Σαν να δίνουν «εξετάσεις» σε αόρατο Κονγκλάβιο…

Γράφει ο Θανάσης Κ.

Ενώ πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, κάποιοι μέσα στη ΝΔ επιμένουν να θολώνουν το «μήνυμα»…

* Βγαίνει ένα στέλεχος (για την ακρίβεια πάνω από ένα) και λέει ότι στη ΝΔ «δεν χωράει η… ακροδεξιά»!

Φωτογραφίζοντας τον Άδωνη, τον οποίο έχει στοχοποιήσει το Μαξίμου εδώ και τέσσερα χρόνια – και πολύ περισσότερο τον τελευταίο χρόνο με την σκευωρία Novartis.

Και ενισχύοντας την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί τη ΝΔ ως «ακροδεξιά» – με στόχο μεταξύ άλλων και τον Άδωνη!

Ίσα-ίσα τη στιγμή που όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι η προπαγάνδα αυτή πέφτει στο κενό, έρχονται στελέχη της ΝΔ και τη «νομιμοποιούν» από μέσα

* Άλλη παραφωνία: όλη αυτή η συζήτηση για τον υποτιθέμενο «κυοφορούμενο» Μεγάλο Συνασπισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές!

Ηγετικό στέλεχος της παράταξης επιχείρησε να το «διασκεδάσει», εξηγώντας ότι το είχαν κατά νου τον Αύγουστο του 2015, αλλά ο Τσίπρας τους ξεγέλασε – έκανε εκλογές και στη συνέχεια επέλεξε ξανά να κυβερνήσει μαζί με τους ΑΝΕΛ – άρα δεν τον εμπιστεύονται πια!

–Πρώτα-πρώτα, αν είχε συμμαχήσει η ΝΔ ως δεύτερο κόμμα με το ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς να έχουν μεσολαβήσει εκλογές), αυτό θα οδηγούσε σε διάλυση της ΝΔ μετά!

Όπως ακριβώς διαλύθηκε το ΠΑΣΟΚ μετά την κυβέρνηση Παπαδήμου! Κι όπως… εξαφανίστηκαν και οι ΑΝΕΛ στην τετραετία 2015-19.

–Δεύτερον, διότι αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, τότε επί 4 χρόνια Αξιωματική Αντιπολίτευση θα ήταν η Χρυσή Αυγή!

Έχουμε τρελαθεί, εντελώς;

–Τρίτον, αυτή τη στιγμή μεγάλο μέρος της κοινωνίας ΔΕΝ ζητάει συναίνεση με το ΣΥΡΙΖΑ. Ζητάει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ!

Όσοι θέλουν «συνεργασία» με το ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ – και μόνο! Κι αυτοί είναι λίγοι πια – κι όσο πάει λιγοστεύουν.

Όσοι, από την άλλη πλευρά δεν θέλουν καμία «συνεργασία» με το ΣΥΡΙΖΑ – οι συντριπτικά περισσότεροι, πάνω από 70% του εκλογικού σώματος – δεν θέλουν να ακούν λέξη για «μεγάλο συνασπισμό»!

Ξενερώνουν και με τη ΝΔ, ακόμα και με την υποψία ότι παίζει κάτι τέτοιο. Που ΔΕΝ παίζει

Τι ακριβώς συμβαίνει; Δεν ακούν καθόλου τον κόσμο γύρω τους;

–Τρίτον, το να λέμε ότι εμείς θέλαμε τότε να συνεργαστούμε (ή το σκεφτόμασταν) αλλά μας… «κορόιδεψε» ο Τσίπρας, μας βγάζει λιγουλάκι μακάκες!

Όλα αυτά από-συσπειρώνουν την παράταξη τις παραμονές της εκλογικής μάχης! Γιατί ο κόσμος ΔΕΝ το ακούει καλά. Οργίζεται..

–Τέταρτον, ΔΕΝ είναι αλήθεια ότι η ΝΔ μπορούσε να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ το 2015, αν δεν γίνονταν εκλογές.

Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των βουλευτών της δεν το δεχόταν! Και το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής (και εκλογικής της) βάσης δεν ήθελε ούτε να το ακούσει.

Και με το δίκιο τους, ύστερα απ’ όσα είχαν συμβεί τον Ιούλιο της χρονιάς εκείνης με το δημοψήφισμα-φιάσκο.

Μη πουλάμε τρέλα λοιπόν.

Και μη γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια όλη την κοινωνία που μας στηρίζει.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο σφάλμα για ένα πολιτικό από το να θεωρεί «δεδομένους» τους ανθρώπους του. Κάποια στιγμή θα αρχίσει να τους χάνει…

* Και μια τελευταία παρατήρηση: Ο Μεϊμαράκης έχασε το Σεπτέμβριο του 2015 (κι αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μόλις διασπαστεί!), γιατί άφησε να εννοηθεί ότι ΜΕΤΑ τις εκλογές – και αφότου κέρδιζε, αν κέρδιζε – θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον Τσίπρα.

Του ζητούσε, και δημόσια μάλιστα, να βρεθούν στην Κομουνδούρου να τα πούνε…

Ο Τσίπρας πόλωνε τότε – και ο Μεϊμαράκης ζητούσε συνεργασία.

Ο Τσίπρας συσπείρωνε ό,τι προλάβει – και ο Μεϊμαράκης αποσυσπείρωνε

Το αποτέλεσμα: μετά από μια παταγώδη αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο εξάμηνο του 2015, η ΝΔ που είχε δικαιωθεί σε όλαέχασε 200 χιλιάδες ψήφους (σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015)!

Και έξη μήνες αργότερα, ο Μεϊμαράκης έχασε και την μάχη για την αρχηγία. Γιατί ο κόσμος της παράταξης κατάλαβε

Το να επανερχόμαστε σήμερα στα ίδια σφάλματα, που έχουν κριθεί και έχουν πληρωθεί ακριβά, είναι ανοησία!

Εκείνο που κάνει εντύπωση όμως, είναι πως τέτοιες δημόσιες δηλώσεις – σποραδικές βέβαια, αλλά τη ζημιά τους μπορούν να την κάνουν – αγνοούν εντελώς το γενικό κλίμα μέσα στην κοινωνία

Εδώ ο κόσμος ρωτάει συνεχώς, στους δρόμους, στις παρέες, στα τηλέφωνα, πότε θα γίνουν εκλογές για να φύγουν «αυτοί»

Κι εμείς, που υποτίθεται θα τους «διώξουμε», συζητάμε πως και γιατί μπορούμε ή δεν μπορούμε ή θα μπορούσαμε ίσως να… «συνεργαστούμε» μαζί τους!

Με ποιους, δηλαδή;

Με αυτούς που η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου – και όχι μόνον ο δικοί μας πια – θέλει να φύγουν αύριο, ει δυνατόν!

Όντως είναι σαν να μην ακούν καθόλου τον κόσμο γύρω τους…

Ή κάτι χειρότερο:

Είναι σαν να μη τους ενδιαφέρει τι λέει ο κόσμος, δηλαδή η κοινωνία.

Είναι σαν να τους ενδιαφέρει τι λέει ένα αφανές Κονγκλάβιο – μια ξοφλημένη ελίτ – που θα έβλεπε με πολύ καλό μάτι ένα μεγάλο Συνασπισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ!

Είναι σαν να ακούν μόνον αυτούς.

Είναι σαν να δίνουν «εξετάσεις» σε αυτούς.

Είναι σαν να «απολογούνται» σε αυτούς…

Όταν έχασε ο Σαμαράς τον Ιανουάριο του 2015, δεν ζήτησαν από τον Τσίπρα να «συνεργαστεί» με τον Σαμαρά – ή το Βενιζέλο.

Κι ας είχε κρατήσει τότε ο Σαμαράς το 28%!

Τότε έκαναν ό,τι μπορούσαν να φύγουν και ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος από την ηγεσία των κομμάτων τους…

Τώρα που ο Τσίπρας πάει να χάσει με πολύ-πολύ χειρότερο ποσοστό, πιέζουν από τώρα τη ΝΔ να «συνεργαστεί» με τον ηττημένο Τσίπρα!

 • –Το ίδιο Κονγκλάβιο που είχε υπονομεύσει σε κάθε βήμα την διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το 2012-15,
 • –το ίδιο Κονγκλάβιο που είχε στηρίξει τότε «νέα κόμματα»-φούσκες,
  για να κόψουν ψήφους και από τη ΝΔ του Σαμαρά και από το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου,
 • –το ίδιο Κονγκλάβιο που μετά πάσχιζε, να τους διώξει από την ηγεσία των κομμάτων τους όταν έχασαν το 2015,
 • -το ίδιο Κονγκλάβιο που στήριξε με νύχια και με δόντια (και από τις προσβάσεις τους στα ΜΜΕ) τον Τσίπρα την τελευταία τετραετία,
 • –το ίδιο Κονγκλάβιο που έκανε τα πάντα για να βρει ο Τσίπρας τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές «τσόντες» που του έλειπαν ώστε να σταθεί το τελευταίο τετράμηνο,
 • –το ίδιο Κονγκλάβιο που έκανε τα πάντα, στο μεταξύ, για να διασπαστεί η ΝΔ και να διαλυθεί το ΚΙΝΑΛ (αλλά δεν τα κατάφερε),
 • –το ίδιο Κονγκλάβιο σήμερα πιέζει ο Τσίπρας να «διασωθεί» μετά από μια μεγάλη – ίσως κα συντριπτική – ήττα!

Και σε αυτούς δυστυχώς, «απολογούνται» ακόμα και δίνουν «εξηγήσεις» (και «εξετάσεις») κάποια στελέχη της από δω πλευράς.

Που όσο πάνε, βέβαια εκτίθενται περισσότερο

One thought on “Σαν να δίνουν «εξετάσεις» σε αόρατο Κονγκλάβιο…

 • 20/04/2019, 12:59
  Permalink

  To κονγκλάβιο τελικώς αυτό, ελέγχει άραγε την ΝΔ και τον αρχηγό της; Αναμφιβόλως ”ελέγχει” κάποια επιφανή στελέχη της. Πώς τα ελέγχει; Φυσικά με απειλές, εκβιασμούς, υποσχέσεις κλπ. Εάν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, θα παύσει να τα ελέγχει; Πολύ δύσκολο, διότι τα στοιχεία, που τροφοδοτούν τις απειλές και εκβιασμούς, θα συνεχίσουν να υπάρχουν στα χέρια του. Γιατί η ηγεσία της ΝΔ, εάν η ίδια δεν ελέγχεται από το κονγκλάβιο, δεν προχωρεί σε απομόνωση των ελεγχομένων στελεχών; Μήπως διότι αισθάνεται ανασφαλής και μετέωρη χωρίς την ύπαρξη και στήριξη των στελεχών αυτών και του όπισθεν αυτών κονγκλαβίου;
  Το σχιζοειδές συμπέρασμα είναι (με διαχρονική, δυστυχώς, αξία ως ένα βαθμό) ότι η βάση της ΝΔ, ανύποπτη, επιλέγει ηγεσίες που διαθέτουν την πολύτιμη για το κονγκλάβιο αρετή της χαρούμενης αυτοϋπονόμευσης και της αναντίρρητης πρόταξης των συμφερόντων του κονγκλαβίου έναντι των συμφερόντων του κόμματος και της χώρας.
  Εκτός και αν τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μακάρι να ήταν. Θυμάμαι τα ρεπορτάζ για την Ντόρα, που επισκεπτόταν τον Χρήστο Λαμπράκη στην οικία του πριν μεταβεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, αδιάφορη για τις εντυπώσεις που προκαλούσε. Να γυρίσω και πιο πίσω; Στον Μιλτιάδη Έβερτ, που λειτουργούσε ως ανώτερος υπάλληλος και πληροφοριοδότης του Συγκροτήματος, παρά τις αναμφίβολες αρετές του κατά τα λοιπά; Να γυρίσω και πιο πίσω; Στον Γιάννη Μπούτο, στον Κωστή Στεφανόπουλο, στον…..
  Όσο για την μαχητικότητα της νυν ηγεσίας της Ν.Δ., που ορισμένοι την βλέπουν ως εμπροσθοφυλακή του αντικυβερνητικού αγώνα, σημειώνω απλώς ότι: α) επί ολόκληρη σχεδόν τετραετία, Κυριάκος και Ντόρα, αντιπολιτεύονταν, επί μονίμου σχεδόν βάσεως, τον Καμμένο και μόνον. Αυτός ήταν ο πρωθυπουργός; β) Ο Κυριάκος είχε προβεί σε αυστηρό έλεγχο Τσίπρα διότι δεν νουθετούσε τον Καμμένο, παρεκκλίνοντα από την “εθνική γραμμή” περί σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, γ) ο Κυριάκος με… δάκρυα στα μάτια, διαμαρτυρόταν με ένταση στον Τσίπρα ότι αδίκως τον συγκατέλεγε στους συντηρητικούς, ενώ η προοδευτικότης του διέλαμπε από την επιψήφιση του νομοσχεδίου για την επέκταση του συμφώνου σε ομόφυλα ζευγάρια.
  Συμπέρασμα: Εάν το κονγκλάβιο διατάξει συγκυβέρνηση, η παρούσα ηγεσία της Ν.Δ., κατά την γνώμη μου, είναι η τελευταία που θα έχει αντίρρηση. Αυτά για να είμαστε προετοιμασμένοι.

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.