Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυναικών Μάνης: Εορτασμοί για τα 200 χρόνια νικηφόρων μαχών

Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΝΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ ΝΙΚΗΦΟΡΩΝ ΜΑΧΩΝ ΣΤΗΝ ΒΕΡΓΑ , ΤΟΝ ΔΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΥΑΡΑΒΟ.

Την ανεκτίμητη και αυταπόδεικτη από τα Ιστορικά ντοκουμέντα εθνική προσφορά των γυναικών της Μάνης και των Μανιατών, στον τιτάνιο αγώνα κατα του Ιμπραημ, με τις ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ για το μέλλον της Επανάστασης του 1821 Νίκες στις ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΕΣ ΜΑΧΕΣ, της Βέργας , του Διρού και του Πολυάραβου, τίμησε την Κυριακή 13/6/21 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυναικών Μάνης , στον Ιερό Ναό της Αγ Τριάδος στον Πειραιά.

Μετά το πέρας της Λειτουργίας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων και ακολούθησε Αρτοκλασσία και δοξολογία, από τον εκ Μάνης καταγόμενο Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Δανιήλ Ψωίνο και των σεβαστών ιερέων του ιερού ναού

Αθρόα ήταν η συμμετοχή του κόσμου, καθώς και εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτιστικών φορέων, που τίμησαν με την παρουσία τους και με τα απαραίτητα πάντα μέτρα κοινωνικής προστασίας την εκδήλωση, που έχει γίνει πλέον θεσμός στον Πειραιά.

Στην συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Εθνική μας παλιγγενεσία, η Δημοτική Αρχή, η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έδωσαν βροντερό παρών στο προσκλητήριο μνήμης, αποτίοντας με τον χαιρετισμό τους και την κατάθεση Στεφάνου, τον πρέποντα φόρο τιμής σε αυτούς που κράτησαν την επανάσταση όρθια και την Ελλάδα Ελεύθερη στον πιο κρίσιμη στιγμή του απελευθερωτικού αγώνα. .

Ήταν το πρωί της 22ας Ιουνίου του 1826 στην Βέργα , όταν άρχισε ο υπέρτατος αγώνας των Μανιατών για να σώσουν τα ιερά τους χώματα. Την προηγουμένη ο πανίσχυρος Ιμπραήμ πασάς που είχε ερημώσει όλο τον ελλαδικό απελευθερωμένο χώρο, στέλνει με πολλή έπαρση τελεσίγραφο: “Να παραδοθή αμαχητί, άλλως θα την περάσει όλη από το σπαθί του και δεν θ’ αφήση «μήτε ίχνος οσπιτίου…»

Και ο Γεωργάκης Μαυρομιχάλης. σ αυτό το τελεσίγραφο, απαντά σαν άλλος Λεωνίδας:

«…Σε περιμένομε με όσας διαθέτεις δυνάμεις… Οι κάτοικοι της Μάνης γράφομε και σε περιμένομε…»

Και έτσι έγινε … Απέναντι στον πολυάριθμο στρατό του Ιμπραήμ η Μάνη ολομόναχη σαν άλλος Διγενής Ακρίτας, κονταροχτυπήθηκε ανελέητα και στο απονενοημένο αυτό πάλεμα μέσα στην γενική απογοήτευση και την εθνική απελπισία που επικρατούσε από τον εμφύλιο σπαραγμό, θαυματούργησε και νίκησε τρεις φορές τον αήττητο μέχρι τότε εχθρό.

Η αυταπάρνηση, η τόλμη, το θάρρος, η ανδρεία και πατριωτική Αρετή των θρυλικών ηρωίδων δρεπανηφόρων Μανιατισσών, λάμπρυναν τον Ιερό Αγώνα του Εικοσιένα και διέσωσαν τη φυλή και την Πατρίδα από βέβαιο αφανισμό.

Η σημασία της τριπλής περιθρύλητης Νίκης των Μανιατών και Μανιατισσών στη Βέργα, στο Διρό και στον Πολυάραβο ήταν μέγιστη, γιατί για πρώτη φορά τα Ελληνικά και κατά κυριολεξία τα Μανιάτικα άρματα ταπείνωσαν τον αήττητο Ιμπραήμ τρεις φορές και τον ανάγκασαν να αποχωρίσει, χάνοντας τα δύο τρίτα του στρατού του σε νεκρούς και τραυματίες.

Χωρίς τις νίκες αυτές των Σπαρτιατικών αρμάτων, είναι απόλυτα βεβαιωμένο ότι δεν θα είχαμε το Ναυαρίνο, γιατί απλούστατα, η Επανάσταση θα είχε σβήσει μόλις πατούσε το πόδι του ο Ιμπραήμ στο μοναδικό κομμάτι ελληνικής γης που δεν είχε ακόμη υποδουλωθεί .

Η Επίτιμη Πρόεδρος του ΠΑΣΥΓΜ κ Γιωτα Ριτσου έκανε το προσκλητήριο των ηρωικώς πεσόντων μαχόμενων Μανιατισών στις Μάχες της Βέργας Διρού, Πολυάραβου και η Καθηγήτρια κ Μαντούβαλου στην ομιλία της συνέδεσε τα ιστορικά γεγονότα με την σημερινή εποχή.

Θυμίζοντας πως ο Θουκυδίδης αναφέρει πως “Πρώτο καθήκον του ιστορικού είναι να αναζητεί την αλήθεια με πείσμονα επιμονή”, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυναικών Μάνης, Ντέπη Στενού στον χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στην ανάγκη να φωτίσει η εθνική μας ιστορία και παράδοση όλα τα ιστορικά γεγονότα, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα, δεν έχουν δυστυχώς φωτιστεί με όση τους ανήκει ιστορική λάμψη και αλήθεια, ενώ δήλωσε πως ο άφθαστος αυτός ηρωισμός, η εθελοθυσία και απαράμιλλη “ανδρεία” των γυναικών της Μάνης, δεν έχει γίνει συνείδησις «ιερού χρέους» από την Ελληνική Πολιτεία και δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής της οφειλομένης εθνικής και ιστορικής δικαίωσης κάτι που αποτελεί και το μεγάλο παράπονο της Μάνης.

Δεσμεύτηκε δε ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυναικών Μάνης θα κάνει ότι είναι δυνατόν , ώστε αυτές οι μάχες να αποκατασταθούν ως ιστορικό γεγονός και να καταλάβουν τη θέση που τους αξίζει, πρώτα στα σχολικά βιβλία της Ιστορίας και μετά στα Πανεπιστημιακά εγχειρίδια .

Αν δεν γίνουν αυτά τα βασικά δεν μπορούμε να γιορτάζουμε όπως της πρέπει αυτήν την επέτειο, ως Μανιάτες και ως Έλληνες κατέληξε.

Σήμερα, 200 χρόνια μετά, η Ελλάδα αντιμετωπίζει και πάλι νέες προκλήσεις

Όσο όμως κρατάμε άσβεστη την άδολη αγάπη μας για την Ελλάδα, δεν φοβόμαστε τίποτα. Την ίδια απάντηση θα λάβουν όποιοι επιβουλεύονται την Εθνική μας Κυριαρχία :

“Ας έρθετε με όσες δυνάμεις διαθέτετε…” !

Την όμορφη και συγκινητική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους απευθύνοντας χαιρετισμό και καταθέτοντας στεφάνι προς τιμήν των ηρωικώς πεσόντων αγωνιστών, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, οι Υφυπουργοί Σοφία Βούλτεψη και Κώστας Κατσαφάδος, καθώς και οι Βουλευτές της Α΄ Πειραιώς, Ιωάννης Μελάς, Νικόλαος Μανολάκος ,Χριστόφορος Μπουτσικάκης, ο κ Ιωάννης Τραγάκης βουλευτής Β Πειραιά , η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη, εκ μέρους του Περιφερειάρχη κ. Πατούλη, ο επικεφαλής του Συνδυασμού “Πειραιάς Πόλη Πρότυπο” κ Νίκος Βλάχακος, αντιπροσωπεία Μαθητών του 46ου Δημοτικού Σχολείο Πειραιά με την εκπαιδευτικό τους κ. Μανωλάκου. η Πρόεδρος του ΠΑΣΥΓΜ Ντεπη Στενού , η Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνη του Παραρτήματος του Πειραιά,, Δημ Σύμβουλος Σουλα Λεωτσαάκου και η Επίτιμη Πρόεδρος κ Γιωτα Ρίτσου .

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την Παρουσία τους οι Αντιδήμαρχοι κ. Μπουρδάκου και κ Δημήτρης Καρύδης, ο Γιαννης Βοιδονικόλας Πρόεδρος ΠΟΔΕΠ, , η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής – Εντεταλμένη Σύμβουλος Εθελοντισμού Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πασχαλιά Καλαγιά-Καραμαλάκου, Ιωάννης Κατσαφάδος,, ο π. Βουλευτής κ. Πέτρος Μαντούβαλος, ο Ναύαρχος Λεωνίδας Η. Μανωλάκος, η Καθηγήτρια Φιλοσοφικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Μαντουβάλου, η Κοινοτική Σύμβουλος κ Λίνα Αθανασίου, το επίτιμο μέλος ΠΑΣΥΓΜ κ Σιμώνη Σκυλακάκη,, ο Γεώργιος Μουνδρέας,, ο Μιχάλης Μητσάκος, τα μέλη του Τμήματος των Φίλων του ΠΑΣΥΓΜ, Μίνα Σαμαρά, Στέλλα Γκένα, Ελένη Κασκούτη Κορομπόκη, Βασιλική Μουτάφη, Σοφία Μητσάκου, Σταυρούλα Χαμακιώτη η Συγγραφέας και Πρόεδρος του Συλλόγου “Πρόναια Αθηνά” κ. Σοφία Μιχαλοπούλου, ο κ Γεώργιος Δρούζας από τον “Πειραϊκό Σύνδεσμο”, ο ιστορικός Αντώνης Ξεπαπαδάκος και πολλοί ακόμη εκλεκτοί φίλοι του Συνδέσμου .

Χαιρετισμό και ευχές για καλή επιτυχία της εκδήλωσης έστειλαν ο ΥΦΕΘΑ κ Μιλτιάδης Στεφανής, ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας , ο Υπουργός Τουρισμού κ Χάρης Θεοχάρης ο π. Υπουργός κ Τάκης Θεοδωρικάκος , ο Βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού Δήμου Πειραιά Ειρήνη Νταϊφά, οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ Σταυρούλα Αντωνάκου και Δήμητρα Νάνου, ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας και ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, οι οποίοι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν .

Ευχαριστούμε θερμά την Αντιδήμαρχο Πειραιά κ Αντωνία Καρακατσάνη, τον εκδότη κ. Γεώργιο Δημακόγιαννη, την κ Βουτυράκου , το 46ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά και την εκπαιδευτικό κ. Μανωλάκου για την ευγενική υποστήριξή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.