Πάντα συναντάμε τους εαυτούς μας

Γράφει ο Γιάννης Κίτσος, Οικονομολόγος – Σύμβουλος χρηματοοικονομικού και στρατηγικού σχεδιασμού

Ο Τζέημς Τζόυς στο οδοιπορικό μιας μέρας του δικού του Οδυσσέα μας αναφέρει σε κάποιο σημείο του μακροσκελούς αυτού του έργου τα λόγια του Γαλλόφωνου Βέλγου θεατρικού συγγραφέα Μωρίς Πολυντόρ Μαρί Μπερνάρ Μαίτερλινκ. Ο Μαίτερλινγκ είπε, μας λέει ο Τζόυς, «αν ο Σωκράτης ανοίξει την πόρτα του να βγει, θα βρει τον σοφό καθισμένο στα σκαλοπάτια του σπιτιού του. Αν ο Ιούδας βγει απόψε το βράδυ, τα βήματα του θα οδηγήσουν προς τον Ιούδα». Συνεχίζοντας και με δικά του λόγια αυτή τη φορά αναφέρει τα εξής: «Κάθε ζωή αποτελείται από πολλές ημέρες, τη μια μετά την άλλη. Περπατάμε μέσα μας, συναντώντας ληστές, φαντάσματα, γίγαντες, γέρους, νέους, συζύγους, χήρες, αχρείους κουνιάδους. Όμως, πάντα συναντάμε τους εαυτούς μας».

Τα παραπάνω λόγια του λαμπρού αυτού δημιουργού μου ήρθαν στο μυαλό βλέποντας τον Τσίπρα να περιδιαβαίνει με ιδιαίτερη χάρη για μια ακόμη φορά ως πολιτικός παράγοντας του τόπου την διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης. Μάγκας, λέω από μέσα μου… Κατάφερε να πάρει στον λαιμό του μια ολόκληρη γενιά παρασύροντας την σε καταλήψεις στα σχολικά και φοιτητικά του χρόνια. Κατάφερε λίγα χρόνια πριν να ξαναπάρει στο λαιμό του όχι μόνο την ίδια αυτή γενιά αλλά και μια ολόκληρη χώρα με την παραλίγο ασύνταχτη έξοδο της από την ευρωζώνη.

Όπως και να έχει με την πολιτική του παρουσία κατάφερε να πάει τη χώρα αυτή δεκαετίες πίσω στερώντας από γενιές Ελλήνων, αυτό που με περίσσιο θράσος ξεστομίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί, την πρόοδο! Αλλά και αυτό που αγνοεί συνειδητά ως λέξη καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται πουθενά στα λεξικά της αριστεράς, την ευημερία! Και σήμερα έρχεται να ενώσει, όπως διαδίδει τελευταία, την κεντροαριστερά. Αν ο Τσίπρας ξαναπεράσει από την διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, τα βήματα του θα οδηγήσουν προς τον Τσίπρα; Και είναι εκεί που μου έρχεται στο μυαλό ο Τζέημς Τζόυς.

Το ξέρω ότι για να μπορεί να θυμάται ο εγκέφαλος πρέπει ενεργά να ξεχνά, αλλά μην μπερδεύεστε, όσο και εάν προσπαθήσετε να ξεχάσετε τις παραπάνω μαγκιές του δεν μπορεί ενεργά να μην θυμηθείτε ότι ο Τσίπρας όσες φορές και εάν περάσει από την διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, τα βήματα του θα οδηγήσουν προς τον Τσίπρα!

Δε θέλω να αναφερθώ εκτενώς στην κεντροαριστερά, καθώς διανύει μια περίοδο σημαντικής κρίσης και εσωστρέφειας. Αφενός γιατί αντιλαμβάνεται την σύγχυση που πλέον προκαλούν τα οράματα ουτοπίας και οι γενικές και αόριστες αρχές της για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας και αφετέρου γιατί δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει το πρόσωπο εκείνο που θα καταφέρει να την πάει στην επόμενη εποχή. Και ρωτάω τώρα εγώ… Μάγκας δεν λέω, αλλά πραγματικά υπάρχει έστω και ένας Έλληνας, Ευρωπαίος ή και άλλος σκεπτόμενος άνθρωπος που να πιστεύει ότι ο Τσίπρας θα μπορέσει να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που έχει ήδη κάνει, για την εν μέσω κρίσης κεντροαριστερά πολλώ δε μάλλον για αυτή τη χώρα; Όχι φυσικά!

Και όμως αυτός ο άνθρωπος προβάλλεται από πολλά διεθνή μέσα και φορείς ως ο «μεσσίας» της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, αλλά και το μέλλον της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη! Και φυσικά δεν απορεί και κανένας δικός του σε σημείο που σου λένε ότι ακόμη και μετά από διαδοχικές εκλογικές ήττες, μετά από μια διακυβέρνηση παρωδία, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος αμφισβήτησης του, πολύ περισσότερο ανάγκη για εσωκομματικές εκλογές με σκοπό την ανάδειξη κάποιου άλλου προσώπου. Πέραν της καταστροφής που με προσωπική και πολιτική του ευθύνη – για το δεύτερο καταδικάστηκε στις πρόσφατες εκλογές και για το πρώτο μένει να αποφασίσει η δικαιοσύνη – έχει προκαλέσει σε αυτή τη χώρα, κατάφερε να εδραιώσει και δικό του καθεστώς!

Αποδεδειγμένη πλέον η λειτουργική αγραμματοσύνη μας, αλλά δυστυχώς δεν είναι το μόνο πρόβλημα μας αυτό. Φαίνεται ότι διακατεχόμαστε και από την «μάστιγα» Ντάνινγκ–Κρούγκερ. Το φαινόμενο Ντάνινγκ–Κρούγκερ είναι μια γνωστική διαταραχή στην οποία άτομα περιορισμένων δεξιοτήτων αποκτούν μια ψευδαίσθηση ανωτερότητας, εκτιμώντας εσφαλμένα ότι οι γνωστικές τους ικανότητες, είναι υψηλότερες από ό,τι πραγματικά είναι. Και όσο δεν καταφέρνουμε ή αρνούμαστε συνειδητά να ξεπεράσουμε τις παθογένειες και προβλήματα μας αυτά θα συνεχίσουμε να αναρωτιόμαστε αλλά ποτέ με βεβαιότητα να ξέρουμε κάθε φορά που θα βλέπουμε τον Τσίπρα, αλλά και κάθε άλλο Τσίπρα, να περιδιαβαίνει ως πολιτικός παράγοντας στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης… Αν ο Τσίπρας ξαναπεράσει από την διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, τα βήματα του θα οδηγήσουν προς τον Τσίπρα; Μην έχετε καμία απολύτως αμφιβολία, πως ΝΑΙ!!! Όσο και εάν περπατήσουμε μέσα μας όπου και να πάμε, πάντα συναντάμε τους εαυτούς μας!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.