Τεχνητή νοημοσύνη και πολιτικές δημόσιας υγείας
Γράφει ο Βαγγέλης Αντωνιάδης
Είναι βέβαιο πως η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης θα επηρεάσει και τις πολιτικές για την δημόσια υγεία. Ήδη υπάρχουν σχεδιασμοί που προβλέπουν πως στο μέλλον το σύνολο των ιατρικών φακέλων των πολιτών θα έχει ψηφιοποιηθεί.
Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα εργαλείο που όταν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς στο επίπεδο της ανάλυσης της πληροφορίας που είναι απαραίτητο να για μία σωστή διάγνωση. Ειδικά σε μία περίοδο έλλειψης ιατρικού προσωπικού οι γρήγορες και σωστές διαγνώσεις έχουν αποκτήσει νευραλγική σημασία.
Σαφώς σ αυτό το επίπεδο τίθεται το ζήτημα των δικαιωμάτων, των προσωπικών δεδομένων και του ιατρικού απορρήτου. Η σταδιακή ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των πληροφοριών του ιατρικού φακέλου ενός πολίτη, από τα εμβόλια που έχει κάνει ως ποιες είναι οι αλλεργίες του και από τα φάρμακα που του συνταγογραφούνται μέχρι τις ακτινογραφίες που έχει βγάλει Αποτελούν ένα άθροισμα πληροφοριών των οποίων το δικαίωμα πρόσβασης θα πρέπει να δίνει ο ασθενής σε όποιον ή όποιους γιατρούς ο ίδιος επιθυμεί . Αξίζει να σημειωθεί πως τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινούνται προς αυτόν τον σκοπό.
Όπως διαμορφώνεται το μέλλον της δημόσιας υγείας αλλά και τα νέα τεχνολογικά και επιστημονικά δεδομένα η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης με στόχο την εξατομικευμένη προσέγγιση αποτελούν την πλέον ασφαλή οδό για την επίτευξη υγειονομικών στόχων.
Είναι προφανές ότι κάποτε πρόκειται να υπάρξουν πειστικές απαντήσεις για την ύπαρξη ζωής. Σ αυτό το κομβικό σημείο το πρόβλημα εντοπίζεται στις ασύλληπτες για την ανθρώπινη νόηση απέχουν τέσσερα έτη φωτός από τον πλανήτη Γη.