Της καρδιάς μου βασιλιά (Από σήμερα με “αποκριάτικα”)

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Λαμβάνει μέρος την Πέμπτη, λόγω του ότι οι μέρες Τετάρτη και Παρασκευή θεωρούνται νηστίσιμες, της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, την αποκαλούμενη Κρεατινή. Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά Προφωνή και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Πραγματοποιείται κάποιες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής.

«Την Τσικνοπέμπτη, σφάζονται σε πολλά μέρη τα χοιρινά, κυρίως στη νότια Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά. Το Σάββατο όμως της ίδιας εβδομάδας, καθώς και τα δύο επόμενα Σάββατα, της Τυρινής και εκείνο της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής, των Αγίων Θεοδώρων, είναι αφιερωμένα στη μνήμη των πεθαμένων.

Στα Ψυχοσάββατα αυτά φαίνεται ότι συνεχίζεται αρχαία συνήθεια, αν λάβουμε υπόψη ότι στα Ανθεστήρια, που τελούνταν στην αρχαία Αθήνα την ίδια περίπου εποχή που σήμερα είναι οι Αποκριές, η τρίτη ημέρα, οι Χύτροι, ήταν ημέρα των ψυχών, με προσφορές πανσπερμίας στους νεκρούς και σπονδές από νερό πάνω στους τάφους».
— Γεώργιος Ν. Αικατερινίδης

Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και τη Mardi Gras (Λιπαρή Τρίτη) στη Γαλλία που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε παλαιά γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη.

Της καρδιάς μου βασιλιά – Ποίημα της Ειρήνης Δεουδέ (Συλλογή»αποκριάτικα»)

-Το ‘πα μια και χίλιες δύο,
δε σ’ αδειάζει τη γωνιά,
το Θεό να έχεις θείο,
η κοντούλα λεμονιά.
-Δε θα σε απαρατήσω
μέχρι να σε βγάλω φού-(σκα)
όσο λες να κάνω πίσω
θα μιλάς ενός κωφού.
 
-Που να σκάσεις να πλαντάξεις
με τα σένα θ’ ασχολού-
θα σου σέρν τα εξ’ αμάξης,
γιατί σ’ έχ περί πολλού.
 
-Είναι η καρδιά μου άτι-(μη),
δεν την κάνω βρε καλά,
πέφτει πάνω σου το μάτι
δίχως να το καταλά-(βω).
-Το ‘πες μια και τό ‘πες δύο,
πες το και τρακό χιλιά,
στο λαιμό σου το θηρίο
θα σου σφίγγει τη θηλιά.
της καρδιάς μου βασιλιά.
 
-Δε σ΄αφήνω κοκοκοίρη
κι ας μη δω ποτέ χαΐρι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.