Ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη

Γράφει ο Βαγγέλης Αντωνιάδης

Η σύζευξη ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης σχεδιάστηκε ως μία ευκολότερα προσεγγίσιμη για τον άνθρωπο μορφή νέων τεχνολογιών. Ακριβώς για να βοηθήσει στην εξοικείωση των ανθρώπων με αυτή την εκδοχή υψηλής τεχνολογίας που συχνά προκαλεί αμηχανία, προβληματισμό, φόβο ακόμα και αίσθημα απροσχημάτιστης συχνά εχθρότητας.

Επομένως η σύζευξη ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης δεν αποτελεί έναν Δούρειο Ίππο με τον οποίο οι πολυεθνικές εταιρείες των νέων τεχνολογιών επιδιώκουν να εισβάλουν βίαια στις ζωές μας αποσκοπώντας στην κατάλυση κάθε έννοιας ανθρώπινης αυτονομίας και ιδιωτικότητας όπως υποστηρίζουν οι υποστηρικτές των θεωριών συνομωσίας. Αντίθετα αποτελεί ένα αξιόπιστο παράδειγμα, έναν οδικό χάρτη και ένα υπόδειγμα μεθοδολογίας για το πως τελικά οι άνθρωποι της καθημερινότητας μπορούν να αλληλοεπιδρούν με τις νέες τεχνολογίες.

Πολλοί άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ υπάρχουν κύκλοι που εκφράζουν ανοιχτά ανησυχίες και φόβους.

Σίγουρα είναι σημαντικό να εξεταστούν αυτές οι ενστάσεις και οι ανησυχίες με την απαραίτητη προσοχή και ταυτόχρονα να δρομολογηθεί η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης με ηθικές και συνάμα υπεύθυνες μεθόδους που θα έχουν αφετηρία αλλά και κατάληξη τον δημόσιο έλεγχο και την κοινωνική λογοδοσία.

Επιστρέφοντας λοιπόν στην σύζευξη ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης. Τα ρομπότ που είναι προγραμματισμένα με τεχνητή νοημοσύνη, διαθέτουν συλλογική γνώση και ικανότητες που μπορούν να ανταγωνιστούν τις ανθρώπινες δεξιότητες και ικανότητες σε ορισμένους τομείς, Παρόλα αυτά παραμένουν απολύτως εξαρτημένα από τις γνώσεις και τις ικανότητες που τους παρέχουν στο μέτρο και στα όρια που οι ίδιοι διαθέτουν στο μέτρο και στα όρια που θέτουν οι ανθρώπινοι δημιουργοί τους.

Στην πράξη λοιπόν τα ρομπότ διαρκώς συγκεντρώνουν γνώσεις από τις πληροφορίες που λαμβάνουν από τους επιστήμονες και εξελίσσουν τις γνωσιακές τους βάσεις από τις πληροφορίες που τους παρέχουν οι ανθρώπινες κοινωνίες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.