Πραγματικές μεταρρυθμίσεις

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

Στις αρχές του φθινοπώρου υπήρχε μια γκρίνια και μια κριτική προς την κυβέρνηση, ότι «έκατσε» μετά τις κάλπες και δεν υλοποιούσε μεταρρυθμίσεις. Οντως, υπήρχε αυτή η εικόνα τότε. Ηταν και το δίμηνο με τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες. Το κλίμα ήταν περίεργο.

Η κυβέρνηση πήρε μπρος. Και τώρα τρέχει το πιο ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων από το 2019. Αρα, όσοι γκρίνιαζαν τώρα να υποθέσουμε πως μπορούν να είναι ευχαριστημένοι. Γιατί, αφού το ζητούμενο ήταν οι μεταρρυθμίσεις, να μην γκρινιάζουν τώρα για το «είδος» των μεταρρυθμίσεων.

ΕΤΣΙ είναι οι μεταρρυθμίσεις. Αυτή η χιλιοταλαιπωρημένη λέξη από τους πολιτικούς. Εδώ και δεκαετίες ακούμε για εκατοντάδες μεταρρυθμίσεις και ελάχιστες έχουν γίνει. Τώρα, λοιπόν, υλοποιούνται πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Η καθιέρωση επιστολικής ψήφους για τους Ελληνες του εξωτερικού. Κάτι αυτονόητο για όλες τις υπόλοιπες χώρες, εδώ όμως δεν ίσχυε.

Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Κάτι, επίσης, αυτονόητο στον υπόλοιπο πλανήτη, που εδώ δεν ισχύει.

ΚΑΙ δεν είναι μόνο αυτά. Ο νέος Ποινικός Κώδικας και η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Ο σχεδιασμός για το νέο ΕΣΥ. Η ψηφιοποίηση πολλών ακόμα υπηρεσιών του Δημοσίου προς τους πολίτες. Ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα, για τον αιγιαλό, για την εκτός σχεδίου δόμηση.

ΚΑΙ ο νόμος για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Ναι, μπορεί σε κάποιους να ακούγεται «ξένο» ή «περίεργο», αλλά το ίδιο μπορεί να ακούγονταν ο «πολιτικός γάμος» και η «κατάργηση της μοιχείας» πριν από σαράντα χρόνια.

ΚΑΠΟΙΟΙ μπορεί να θεωρούν πως η χώρα έχει πιο σοβαρά προβλήματα. Προφανώς και υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λυθούν και εκείνα τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά για χρόνια.

«ΔΟΥΛΕΙΑ» των ηγετών, των κυβερνήσεων, των πολιτικών κομμάτων είναι να υλοποιούν μεταρρυθμίσεις. Ορισμένες φορές πρέπει να διαθέτουν το θάρρος, για να προχωρούν τα πράγματα προς τα εμπρός. Ακόμα κι αν η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης ορισμένες φορές δεν μοιάζει έτοιμη να το αποδεχθεί. Να υλοποιούν μεταρρυθμίσεις που κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και να αντιμετωπίζουν και τα προβλήματα μικρών κοινωνικών ομάδων.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.