Recruiting & COVID-19: Τα νέα δεδομένα στην εύρεση εργασίας

Γράφει η Μαρία Παπαλουκά, Τελειόφοιτη Οργάνωσης Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ο.Π.Α. (Ειδίκευση Μάρκετινγκ) – Σπουδάστρια τμήματος Δ.ΙΕΚ Στελεχών Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου- φοροτεχνικού γραφείου

O covid-19, έχει επηρεάσει, πολλούς τομείς της ζωής μας, και η αγορά εργασίας, δεν αποτελεί εξαίρεση. Έως ότου, αρχίσει να μειώνεται, ο ρυθμός των λοιμώξεων, στο εγγύς μέλλον, οι εργοδότες και οι διευθυντές προσλήψεων, καθοδηγούμενοι από τις νέες απαιτήσεις του εργασιακού περιβάλλοντος, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί με τα έκτακτα μέτρα υγειονομικής πρόληψης που εφαρμόζονται, έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζουν ερωτήσεις συνεντεύξεων εργασίας για τις επιχειρήσεις τους προσαρμοσμένες στην πανδημία.  Οι επιχειρήσεις, δεδομένης, της οικονομική ζημίας τους, ως αντίκτυπο της πανδημίας, εστιάζουν στην πρόσληψη ατόμων που θα τις βοηθήσουν, όχι μόνο να διατηρηθούν, αλλά και θα τις ενισχύσουν στην ανάπτυξή τους.

Οι αναζητούντες εργασία έχουν αρκετές ερωτήσεις που πρέπει να ετοιμάσουν, εκ των προτέρων, τις απαντήσεις τους.  Οι ερωτήσεις των HR στοχεύουν να εκμαιεύσουν πόσο ο υποψήφιος, για την θέση εργασίας, διέπεται από ορθά κίνητρα, οργανωτικοτητα και κατά πόσο είναι ευέλικτος σε κάθε νέο, δυνητικό, δεδομένο, και αν γενικότερα μπορεί, να προσαρμοστεί, γρήγορα, σε κάθε καινούργια κατάσταση.

Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται πέντε από αυτές τις ερωτήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις που έχουν δημιουργηθεί από τις συζητήσεις στα επαγγελματικά δίκτυα. Είναι έτσι διαμορφωμένες ώστε να μην παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα του συνεντευξιαζόμενου και να μη δημιουργούν νομικές επιπλοκές και κολλήματα για τις επιχειρήσεις.

Ερώτηση 1:
«Τι ανακαλύψατε, για τον εαυτό σας, κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας;»

Η ερώτηση αυτή, είναι η παραλλαγή της κλασικής ερώτησης, «Πείτε μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σας», στις συνεντεύξεις εργασίας. Η απάντηση θα πρέπει να περιλαμβάνει τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο συνεντευξιαζόμενος, κατά την διάρκεια της απομόνωσης, αλλά και πώς αξιοποιήθηκε ο ελεύθερος χρόνος του.

Ερώτηση 2:
«Μπορείτε, να φέρετε εις πέρας, την δουλειά σας, ενώ εργάζεστε από το σπίτι;»

Η ερώτηση αυτή αποσκοπεί στη συγκέντρωση πληροφοριών για την δυνατότητα εργασίας από το σπίτι καθώς και την εξέταση της ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού πχ. υπολογιστής ή σύνδεση στο διαδίκτυο ώστε, να μπορεί ο συνεντευξιαζόμενος, ως δυνητικός υπάλληλος της επιχείρησης, να εργαστεί.

Ερώτηση 3:
«Είστε πρόθυμοι να εργαστείτε, τελικά, από ένα γραφείο;»

Η ερώτηση αυτή λειτουργεί διευκρινιστικά αναφορικά με το γεγονός αν ο υποψήφιος αναζητά μια μόνιμη θέση για εξ’ αποστάσεως εργασία –  όταν θα είναι ασφαλές να μπορεί να εργαστεί στον χώρο της επιχείρησης – ή όχι, και αν αυτό ταιριάζει με την περιγραφή της προσφερόμενης θέσης από την επιχείρηση.

Ερώτηση 4:
«Πώς ξοδεύατε το χρόνο σας;» ή 
«Ποιες ήταν οι ασχολίες σας κατά την διάρκεια της καραντίνας»;

Μια τέτοιου είδους ερώτηση αυτή ήταν διαχρονικά συνηθισμένη από την «σκοπιά» ότι όταν ο υποψήφιος υπάλληλος «απουσίαζε» για μεγάλο χρονικό διάστημα από την αγορά εργασίας, ερωτούνταν, τι έκανε για να συνεχίσει να είναι «απασχολημένος». Την περίοδο αυτή αναπροσαρμόζεται και διερευνά το αν ο υποψήφιος μπόρεσε επιτυχώς να αντιμετωπίσει το, εν γένει, άγχος που έχει δημιουργήσει όλην αυτήν η κατάσταση και αν παρέμεινε ενεργητικός.

Ερώτηση 5:
«Έχετε απορίες σχετικά με εμάς (ή με την εταιρεία μας);»

Η ερώτηση αυτήν είναι συνήθης και διατυπώνεται στο τέλος μιας συνέντευξης εργασίας από τον συνεντευξιαστή – recruiter. Αυτή την περίοδο, ο συνεντευξιαζόμενος πρέπει να «εκμεταλλευτεί» την ερώτηση, στο μέγιστο βαθμό, θέτοντας ο ίδιος ερωτήματα καίρια που μπορεί να τον απασχολούν, όπως τί εκπαίδευση προσφέρει η επιχείρηση για τη θέση εργασίας που παρέχει ή αν περιμένει από τον υποψήφιο να είναι πλήρως προετοιμασμένος να κάνει τη δουλειά του από την πρώτη κιόλας μέρα και εάν, στο μέλλον, αντιμετώπιζαν ως επιχείρηση μια παρόμοια κατάσταση κρίσης, πώς θα την προσέγγιζαν ως προς την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας.

Σημαντικό δε, είναι να αναφερθεί ότι, πλέον, πολλές επιχειρήσεις αντικατέστησαν τις δια ζώσης, συνεντεύξεις εργασίας, με τις διαδικτυακές. Έτσι, διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το skype ή το zoom, ως ψηφιακά εργαλεία συνεντεύξεων εργασίας, θα πρέπει να γίνουν πιο «οικεία» ως προς την χρήση τους στους αναζητούντες εργασία. Με τη βοήθεια ενός άλλου, επί παραδείγματι φιλικού προσώπου, οι υποψήφιοι θα πρέπει να κάνουν εξάσκηση και να εξοικειωθούν μιλώντας μέσω web κάμερας. Είναι σημαντικό, να έχουν κατά νου ότι οι επιχειρήσεις αναζητούν άτομα με ευελιξία, στην αντιμετώπιση των όποιων δύσκολων καταστάσεων.

Η εύρεση εργασίας δεν είναι, όμως, μόνο θέμα τύχης αλλά, κυρίως, οργανωμένων και στοχευμένων ενεργειών. Πριν, λοιπόν, του βήματος της συνέντευξης εργασίας (interview), θα πρέπει να έχει συνταχθεί μια καλή συνοδευτική επιστολή (cover letter) και ένα καλό βιογραφικό σημείωμα (CV). Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, αφουγκραζόμενη τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, προχώρησε στην Συμβουλευτική Online Υπηρεσία, “Βελτίωσε το Βιογραφικό σου!”, η οποία απευθύνεται σε ανέργους αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, που αναζητά εργασία, χωρίς βέβαια, να υποκαθιστά ή να αντικαθιστά, αντίστοιχες υπηρεσίες των γραφείων ευρέσεων εργασίας ή των σχετικών θεσμικών φορέων. Η διάρκεια παροχής της υπηρεσίας, είναι από 4 Μαΐου έως 7 Ιουνίου 2020. Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο https://bit.ly/2A3H7b4 αλλά και σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος, «Αναζήτηση Εργασίας Με Αρωγό την Βιβλιοθήκη» (Job Search Library) με κλικ εδώ https://bit.ly/3cgWnQh

Όσοι, δεν εργάζονται, είναι δηλαδή άνεργοι, έχουν αναγκαστικά αρκετό ελεύθερο χρόνο. Μένοντας θετικοί, «συμμαχώντας» μαζί του και «εργαζόμενοι» σκληρά, μπορούν να επιτύχουν, μια θέση στην αγορά εργασίας αφού, κατά τον φιλόσοφο Πλάτωνα, η τύχη, είναι επακόλουθο, της σκληρής δουλειάς.

Η υπηρεσία «Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη» δεν είναι μία αντίστοιχη υπηρεσία των γραφείων ευρέσεων εργασίας. Είναι συμπληρωματική μεν, ανεξάρτητη δε, των υπηρεσιών των σχετικών θεσμικών φορέων (πχ ΟΑΕΔ).

One thought on “Recruiting & COVID-19: Τα νέα δεδομένα στην εύρεση εργασίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.