσιάσω αναλυτικώς στο επόμενο άρθρο μου.)

Δυστυχώς, είναι μάλλον αργά για μια τέτοια έξυπνη και αληθώς αναπτυξιακή επιλογή. Πλέον, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας -που απαγορεύουν την διαρκή παράταση του ορίου παραγραφής- εξέλιπε κάθε κίνητρο για «νομιμοποίηση» αδήλωτων («μαύρων» ή όχι μικρή σημασία έχει…) εσόδων.

Στο βωμό του λαϊκισμού, της ιδεοληψίας και της ανικανότητος τόσο η παρούσα όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχασαν μια μοναδική ευκαιρία να επαναφέρουν στη χώρα πολύτιμα κεφάλαια και να επανεκκινήσουν την οικονομία αξιοποιώντας τις δικές μας εθνικές δυνάμεις!

Με τις υγείες μας και ας χαιρόμαστε μαζί με τον μονίμως γελαστό κ. Πιτσιλή…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.