Προς τι τα πανηγύρια;

Γράφει ο Κώστας Αγγελάκης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Ακούω τελευταία στελέχη της κυβέρνησης να πανηγυρίζουν για διάφορα πράγματα τα οποία αισθάνομαι ότι βλέπουν μόνο αυτοί, εκτός και αν ζω τελικά σε άλλη χώρα, αλλά δεν είναι η περίπτωση.

Τα θέματα των πανηγυρισμών είναι τρία και θα είμαι πολύ συγκεκριμένος στην κριτική μου γιατί από αερολογίες τον τελευταίο καιρό άλλο τίποτα.

 • Η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια
 • Η επιτυχία εκεί που οι άλλοι απέτυχαν
 • Η θετική στάση της οικονομίας

Για την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια η πρώτη μου ερώτηση είναι, γιατί ο πληθυντικός? Μνημόνια?

 • Προφανώς γιατί θέλετε να τσουβαλιάσετε το τρίτο το δικό σας μαζί με τα άλλα δύο που τελείωναν το τέλος του 2014.
 • Για το αν είναι καθαρή η έξοδος αυτή, δεν θα το σχολιάσω καν, γιατί όπως έχω ξαναγράψει σέβομαι τον εαυτό μου και τους αναγνώστες μου.
 • Αυτό θα πω μόνο, ότι η καθαρή έξοδος και πουλάει και κοστίζει. Πουλάει γιατί “τα καταφέραμε” τελικά και κοστίζει γιατί χωρίς την πιστοληπτική γραμμή τα επιτόκια θα είναι σαφώς ακριβότερα πράγμα που σημαίνει μερικές δεκάδες εκατομμύρια επιπλέον υποχρέωση στις πλάτες των συνήθως υπόπτων.

Καυχιέστε δε, ότι πετυχαίνετε εκεί που οι άλλοι απέτυχαν.

 • Πετυχαίνετε σε θέματα που όταν οι προηγούμενοι προσπαθούσαν, εσείς ήσασταν απέναντι και πετάγατε πέτρες, σαμποτάρατε δηλαδή αυτήν την προσπάθεια με νύχια και με δόντια με την δικαιολογία των αντιλαϊκών μέτρων, των αιματοβαμμένων πλεονασμάτων, των επενδυτών που θα έχαναν τα λεφτά τους, κλπ, κλπ.
 • Πετυχαίνετε σε θέματα που ξορκίζατε εδώ και 30 χρόνια, δηλαδή σε όλες τις καπιταλιστικές φιλελεύθερες πολιτικές που σας πιέζουν να εφαρμόσετε.

Είναι προφανέστατη η χρήση δύο μέτρων και δύο σταθμών ανάλογα όπως σας συμφέρει.

Εάν λοιπόν θεωρείτε ότι πετυχαίνετε τώρα και ότι τώρα κάνετε τα σωστά πράγματα, τότε ζητήστε συγνώμη για όλες αυτές τις “φιλολαϊκές” θεωρίες των τελευταίων 30 ετών και μετά κοιτάξτε να επαναπροσδιορίστε το κοινό σας γιατί μάλλον θα έχετε τεράστια δυσκολία να το κάνετε, αν υπάρχει κάποιος που θα σας ξαναπιστέψει.

Εάν όμως θεωρείτε ότι δίκιο είχατε όλα αυτά τα χρόνια τότε παραιτηθείτε για να σώσετε ότι μπορεί να σωθεί μετά από την κωμωδία η την τραγωδία που έχετε εμπλέξει έναν ολόκληρο λαό εδώ και τρία χρόνια.

Η ρητορική σας πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και η στάση σας ακριβώς και αμέσως μετά τις τότε εκλογές, αποτελεί παγκόσμιο παράδειγμα κυβίστησης και εξαπάτησης ενός ολόκληρου λαού και μάλιστα εν μέσω οικονομικής, και όχι μόνο, κρίσης.

Για την θετική στάση της οικονομίας οι ενστάσεις είναι πολλές.

Κατ ‘αρχάς η πρακτική να συγκρίνουμε το 2017 με το 2016 είναι έξυπνη και πονηρή μαζί, αλλά σίγουρα δεν είναι ο σωστός τρόπος να κρίνεις ολόκληρη την τριετία αυτής της συγκυβέρνησης.

Το 2015 και το 2016 ήταν τραγικές χρονιές όσον αφορά τις επιδόσεις της οικονομίας και έτσι η οποιαδήποτε μέτρια επίδοση του 2017 συγκρινόμενη με το 2016 φαίνετε να είναι καλή.

Για παράδειγμα το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) το 2017 σε σχέση με το 2016 έχει αύξηση 1,4%. Αν όμως το συγκρίνεις με το 2014 της προηγούμενης συγκυβέρνησης η αύξηση είναι μηδενική.

Κοιτάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, και συγκεκριμένα στους δείκτες της Γενικής Κυβέρνησης παρατήρησα σωρεία αρνητικών εξελίξεων όσον αφορά την διαφορά των μεγεθών μεταξύ του 2014 και του 2017.

Το ΑΕΠ με το παράδειγμα που προανέφερα είναι μία από αυτές τις εξελίξεις. Η αύξηση του ΑΕΠ στα 3 χρόνια ήταν μόλις 177 εκατομμύρια, αριθμός μηδαμινός σε σχέση με τα 180 δις που είναι τα επίπεδα του ΑΕΠ που αναφερόμαστε.

 • Η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 1%
 • Η προστιθέμενη ακαθάριστη αξία είναι μειωμένη κατά 2%
 • Οι τρέχοντες φόροι εισοδήματος και περιουσίας αυξημένη κατά 89%
 • Η τελική καταναλωτική δαπάνη μειωμένη κατά 1,8%
 • Η καθαρή αποταμίευση μειωμένη κατά 87,8%
 • Η αποεπένδυση δε, που φαίνεται στην μείωση των αποθεμάτων και παγίων έχει καταγράψει το απίστευτο -658%

Στο θέμα της ανεργίας που ισχυρίζεστε τεράστια βελτίωση, η αλήθεια είναι ότι έχει ίσως μια ελάχιστη βελτίωση, πολύ μικρότερη όμως από αυτήν που επικαλείσθε.

Ενώ φαίνεται ότι η ανεργία έχει μειωθεί 4 μονάδες στην πραγματικότητα και σε επίπεδο αξιών η βελτίωση είναι πολύ μικρότερη, σχεδόν μηδαμινή. Και αυτό γιατί αλλάξατε τον χρόνο των επιδοτούμενων από τον ΟΑΕΕ από εξάμηνο σε δίμηνο συνθήκη που τριπλασιάζει αυτούς τους εργαζόμενους και σε συνδυασμό με την τεράστια αύξηση των μερικών απασχολούμενων, επί της ουσίας η ανεργία καλά κρατεί.

Στα στοιχεία των μισθωτών η απασχόληση έχει βελτιωθεί μόλις κατά 0,5%, δηλαδή από 66,5% σε 67% μεταξύ 2014 και 2017.

Στη φυγή των νέων στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η χειρότερη χρονιά ήταν το 2012 όπου 124,694 νέοι αποχώρησαν για μια καλύτερη τύχη. Από το 2012 μέχρι το 2014 αυτός ο αριθμός υποχώρησε κατά 14,3% ενώ από το 2015 έως το 2016, υποχώρησε μόνο κατά 2,6%.

Για να είμαι δίκαιος πρέπει να πω ότι κάποιοι δείκτες έχουν βελτιωθεί, αλλά αυτό μετά από αρκετά χρόνια συνεχούς πτώσης της οικονομίας, σε ένα βαθμό θα γίνονταν και τίποτα να μην είχατε κάνει.

Μετά από επίσης περίπου 15 δις σε δημοσιονομικά μέτρα που αποκλειστικά επιβαρύνατε την κοινωνία την τελευταία διετία, τα 86 δις επιπλέον επιβάρυνση του χρέους από το τρίτο μνημόνιο, τα 99 χρόνια δέσμευσης της δημόσιας περιουσίας, και τόσα άλλα που η λίστα δεν έχει τέλος, που βρίσκετε το κουράγιο ή το θράσος να πανηγυρίζετε;

Αυτή είναι η μόνη ερώτηση που έχω και που προφανώς είναι ρητορική γιατί δεν νομίζω ότι θα ασχοληθεί κάποιος να την απαντήσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.