Το θέμα των σχολείων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση

Γράφει ο Αχιλλέας Γραβάνης  *

Ανησυχώ πολύ για τα σχολεία!

Η εικόνα των επιδημιολόγων είναι ότι το Δέλτα είχε +25% λοιμογόνο δραστικότητα στα παιδιά από τα προηγούμενα στελέχη και το Όμικρον +20 από Δέλτα. Όμως, επιτρέψτε μου κάποιους προβληματισμούς στην συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων:

η σωστή και σχεδόν πλήρης εφαρμογή της μάσκας αν συμβαίνει κάπου σωστά είναι στα σχολεία μας. Εκπαιδευτικοί και μαθητές την τηρούν απόλυτα. Τα παιδιά λοιπόν είναι προστατευμένα για 5-7 ώρες την ημέρα. Μήπως αντίθετα με την υπάρχουσα άποψη, θα ήταν χρήσιμο να μένουν τα παιδιά περισσότερες ώρες αν είναι δυνατόν στο σχολείο με υπερωριακή αποσχόληση των συναδέλφων εκπαιδευτικών; Ιδιαίτερα για τους επόμενους δυο μήνες της κορύφωσης του κύματος Όμικρον; Επίσης, είναι βέβαιο ότι η υγειονομική πειθαρχία των παιδιών στο σχολείο μεταφέρεται και στην οικογένεια στο σπίτι!

-η γενικότερη εικόνα μου στους δημόσιους χώρους, ιδιαίτερα τους νεολαιίστικους, είναι ότι η μάσκα και οι αποστάσεις δεν τηρούνται από την πλειοψηφία των πολιτών. Δεν μπορώ να φανταστώ τους επόμενους κρίσιμους δυο μήνες τα παιδιά σε πλατείες, καφετέριες, παιδικές χαρές, επισκέψεις σε σπίτια φίλων τους, αθλητικούς χώρους. Η λύση να τα κλείσουμε όλη τη μέρα μέσα στο σπίτι είναι αδιανόητη για πολλούς λόγους, κυρίως εκπαιδευτικούς και ψυχολογικούς.

-μια ιδέα που βρήκα ενδιαφέρουσα είναι τα σελφ-τεστ να πραγματοποιούνται στο σχολείο, ώστε να αποφεύγεται η ψεύτικη δήλωση πραγματοποίησης τους. Όμως, φαντάζεστε τα παιδιά με την μάσκα κάτω, με τον ερεθισμό του ρινικου βλεννογόνου να διεγείρει το φτάρνισμα μέσα στη τάξη; Ποιος θα κάνει σωστά το τεστ επίσης στη τάξη σε τόσα παιδιά;

-βρίσκω λογική την πρόταση τα σχολεία να ανοίξουν με καθυστέρηση 1-2 βδομαδων. Από την άλλη τις δυο κρίσιμες επόμενες βδομάδες για την 5ο κύμα να συνωστίζονται οι μαθητες έξω σε πλατείες, φιλικά σπίτια, χώρους άθλησης;

-η ποιότητα του αέρα μέσα στην τάξεις είναι κεντρικής σημασίας! Η τοποθέτηση κινουμένων συσκευών φιλτραρίσματος αέρα (HEPA) πρέπει να συζητηθεί σοβαρά, Πολιτεία, γονείς, δωρητές ιδιώτες πρέπει να κινητοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Η δαπάνη δεν είναι τόσο μεγάλη.

Το θέμα των σχολείων δεν είναι καθόλου εύκολο και χρήζει ψύχραιμου προβληματισμού, απουσία πολιτικής κατανάλωσης. Η απόφαση πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά είναι μάλλον προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

* Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι Καθηγητής Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ.

LarissaPress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.