Συνέντευξη ύφους ανάκρισης!…

Του Νάσου Τσαγκανέλη 

Η Ουάσινγκτον Ποστ η μεγάλη αμερικάνικη εφημερίδα έχει ήθος, κύρος και ισορροπία αντικειμενικότητας. Αλλά, και λοξοδρόμησης… Απεχθάνεται τις υπερβολές. Όταν δεν είναι δικές της. Γιατί και αυτή παρασύρεται πάνω στις ταχύτητες της δημοσιότητας. Μετράει, ότι ΣΕΒΕΤΑΙ την είδηση. Και η εισαγγελική στάση που εφαρμόζει στις συνεντεύξεις στοχεύουν ειλικρίνεια. Καθαρές απαντήσεις.

Στη συνέντευξη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επέλεξε ως συνήθως αιχμηρές ερωτήσεις. Γνώστης προφανώς των συνηθειών της, ο πρωθυπουργός, προ-επιλέγει, άμεσες τις απαντήσεις του.

Μέγα συζήτηση η πανδημία. Μείζον πρόβλημα οι μη εμβολιασμένοι. Αγγίζουν το 80%. Ο Τουρκικός αυταρχισμός πυροδοτεί συνεχώς κλίμα ρήξης. Η πορεία της οικονομία. Και δυο σημαντικές αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ. Η Βάση της Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται στην βορειοανατολική Ελλάδα προστατεύει την Ανατολική Ευρώπη.

Πρώτη ερώτηση:
“Η Ελλάδα αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα. Πως επέστρεψε σε θετική πορεία;”.
Άμεση απάντηση του πρωθυπουργού.
Ο στόχος είναι η Ελλάδα είναι να γίνει επιτυχημένη στην Ευρωζώνη”.

Τι σας κάνει να είστε αισιόδοξος; Ήταν σαν να το λέει το κλίμα της συνέντευξης…
Απάντηση:
“Η οικονομία ανακάμπτει. Εντυπωσιακά. Αναμένω ότι ο ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ θα ξεπεράσει το 7% το 20/21. Και το 5% το 20/22. Η ανεργία μειώνεται και οι νέοι Έλληνες για πρώτη φορά επιστρέφουν στην πατρίδα τους”

Ερωτήσεις για τους αυστηρούς κανόνες της Ευρωζώνης και το χρέος ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι όσο διαρκεί η πανδημία δεν ισχύουν αυτοί οι κανόνες γεγονός που επιτρέπει τη διάθεση σημαντικών πόρων για την ενίσχυση της οικονομίας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει να βλέπουμε τώρα μετά την έξαρση αλλά πιθανότατα θα δούμε την κορύφωση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Σήμερα, το 90% των ατόμων είναι στις ΜΕΘ ανεμβολίαστοι. Ο εμβολιασμένος ενήλικος πληθυσμός είναι στο 73% . Θέλουμε να φτάσουμε στο 80%, λέει ο Κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για την Τουρκία απάντησε;
“Εάν συνεχίσει επιθετική συμπεριφορά θα υπάρξουν συνέπειες. Βαριές αυτή την φορά από την ΕΕ”.

Ερώτηση:
Σας κατηγορούν ότι η Ελλάδα απομακρύνει πρόσφυγες που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα σας.
Η απάντηση είναι: “ότι, όταν όποιος κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα και δεν κουνά το δάχτυλο στην Τουρκία είναι εκτός πραγματικότητας. Καθώς η Τουρκία είναι μια χώρα που εμπλέκεται σε συνεχείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Στην ερώτηση για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός δηλώνει την ικανοποίηση της Ελλάδας. Είπε: “Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία. Θα αποτελεί φυσικό σημείο εισόδου για τα στρατεύματα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή της Αν. Ευρώπης”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.