Καζάνι που βράζει οι κοινωνίες στα νησιά για το μεταναστευτικό

Καζάνι που βράζει οι κοινωνίες στα νησιά για το μεταναστευτικό
Δεν θα υπάρξει άλλη δομή για πρόσφυγες στη Ρόδο!

Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη

Καζάνι που βράζει τελικά είναι τα νησιά με αφορμή το μεταναστευτικό προσφυγικό πρόβλημα . Οι δομές στη Λέρο και την Κω έχουν γεμίσει ασφυκτικά και οι τοπικές κοινωνίες έχουν ξεσηκωθεί. Οι κινητοποιήσει στη Λέρο και την Κω ίσως είναι μόνο η αρχή που δείχνει τι θα ακολουθήσει αν δεν τεθούν σε εφαρμογή δραστικά μέτρα και κυρίως αν δεν αποσυμφορηθούν τα νησιά από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Στη Ρόδο η δημοτική αρχή κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρξει άλλη δομή πέρα από αυτή στα παλαιά σφαγεία για τη φιλοξενία των ανθρώπων αυτών.

Αναλυτικότερα:
“Δεν πρόκειται στη Ρόδο να δημιουργηθεί άλλη δομή για την υποδοχή και φιλοξενία των παράνομων μεταναστών. Η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να δεχθεί κάτι τέτοιο. Το νησί μας δεν διαθέτει τις προϋποθέσεις ούτε και πρόκειται να γίνει hot spot”
Αυτό υπογράμμισε στο skyrodos.gr o αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης με αφορμή τις αφίξεις 62 παράτυπων μεταναστών και προσφύγων χθες στη Ρόδο.
Η δημοτική αρχή μεριμνά για την καλή φιλοξενία των ανθρώπων που εντοπίστηκαν μεταξύ Ρόδο κ αι Καρπάθου αλλά δεν θα επιτρέψει να μείνουν επί μακρόν.
«Η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τον κ. Μαντικό φρόντισε ώστε να τύχουν καλής φιλοξενίας να έχουν τα απαραίτητα για την επιβίωση και τη διατροφή τους αλλά ήδη έχει ζητήσει τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα», ξεκαθάρισε ο κ.Καρίκης
Όσο για άλλη δομή για τη φιλοξενία προσφύγων και παράτυπων μεταναστών ο αντιδήμαρχος ήταν ξεκάθαρος και τόνισε πως δεν θα υπάρξει κάτι άλλο πέραν της δομής στα παλαιά σφαγεία που σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι και διευκολύνει και τη μεταφορά των ανθρώπων αυτών στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Για την αποβίβαση των 62 αλλοδαπών στη Ρόδο εκδόθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η ακόλουθη ανακοίνωση:
Στον εντοπισμό εξήντα δύο (62) αλλοδαπών προέβησαν, μεσημβρινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και στη σύλληψη των δύο (02) αλλοδαπών διακινητών τους.
Συγκεκριμένα, ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πρωινές ώρες χθες, για την ύπαρξη σε δυσχερή θέση ενός ιστιοφόρου σκάφους στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά ν. Ρόδου, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Άμεσα απέπλευσαν προς την εν λόγω θαλάσσια περιοχή δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντοπίστηκε το ιστιοφόρο σκάφος μεσημβρινές ώρες χθες από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο και το συνόδευσε στο λιμένα Πλημμύρι Ρόδου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ιστιοφόρο σκάφος, ενώ από τους ανωτέρω επιβαίνοντες αναγνωρίστηκαν οι δύο (02) αλλοδαποί Κυβερνήτες αυτού και συνελήφθησαν.

Μπλόκο στην Κω

Ένταση στην Κω για τις νέες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων. Στη 01:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου έφτασε στην Κω καράβι με 60 μετανάστες, στο οποίο ανέβηκε ο δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς μαζί με πολίτες.
Μετά τους 50 μετανάστες που μεταφέρθηκαν από τη Σύμη στην Κω, υπήρξε η πληροφορία πως περίπου 60 ακόμη άτομα θα έφταναν στην Κω από το Καστελλόριζο γύρω στη 01:00 με το πλοίο της γραμμής και τη διευθέτηση κάποιων εγγράφων οι περίπου 60 μετανάστες με τους αστυνομικούς που τους συνόδευαν συνέχισαν προς το λιμάνι του Πειραιά.
Ο δήμαρχος, κ.Θεοδόσης Νικηταράς και  πολίτες μαζί με μηχανήματα δήμου παρατάχθηκαν στο λιμάνι της Κω με στόχο να εμποδίζουν την αποβίβαση 77 μεταναστών από το Blue Star Patmos. Και τα κατάφεραν.
Tελικά από τους 77 μετανάστες που μεταφέρθηκαν από το Καστελλόριζο και τη Ρόδο αποβιβάστηκαν μόνο δύο.
Ο δήμαρχος με ανάρτησή του στα social media δήλωσε ότι ζητά άμεση αποσυμφόρηση του νησιού από πρόσφυγες και μετανάστες και ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτραπεί η μεταφορά άλλων από άλλα νησιά στην Κω. Παράλληλα, ζητά ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσους βρίσκονται στο νησί.

Κινητοποιήσεις και στη Λέρο
Στη Λέρο έκλεισε ο δήμος και έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι για να μην αποβιβαστούν οι παράνομοι μετανάστες στο νησί
«Φιλοξενούμε 2.700 παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες . Το νησί δεν αντέχει άλλο. Αν δεν ληφθούν μέτρα θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις», δήλωσε στο skyrodos.gr o δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλλιας.

Οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη Ν Αιγαίου

ναφορά στο μεταναστευτικό πρόβλημα με αφορμή τις σημερινές «αφίξεις» έκανε σε συνέντευξή τύπου με αφορμή τις «αφίξεις» στη Ρόδο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
«Θα εστιάσω στην τελευταία σύσκεψη που είχε συγκαλέσει στο γραφείο του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης με τη συμμετοχή των περιφερειαρχών όλης της χώρας. Ελήφθη απόφαση το μεταναστευτικό πρόβλημα να το σηκώσουν και οι 13 Περιφέρειες της χώρας. Αυτή είναι απολύτως ορθή και δίκαιη απόφαση», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος και πρόσθεσε πως οι περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου έχουν « γονατίσει» εξαιτίας του μεταναστευτικού.
«Εμείς έχουμε δύο από τα πέντε hot spot που διαθέτει η Ελλάδα. Παρατηρώ με μεγάλη θλίψη αυτό που συμβαίνει. Όπου μεταφέρονται οι άνθρωποι αυτοί γίνονται κινητοποιήσεις. Ζητάμε από τους Ευρωπαίους αλληλεγγύη, αλλά, δεν τη βρίσκουμε όμως στη χώρα μας. Πως να απευθύνομαι σε ομολόγους μου της ΕΕ όταν μέσα στη χώρα μου δεν έχω τη βοήθεια που πρέπει; Αυτό δεν ταιριάζει και στην ιστορία αυτό που γίνεται» , δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος και πρόσθεσε πως είναι ανάγκη να μεταφερθούν οι παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα που υπάρχουν και περισσότερες δομές.
«Στηρίζουμε την κυβερνητική εξαγγελία για τον διαμοιρασμό των ανθρώπων αυτών στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Σε ότι μας αφορά δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Επίσης ποτέ δεν είπαμε ότι εδώ είναι τα όρια μας. Με αίσθημα ευθύνης πάντα κάνουμε κάτι παραπάνω.Μπήκαμε στο Νοέμβριο και πιστεύουμε ότι οι ροές θα είναι μειωμένες. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί τα νησιά δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο φορτίο. Τα Hot Spot που έχουμε να αποσυμφορηθούν», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

One thought on “Καζάνι που βράζει οι κοινωνίες στα νησιά για το μεταναστευτικό

 • 03/11/2019, 18:47
  Permalink

  Ξεσηκωθείτε.
  Μην επιτρέψετε να αποφασίζουν για εσάς και την πατρίδα σας
  οι απατεώνες των ΜΚΟ και οι προδότες πολιτικοί.

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.