Υπάρχει γυναικοκτονία;

Γράφει ο Σωτήρης Χήνος

Ένας σύζυγος δολοφονεί τη σύζυγό του. Ασύνηθες όχι; Ανατριχιαστικό; Πάντα.
Το περιστατικό δεν περνάει απαρατήρητο και η κοινωνία το σχολιάζει για μέρες. Άλλοτε με σοβαρότητα, συνήθως όμως βουτώντας στα βαθιά νερά της γελοιότητας.
Τη σκότωσε, λένε, γιατί είναι πιλότος, εκ της εργασίας του αμείβεται καλά και οι έχοντες υψηλά εισοδήματα, ε, όλο και κάποιο τσεκούρι κρύβουν στο υπόγειο. Αν πέρναγε τη ζωή του στις σκαλωσιές για 3,60, ούτε που θα το σκεφτόταν. Επίσης αυτό θα είχε αποτραπεί, αν ως πιλότος εργαζόταν για τη δημόσια Ολυμπιακή….όμως φρόντισαν και την κλείσανε…αυτά πληρώνουμε…

Άμα τη ομολογία του δράστη, ξεκίνησε ένας γύρος συζήτησης επιθεωρησιακού τύπου.
Τι ήταν η πράξη; Δολοφονία; Ανθρωποκτονία; Συζυγοκτονία; Γυναικοκτονία; Και δεν είχαν ξεκινήσει τότε και οι μεγάλες ζέστες….

Υπάρχει γυναικοκτονία; Προφανώς. Τι αφορά; Την αφαίρεση ζωής σε γυναίκα, λόγω του φύλου της με θεσμική, κοινωνική κάλυψη. Και ισχύει σε πολλές χώρες.
Είσαι μοιχαλίδα; Θα λιθοβολιστείς. Όχι απλά γιατί η μοιχεία είναι παράνομή, αλλά γιατί είσαι γυναίκα. Ο άντρας τη γλιτώνει.
Έχεις προγαμιαίες σχέσεις; Τη γ@μησες. Επειδή είσαι γυναίκα όμως, ο άντρας καβαλάρης είναι. Και μύρια όσα παραδείγματα που έχουν να κάνουμε ακόμα και με το απλό ντύσιμο…φόρεσες σορτς αντί για μπούργκα κλπ κλπ. Ακόμα και την κλειτορίδα σού κόβουν για να μην έχεις οργασμούς, ενώ ο άντρας μπορεί να την παίζει μέχρι να την κάνει λάστιχο.

Στην περίπτωση των Γλυκών Νερών, επίσης γίνεται λόγος για γυναικοκτονία, με μία ιδιαιτέρως διασταλτική ερμηνεία του όρου, που βασίζεται σε εν πολλοίς αυθαίρετες υποθέσεις και εικασίες. Δεν γνωρίζουμε άλλωστε τις αιτίες του φόνου, τα κίνητρα, ούτε έχουμε ψυχογράφημα του δράστη. Ποια είναι η διασταλτική ερμηνεία;

Ο δράστης παντρεύτηκε την κοπέλα γιατί ήταν μικρή (εικασία 1), γιατί ήταν χειριστικός
(εικασία 2) και ήθελε να έχει μια γυναίκα για κτήμα του
(εικασία 3). Όταν η κοπέλα είχε αποφασίσει να φύγει
(εικασία 4), ο δράστης δεν θεωρούσε ότι έχει αυτό το δικαίωμα
(εικασία 5) γιατί ήταν γυναίκα
(εικασία 6) και έτσι θεωρούσε ότι έχει δικαίωμα να τη σκοτώσει
(εικασία 7).

Αθροιζόμενες όλες αυτές οι εικασίες, οδηγούν στο “συμπέρασμα” ότι η δολοφονία σχετίζεται με το φύλο του θύματος, άρα ήταν γυναικοκτονία, ακόμα και αν δεν υπάρχει θεσμική κάλυψη ή η ελάχιστη κοινωνική αποδοχή.

Κακό είναι να γίνεται λόγος για γυναικοκτονία; Όχι. Άλλωστε ο καθείς μπορεί να υιοθετήσει μια ερμηνεία ανεξαρτήτως του διασταλτικού περιεχομένου της. Θα έλεγε κανείς ότι αυξάνει και τα επίπεδα ευαισθησίας της κοινωνίας έναντι υφιστάμενων διακρίσεων. Άλλωστε, στο ποινικό σκέλος, ουδεμία σημασία έχει. Αρκεί να μην χρησιμοποιείται είτε για λόγους διαχρονικού μίσους προς το αντρικό φύλο από γυναίκες που είτε δεν έλκονται ερωτικά από τους άντρες είτε δεν έλκουν ερωτικά τους άντρες, είτε επειδή κάποιος τις παράτησε για εκείνο το τσουλί από το γυμναστήριο.

Επίσης αρκεί να μην χρησιμοποιείται για λόγους υποστήριξης μιας αρρωστημένης ιδεοληψίας ή για λόγους αλίευσης ψηφαλακίων, όπως κάνουν οι λιγοστοί ψηφοφόροι του Γιάνη μας της φωτογραφίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.