Σε Ισλαμικό κλοιό τα κατεχόμενα στην Κύπρο

Την επίθεση της Τουρκίας κατά της τουρκοκυπριακής κοινότητας για ανατροπή της κοσμικότητας των Τ/κ με στόχο την τουρκοποίηση των κατεχομένων καταγγέλλει η Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών έχει καταγράψει όλες τις μεθοδεύσεις του καθεστώτος Ερντογάν για πλήρη τουρκοποίηση των κατεχομένων και επιβολής ενός θρησκευτικού καθεστώτος, στο πρότυπο του καθεστώτος που έχει επιβάλει στην Τουρκία το ΑΚΡ.

Το έγγραφο θα αποτελέσει εργαλείο ενημέρωσης ξένων κυβερνήσεων μέσω των διπλωματικών μας αποστολών καθώς και των Ηνωμένων Εθνών κι άλλων Διεθνών Οργανισμών. Βασική πρόθεση της Λευκωσίας, όπως σημειώνεται, είναι να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι δέχονται μια κατά μέτωπο επίθεση από τους ισλαμιστές του Ερντογάν, που στοχεύουν στην επιβολή της κυριαρχίας τους στα κατεχόμενα, μέσω θρησκείας. 

Όπως τονίζεται πρόδηλη είναι η προσπάθεια του Ερντογάν για εξισλαμισμό των κατεχομένων μέσα από την ανέγερση τζαμιών και τη δημιουργία θρησκευτικών σχολών, γεγονός που είναι ορατό τα τελευταία χρόνια. Με βάση τα στοιχεία που αξιοποιούνται στην εκστρατεία αυτή της Λευκωσίας, προκύπτουν τα εξής:

Πρώτο, η τουρκική «πρεσβεία» στην κατεχόμενη Λευκωσία λειτουργεί ως σκιώδης «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους. Στον ρόλο του «υπερνομάρχη» ο εκάστοτε «πρέσβης» της Τουρκίας, ο οποίος έχει την ευθύνη προώθησης και εφαρμογής των οδηγιών της Άγκυρας. Οι βασικοί άξονες της πολιτικής, προωθούνται μέσω του συντονιστικού κέντρου, που εδρεύει στην «πρεσβεία».

Δεύτερο, το Γραφείο Θρησκευτικών Υποθέσεων, αποτελεί εργαλείο για ανατροπή κάθε στοιχείου κοσμικής εκπαίδευσης εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο μουφτής, Ταλίπ Αταλάι, είχε συλληφθεί βρισκόμενος για επίσκεψη στην Τουρκία και ανακρίθηκε με την υποψία ότι είναι οπαδός του Γκιουλέν, ενώ από της επιστροφής του στα κατεχόμενα υπάρχει πρόθεση αντικατάστασής του. Την ίδια ώρα, το Γραφείο συντονισμού σε θέματα νεολαίας και αθλητισμού, άρχισε να λειτουργεί σιωπηρά με στόχο την προώθηση «μουσουλμανικής συνείδησης» στους νέους.

Τρίτο, οι μιναρέδες ξεφυτρώνουν όπως τα μανιτάρια στα κατεχόμενα. Πληροφορίες πέραν από το έγγραφο, αναφέρουν πως πέραν της Τουρκίας χρηματοδοτούν και τρίτες χώρες από την περιοχή του Κόλπου. Σημειώνεται ότι σήμερα στα κατεχόμενα υπάρχουν 162 σχολεία και 212 τζαμιά. Τα τελευταία 17 χρόνια στα κατεχόμενα κτίστηκαν 46 νέα τζαμιά, ενώ από το 1974 ανεγέρθησαν μόνο 15 σχολεία (φέτος στην κατεχόμενη Κερύνεια οι μαθητές δεν χωράνε στα σχολεία).

Η μόνη ουσιαστική αντίδραση στις μεθοδεύσεις του καθεστώτος Ερντογάν προέρχεται από τη Συντεχνία των Τ/κ Δασκάλων, η οποία διαμηνύει πως «δεν θα δεχτεί η θρησκεία να γίνει πολιτικό όργανο, ούτε η εκπαίδευση να καταστεί θρησκευτικό εργαλείο». Από το 2009 μετέτρεψαν το μάθημα «θρησκευτικής κουλτούρας και ήθους» ως υποχρεωτικό στη γυμνασιακή και λυκειακή εκπαίδευση των Τουρκοκυπρίων.

Έντονη, επίσης,  ήταν η αντίδραση στα κατεχόμενα των δασκάλων στην απόφαση για κατάργηση της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και αντικατάστασής της με Ίδρυμα ισλαμικού μοντέλου. Στα πλαίσια της «εκπαίδευσης» πραγματοποιούνται και εκδρομές στην Τουρκία (χωριστά τα αγόρια από τα κορίτσια).

Σε ένα άλλο επίπεδο, που προδήλως συνδέεται με τη θρησκευτική διάσταση, αυτό της πολιτικής, κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. Η Κυπριακή Δημοκρατία διαπιστώνει πως γίνονται κινήσεις ενσωμάτωσης των κατεχομένων. Σημειώνεται το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Τονίζεται ιδιαίτερα, πέραν από την εξάρτηση που δημιουργείται, το γεγονός ότι έχουν περάσει στην ιδιοκτησία της Τουρκίας οι υδάτινοι πόροι της κατεχόμενης περιοχής, η γη που τοποθετήθηκαν οι αγωγοί ενώ η διαχείριση ανήκει στον κρατικό οργανισμό της Τουρκίας. Το νερό παραχωρείται σε «δήμους» μόνο εάν υπογραφεί συμφωνία με την εταιρεία αυτή.

Γίνεται, επίσης, αναφορά στους σχεδιασμούς για μεταφορά ηλεκτρισμού καθώς και στο ζήτημα της ώρας, όπου Τουρκία και κατεχόμενα έχουν την ίδια ενώ υπάρχει διαφορά με τις ελεύθερες περιοχές.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρεται και στο κυνήγι μαγισσών του καθεστώτος της Άγκυρας στα κατεχόμενα για εντοπισμό γκιουλενιστών. Αναφέρεται πως από την Τουρκία είχε δοθεί κατάλογος 300 περίπου προσώπων, που είχαν σχέση με γκιουλενιστές για να συλληφθούν. Ουσιαστικά υποδεικνύεται πως αυτό που διαδραματίζεται είναι η μεταφορά των εσωτερικών προβλημάτων και πολιτικών δεδομένων της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

 

Σταδιακά θα απαγορευτούν λειτουργίες σε εκκλησίες στα κατεχόμενα

Οι προσπάθειες του καθεστώτος Ερντογάν για επιβολή ενός αυστηρού θρησκευτικού καθεστώτος στα κατεχόμενα μέσα από την «άλωση» των «απίστων Τουρκοκυπρίων» συνδέονται και με τις κινήσεις που γίνονται για απαγόρευση σε Ελληνοκύπριους να μεταβούν για εκκλησιαστικές λειτουργίες.

Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η ψευδοκυβέρνηση με εντολές της Άγκυρας επιχειρεί βαθμηδόν να απαγορεύσει πλήρως τις λειτουργίες σε εκκλησίες στα κατεχόμενα. Αυτό γίνεται ήδη σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο, ο τελικός στόχος είναι η μη πραγματοποίηση των τελετών. Επιτρέποντας σε αυτή τη φάση σε μικρό αριθμό περιπτώσεων να γίνονται λειτουργίες σταδιακά θα απαγορευτούν. Οι αποφάσεις ανήκουν στη ψευδοκυβέρνηση, η οποία λαμβάνει απευθείας εντολές από την Τουρκία.

Δεν αποκλείονται και  εκπλήξεις στη Νέα Υόρκη

Εβδομάδα επαφών για το Κυπριακό η παρούσα με την προσοχή να είναι στραμμένη στις χωριστές συναντήσεις που θα έχει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Η διάρκεια των συναντήσεων, όπως καθορίστηκαν, είναι σύντομη και δεν αναμένεται να προκύψει οτιδήποτε που θα ανατρέπει την παρούσα κατάσταση, όπου η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει «παγώσει» από την Πενταμερή του Κραν Μοντάνα και εντεύθεν.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν, πάντως, ότι δεν θα πρέπει να αποκλείονται εκπλήξεις στη Νέα Υόρκη, οι οποίες, όπως τόνιζαν,  δεν θα προέλθουν από τον Διεθνή Οργανισμό αλλά από τους υπόλοιπους παίκτες. Είναι, ωστόσο, σαφές πως οι εκπλήξεις δεν είναι σήμερα το επικρατέστερο σενάριο. Ενδιαφέρον θα έχουν, πάντως και οι επαφές στο παρασκήνιο που θα έχουν οι πρωταγωνιστές.

Στους επόμενοι μήνες, άλλωστε, οι εξελίξεις θα στραφούν περισσότερο στα θέματα της Ενέργειας καθώς πέραν από τον προγραμματισμό των εταιρειών ενδιαφέρον θα έχουν και οι τουρκικές κινήσεις.

Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν( και ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου ενώ την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Ο τελευταίος πέραν από τις επαφές του στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, θα τιμηθεί και από την κυπριακή ομογένεια για τις προσπάθειες του για τη λύση του Κυπριακού.

ΠΗΓΗ: APOPSEIS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.