Στα 80 εκατoμμύρια οι ζημιές από το “κανόνι” της Τhomas Cook στη Ρόδο!

Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη 

Βαρύτατο πλήγμα στην τοπική οικονομία επέφερε  η πτώχευση της Thomas Cook. Οι ξενοδόχοι της Ρόδου και της Κω υπολογίζουν τις οικονομικές απώλειες από τη δυσμενή εξέλιξη που θα λειτουργήσει ως ατομική βόμβα στον τουρισμό. Η ζημιά μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 80 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τη Ρόδο.

Τη στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τη πτώχευση της Thomas Cook έχουν ήδη ζητήσει ΞΕΕ, ΠΟΞ και ΣΕΤΕ από όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

Ωστόσο οι ανακοινώσεις δεν ικανοποιούν κανένα καθώς είναι ψίχουλα μπροστά στην οικονομική αιμορραγία που έχει προκληθεί.

Ο ΣΕΤΕ καλεί όλα τα μέλη του να δείξουν «ψυχραιμία και κυρίως αλληλεγγύη στους χιλιάδες τουρίστες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα», τονίζοντας πως «η συμπεριφορά και ο χειρισμός προς τους ανθρώπους αυτούς θα αποτελέσουν τον καθρέφτη της εικόνας της χώρας μας ως φιλόξενης και υπεύθυνης, διεθνώς».

Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια συσκέψεων που έγιναν, με τους φορείς του τουρισμού. Το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι για τη στήριξη των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων που επηρεάζονται από το γεγονός, για τους οποίους θα υπάρξει ενημέρωση με νεότερη ανακοίνωση.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι η παράταση της αποπληρωμής των υποχρεώσεων των πληγέντων ξενοδόχων προς το Δημόσιο και της καταβολής του τέλους διανυκτέρευσης.

Ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι διασφαλίστηκε η κάλυψη των εξόδων, της διαμονής και του επαναπατρισμού των τουριστών που πέταξαν μέσω της Thomas Cook από σήμερα μέχρι και τη λήξη των διακοπών τους.

Διευθυντές Ξενοδοχείων Ρόδου : Με ψίχουλα δεν διορθώνεται η ζημιά!

Για μέτρα που δεν μπορούν να αντισταθμίσουν ούτε βέβαια να καλύψουν τη ζημιά που έχουν υποστεί οι ξενοδόχοι της Ρόδου έκανε λόγο μιλώντας στον Sky ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος.

« Δεν είναι μέτρα αυτά που ανακοινώθηκαν. Εδώ χάνονται εκατομμύρια και ανακοινώνουν…ψίχουλα. Χρειάζεται κάτι δραστικότερο ως μέτρο,  δηλαδή μείωση ΦΠΑ, μη φορολόγηση για αυτά που έχουν υπολογιστεί ως έσοδα από την Thomas Cook . Οι ξενοδόχοι έχουν υποστεί βαρύτατο οικονομικό πλήγμα”, δήλωσε.

Ο κ.Ματσίγκος ανέφερε ακόμη,  πως έχει σωθεί το κομμάτι του Thomas Cook που αφορά τις Σκανδιναβικές χώρες και τις αγορές της Πολωνίας της Τσεχίας και της Ουγγαρίας .
«Γίνεται προσπάθεια διαχείρισης των τμημάτων του οργανισμού που αφορούν τις αγορές της Αυστρίας και της Γερμανίας . Ξενοδόχοι και από τη Ρόδο καθώς και την υπόλοιπη Ελλάδα την Ισπανία και την Τουρκία πρότειναν να αγοράσουν μετοχές του τουριστικού οργανισμού “, δήλωσε ο κ. Ματσίγκος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων τόνισε  επίσης, πως τα στοιχεία που δόθηκαν στη διάρκεια συνέντευξής τύπου στην ΠΝΑΙ, για τον αριθμό των τουριστών που ήταν στη Ρόδο δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα, αφού οι φιλοξενούμενοι που ήρθαν μέσω του συγκεκριμένου οργανισμού ξεπέρασαν τους 10.000.

Επίσης όπως τόνισε ο κ. Ματσίγκος εγείρει απορίες ο λόγος για τον οποίο στην σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια δεν εκλήθη ο πράκτορας της Τhomas Cook κ. Γιώργος Μιχαλάκης για να ενημερώσει τους παριστάμενους.

3.500.000 η “χασούρα” μόνο σε ένα ξενοδοχείο της Ρόδου

Όσο για την οικονομική ζημιά ο κ.Ματσίγκος δήλωσε πως υπολογίζεται στα 70 με 80 εκατομμύρια ευρώ ήδη.

Χαρακτηριστική η περίπτωση ξενοδόχου του νησιού μας που έχει χάσει ήδη 3.500.000 ευρώ από την πτώχευση της Τhomas Cook .

Οι ζημιές στους ξενοδόχους της Κρήτης

Σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ υπολογίζει τις ζημιές για τα ξενοδοχεία της Κρήτης ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης. Μιλώντας στο ραδόφωνο του ΣΚΑΙ, υπολόγισε το ύψος των ζημιών από 80 έως 100 εκατ. ευρώ για όλη την Κρήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, με την ανακοίνωση της χρεοκοπίας, ξενοδόχος του Ηρακλείου, απώλεσε 650.000 ευρώ, είχε αναφέρει σε δήλωσή του το πρωί.

Όπως είπε, η ζημιά θα προέλθει από οφειλές πριν από την πτώχευση, καθώς από την ώρα της αναγγελίας της πτώχευσης και μετά η διαμονή καλύπτεται. Ο κ.Χαλκιαδάκης είπε ότι ο τουρ οπερέιτορ σταμάτησε τις πληρωμές από τις 15 Ιουλίου, ενώ χαρακτήρισε “ατομική βόμβα” για τον τουρισμό την πτώχευση του Thomas Cook.

Την ίδια εκτίμηση για το ύψος των ζημιών στην Κρήτη έδωσε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης. Σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο, οι αρμόδιοι βρίσκονται στο στάδιο της συλλογής των υπολοίπων στις καρτέλες χρέωσης και των καταμετρήσεων του κόστους των γκρουπ και μία πρώτη εκτίμηση -όπως ανέφερε- είναι ότι για το Ρέθυμνο το πόσο αφορά γύρω στα 15 εκατομμύρια, τα οποία όμως θα πληρώσει ασφαλιστική εταιρεία ταξιδίων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος δήλωσε για το θέμα αυτό, ότι κρίσιμο είναι ζήτημα της αποπληρωμής που αφορά το διάστημα 60 ημερών πριν την κατάρρευση. Όπως είπε θα υπάρξει ένας δικαστικός αγώνας για την διεκδίκηση των χρημάτων.

Η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Κω Κωνσταντίνα Σβύνου ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το πλήγμα είναι πολύ βαρύ και για το νησί της Κω, αφού το 25% των ξενοδόχων συνεργάζεται με την Thomas Cook. “θα γονατίσουν από το κανόνι”… είπε χαρακτηριστικά η κυρία Σβύνου. Μάλιστα, η πρόεδρος των ξενοδόχων Κω σημειώνει με βεβαιότητα ότι οι πληγέντες ξενοδόχοι δεν θα πληρωθούν για τη “χασούρα” από καμία ασφαλιστική, αφού αυτό ποτέ δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν.

Η κυρία Σβύνου ζητά από τα αρμόδια υπουργεία να εξετάσουν την φορολογική απαλλαγή των ξενοδοχείων που επλήγησαν.
Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη βρίσκονται 22.000 πελάτες του Thomas Cook από όλες τις ευρωπαίκές αγορές.

Αποτίμηση για την Κρήτη

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη είχε σήμερα το πρωί ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης.

Αντικείμενο της συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού με τον Περιφερειάρχη Κρήτης ήταν η πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων για τις Κρητικές επιχειρήσεις από την οικονομική κατάρρευση της Thomas Cook.

Επίσης έγινε ενημέρωση για τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων θεμάτων που ανακύπτουν από αυτή την εξέλιξη.

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε: “η Κρήτη είναι μια περιοχή που συνεργαζόταν στενά με τη συγκεκριμένη εταιρεία και συνεπώς υπάρχουν αρκετά θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν άμεσα για να υπάρξει ομαλότητα όπως και σε όλες τις περιοχές της χώρας που έχουν επηρεαστεί.”

Συνεχίζουμεείπε ο υπουργός “τις επαφές με τους ξενοδόχους αλλά και με επαγγελματίες που έχουν σχέση με τον τουριστικό κλάδο και επηρεάζονται από την οικονομική κατάρρευση της Thomas Cook. Βασικό μας μέλημα είναι να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις και να επιλύσουμε γρήγορα και άμεσα τα όποια θέματα έχουν ανακύψει.”

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε: «συναντηθήκαμε με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού όπου συζητήσαμε το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την Thomas Cook. Από την πλευρά μας ζητούμε από την Κυβέρνηση να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε οι άνθρωποι του τουρισμού να έχουν τις λιγότερες απώλειες.»

Eδώ και δύο μήνες οι Βρετανοί ήξεραν για την κατάρρευση

Εδώ και δύο μήνες οι Βρετανοί ήξεραν για την επικείμενη κατάρρευση της Thomas Cook καταγγέλλουν οι τουριστικοί πράκτορες της Κρήτης. Μεγάλο το πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό.

«Αυτός ήταν ο σεισμός» δήλωσε ο πρόεδρος των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτορείων Κρήτης, για το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους μετά τη χρεοκοπία της Thomas Cook.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο εκπρόσωπος των τουριστικών πρακτόρων κατήγγειλε ότι «εδώ και δύο μήνες οι Βρετανοί είχαν έρθει σε επαφή με το αεροδρόμιο για να δημιουργήσουν αυτό το σχέδιο επιστροφής των τουριστών».

Ο Μ. Βλατάκης χαρακτήρισε την ίδια ώρα «τσουνάμι» τα όσα θα επακολουθήσουν, ενώ περιέγραψε τα σημάδια που είχαν δώσει οι Βρετανοί ότι έρχεται η καταστροφή.

«Σε πρώτη φάση κοιτάζουμε πώς θα επιστρέψουν οι πελάτες», εξήγησε ο ίδιος, απορρίπτοντας τον χαρακτηρισμό «εγκλωβισμένοι» για τους τουρίστες. Όπως είπε, «προσπαθούμε να δείξουμε τη φιλοξενία και αυτοί οι πελάτες θα ολοκληρώσουν τις διακοπές τους, θα επιστρέψουν με μέριμνα της ασφαλιστικής τους και τα αποζημιωθούν για τις μέρες που ήταν κλειστή η εταιρεία».

Οι τουριστικοί πράκτορες τονίζουν ότι ο κλάδος θα υποστεί μεγάλο πλήγμα, ωστόσο ο κ. Βλατάκης απέφυγε να κάνει εκτίμηση της ζημιάς.

Κληθείς να κάνει μια εκτίμηση της ζημιάς που θα υποστεί ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα, τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς, ξεκαθαρίζοντας πως «η οικονομία του τουρισμού δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία, είναι τα εστιατόρια, οι προμηθευτές και άλλα, άρα για να υπολογιστεί αυτό το νούμερο θα χρειαστεί χρόνος και δουλειά». «Αυτό που εμείς συστήνουμε είναι ψυχραιμία», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς, τέλος, για το αν υπήρξαν κάποια σημάδια πριν από τη χρεοκοπία, ο Μ.Βλατάκης σημείωσε πως «υπήρχαν προβλήματα το 2011 και από τότε τακτοποιήθηκαν.

Ήταν σημαντική η επέκταση της εταιρείας πέτυχε και μέχρι τον Ιούνιο, όλες οι υποχρεώσεις ήταν καλυμμένες. Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα άφηναν τον κολοσσό αυτό να καταρρεύσει, γιατί η ζημιά είναι πολύ παραπάνω από το απαιτούμενο για τη διάσωση ποσό».

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, είπε, φαινόταν να στήνεται σχέδιο διαφυγής των τουριστών από τη χώρα μας. «Εδώ και δύο μήνες οι Βρετανοί είχαν έρθει σε επαφή με το αεροδρόμιο για να δημιουργήσουν αυτό το σχέδιο επιστροφής των τουριστών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.