Στο στόχαστρο οι Βλάχοι στην Αλβανία

Ετοιμάζονται να λειτουργήσουν δικά τους σχολεία σε χωριά της Ελληνικής Μειονότητας

• Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούει η Παγκ. Βλάχικη Αμφικτιονία

ΜΙΧ. ΜΑΓΕΙΡΙΑΣ (Πρόεδρος), στον «Π.Λ.»: Να παρέμβει άμεσα η Ελλάδα…

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η προπαγάνδα που ξεδιπλώνει η Ρουμανία στην Αλβανία στην προσπάθειά της να «οικειοποιηθεί» τους χιλιάδες Έλληνες Βλάχους που διαβιούν εκεί.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής, θα λειτουργήσουν από τις 12 Σεπτεμβρίου σε χωριά της Ελληνικής Μειονότητας σχολεία για τη διδασκαλία της «βλάχικης γλώσσας», η οποία έχει ως βασικό της εργαλείο ένα κατασκευασμένο λατινορουμάνικο αλφάβητο! Η σκοπιμότητα είναι ξεκάθαρη, με την Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτιονία να αντιδρά έντονα, ειδικά μετά την επίσκεψη στην περιοχή και Ρουμάνας αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών, ζητώντας την αποφασιστική παρέμβαση του ελληνικού Κράτους ώστε να μπει επιτέλους «φρένο» στη συγκεκριμένη τακτική.
Σε δηλώσεις του μάλιστα στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρός της Μιχάλης Μαγειρίας σημειώνει ότι το ελληνικό βλάχικο στοιχείο της γειτονικής χώρας δεν πρέπει να «χαριστεί» σε κανέναν.
Οι κινήσεις των Ρουμάνων
Σοβαρή ανησυχία έχει προκαλέσει στους κύκλους των Βλάχων η πρόσφατη επίσκεψη της Ρουμάνας αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών Οάνα Ούρσατσε στα χωριά της Ελληνικής Μειονότητας και της πρωτοβουλίας που ήδη υλοποιεί η χώρα της για την ίδρυση στην περιοχή σχολείων με το πρόσχημα της διδασκαλίας της «βλάχικης γλώσσας». Τα νέα αυτά σχολεία θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 12 Σεπτεμβρίου!
 Ο Μιχάλης Μαγειρίας
Αυτός ήταν ο λόγος που αμέσως μετά την επίσκεψη της Ρουμάνας αξιωματούχου, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολ/κών Συλλόγων Βλάχων Μιχάλης Μαγειρίας κυριολεκτικά όργωσε τις περιοχές της Κορυτσάς και του Αργυροκάστρου, όπου είχε εκτενείς επαφές και συνομιλίες με εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και κυρίως του Βλάχικου στοιχείου.
Μιλώντας σχετικά χθες στον «Π.Λ.», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρουμάνικη προπαγάνδα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «όλος αυτός ο κόσμος της Ελληνικής Μειονότητας θέλει να βρίσκεται κοντά στην πατρίδα, αλλά είναι γεγονός ότι γίνεται όλο και πιο έντονη η παρουσία της ρουμάνικης προπαγάνδας σε όλες τις ελληνικές περιοχές, κάτι που πρέπει να θέσει σε εγρήγορση το ελληνικό Κράτος». Ο κ. Μαγειρίας έσπευσε να υπενθυμίσει ότι είναι πολύ έντονο το ελληνικό βλάχικο στοιχείο στην αλβανική επικράτεια και δεν πρέπει να «χαριστεί» σε κανέναν!
Κρατάει χρόνια…
Πάνω από έναν αιώνα κρατάει η επιχείρηση της Ρουμανίας να δημιουργήσει ένα έθνος Βλάχων στα Βαλκάνια. Το 1905 διαθέτοντας πολλά χρήματα κατάφερε τον Σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ ν’ αναγνωρίσει με Ιραδέ ξεχωριστό έθνος Βλάχων στην περιοχή και από τότε δεν έχει σταματήσει να κάνει προπαγάνδα δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους Βλάχους τους οποίους διαιρεί. Απώτερος στόχος της ένα ξεχωριστό κράτος Βλάχων που θα είναι Ρουμανικό προτεκτοράτο στα Κεντρικά Βαλκάνια. Αυτό δεν το έχει καταφέρει μέχρι σήμερα, διότι, σύμφωνα με την Παγκ. Βλάχικη Αμφικτιονία, είχε ν’ αντιμετωπίσει την ισχυρή ελληνική συνείδηση των Βλάχων που μόνοι τους πολεμούσαν πάντα την προπαγάνδα. Εξάλλου, ήταν ελάχιστοι οι Βλάχοι που πήγαιναν στα Ρουμάνικα σχολεία και επρόκειτο για πολύ φτωχούς ανθρώπους που τους πλήρωναν για να στέλνουν τα παιδιά τους να μαθαίνουν ρουμάνικα.
Η «βλάχικη γλώσσα»
Αφού λοιπόν η Ρουμανία απέτυχε ν’ αποδείξει ότι οι Βλάχοι είναι Ρουμάνοι στην καταγωγή, τα τελευταία 30 χρόνια παίζει ένα άλλο «χαρτί», αυτό της «βλάχικης γλώσσας», δηλαδή της διαλέκτου των προγόνων τους που οι Βλάχοι έχουν διατηρήσει προφορικά από γενιά σε γενιά.
Τον τελευταίο καιρό, λοιπόν, ενόψει και της απογραφής του πληθυσμού στην Αλβανία, επανέρχεται για να επαναλάβει σαν… φάρσα την ιστορία που ξεκίνησε το 1905! Η ρουμάνικη προπαγάνδα ουσιαστικά «παίζει» με τις λέξεις Romanians = Ρουμάνοι και  Aromanians = Αρμάνοι/Βλάχοι εντάσσοντας τους Aromanians στην δική της μειονότητα των Romanians και ζητώντας να ανοίξει σχολεία σε περιοχές με βλαχόφωνο πληθυσμό της αναγνωρισμένης Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία όπου θα διδάσκεται η «βλάχικη γλώσσα», η οποία θα είναι στην ουσία η γνωστή ομογενοποιημένη και κατασκευασμένη σε εργαστήρια της Κωνστάντζας με λατινορουμάνικο αλφάβητο που ελάχιστα μοιάζει με τα βλάχικα που μιλιούνται ανά περιοχή. Με άλλα λόγια, πρόκειται για την ίδια τακτική που χρησιμοποίησε η Ρουμανία στις αρχές του 20ου αιώνα στην Πίνδο, πριν από την απελευθέρωση της Ηπείρου και της Δυτ. Μακεδονίας, όπου με το πρόσχημα των βλάχικων διδάσκονταν ρουμάνικα στα λίγα βλαχόπουλα που πήγαιναν στα σχολεία τα οποία είχε ιδρύσει στην περιοχή.
Μία η μειονότητα!
Τότε, όμως, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτιονία, οι Βλάχοι ήταν απομονωμένοι στα χωριά τους χωρίς πληροφόρηση, ενώ και η επίσημη Κυβέρνηση δεν είχε την απαραίτητη ενημέρωση. Σήμερα, αντίθετα, καμία πλευρά  δεν έχει δικαιολογία να λέει ότι παρασύρθηκε και δεν γνωρίζει την αλήθεια, με την Αμφικτιονία να ξεκαθαρίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν υπάρχει βλάχικη μειονότητα στην Αλβανία, η μειονότητα είναι μία και είναι ελληνική»!
Ζητάει λοιπόν την ισχυρή παρέμβαση της Ελληνικής Πολιτείας όπου χρειαστεί για την διαφύλαξη των συμφερόντων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανική επικράτεια με το άμεσο σταμάτημα της ίδρυσης ρουμάνικων σχολείων στα ελληνόφωνα χωριά, επισημαίνοντας πως οι Βλάχοι δεν έχουν καμιά σχέση με το ρουμανικό έθνος, ούτε με την γλώσσα του. Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη «διαφύλαξης των συμφερόντων των βλαχόφωνων Ελλήνων που ζουν στην επικράτεια της Αλβανίας και να σταματήσει η απόπειρα εκμετάλλευσής τους για την  ολέθρια διάσπαση του Ελληνικού στοιχείου, σε βλαχόφωνους και ελληνόφωνους Έλληνες από τους Ρουμάνους για τα δικά τους συμφέροντα».
 «Ας πει ξεκάθαρα…»
Συνοψίζοντας, η Παγκ. Βλάχικη Αμφικτιονία καταγγέλλει την απόφαση της Ρουμανίας να εντάξει τους βλαχόφωνους Έλληνες της Αλβανίας στην δική της ρουμάνικη μειονότητα υποσχόμενη χρήματα και έργα στα ελληνικά χωριά. Επίσης, καταγγέλλει την επίσκεψη της Ρουμάνας Κυβερνητικής Αξιωματούχου του υπ. Εξωτερικών  στα χωριά της Ελληνικής μειονότητας και την ίδρυση σχολείων με το πρόσχημα της διδασκαλίας της «βλάχικης γλώσσας» η οποία, όπως σημειώνει, στην ουσία στοχεύει στον προσηλυτισμό των βλαχόφωνων και στην διάσπαση και συρρίκνωση της Ελληνικής παρουσίας στην περιοχή.
Τέλος, ζητάει από τη Ρουμανία να διευκρινίσει χωρίς περιστροφές σε τι αποσκοπεί η πρόσφατη ανακήρυξη από το ρουμανικό Κοινοβούλιο της 10ης Μαΐου ως «ημέρας Βαλκανικής ρουμανικότητας», προειδοποιώντας πως εάν ο στόχος είναι και πάλι η βλαχόφωνη Ρωμιοσύνη, δεν πρόκειται να επιτρέψει το ψάρεμα σε «θολά νερά». «Αν, η κατά τα αλλά φίλη Ρουμανία, θεωρεί ότι έχει μειονότητες στα Βαλκάνια ας το πει ξεκάθαρα. Ας ζητήσει χωρίς λεκτικά τερτίπια την αναγνώριση ρουμανικής μειονότητας στην Αλβανία και στα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη και ο καθένας τελικά να μετρηθεί με το ύψος του», καταλήγει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.