Όχι άλλα παιχνίδια με τις συντάξεις

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας

Οι υποσχέσεις που σχετίζονταν με τις συντάξεις αποτέλεσαν διαχρονικά ένα από τα πιο αγαπημένα εργαλεία υφαρπαγής της ψήφου. Πρόωρες, ειδικές, τιμητικές, πλασματικές. Διαρκώς βρίσκονταν τρόπος η σύνταξη να μην αποτελεί την ανταμοιβή των εργαζομένων για τη συνεισφορά τους στο κοινό ταμείο αλλά μέσο ευνοϊκής παροχολογίας. Με ποσοστά αναπλήρωσης που σε ελάχιστες περιπτώσεις, ακόμη και για τις επικουρικές, ανταποκρίνονταν κατ’ ελάχιστο στην πραγματικότητα.

Κάπως έτσι βρεθήκαμε την δεκαετία του ‘80 να διπλασιάζεται το ύψος τους ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας δεν δικαιολογούσαν ούτε το 1/5 αυτών των αυξήσεων. Κάπως έτσι βρεθήκαμε με στρατιές νεότατων… απομάχων της εργασίας και μαϊμού αναπήρων. Κάπως έτσι ενα σύστημα που δεν ήξερε ούτε να διαχειρίζεται τα κεφάλαια του (“παρκάροντας” τα με μηδενικό επιτόκιο στην Εθνική Τράπεζα) βρέθηκε να καταρρέει.

Σήμερα παίζεται μια ακόμα χειρότερη παράσταση στις πλάτες των συνταξιούχων. Μετά από τις επανειλλημένες μειώσεις η αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση… κοινωνικής σωτηρίας ανέλαβε την υποχρέωση μείωσης του κόστους των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ. Το υπέγραψε, το ψήφισε, το στήριξε ρητορικά επιχειρηματολογώντας για το πόσο δήθεν μικρό ποσοστό των συνταξιούχων αφορά.

Πλησιάζουν όμως εκλογές και, ειδικά στην Ελλάδα, ο πιο διαδεδομένος και αποτελεσματικός τρόπος διεκδίκησης της ψήφου είναι η παροχολογία ακολουθούμενη σε απόσταση από την σκανδαλολογία. Μάλλον λοιπόν δεν ξένισε κανέναν η προσπάθεια προβολής μιας επιχείρησης αναίρεσης όσων οι ίδιου ανέλαβαν ως υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές.

Το βασανιστικό ερώτημα παραμένει αναπάντητο. Τι νόημα έχει μια πρόσκαιρη προεκλογική αναβολή εκτέλεσης του αναπόφευκτου; Διαθέτει η κυβέρνηση εναλλακτικό πλάνο μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης δίχως να αγγιχθούν οι παροχές κι αν ναι γιατί δεν μας το αποκαλύπτει εγκαίρως; Άλλωστε δεν έχει καν ακουστεί κάτι για περαιτέρω μείωση του κόστους λειτουργίας του συστήματος ή για νέες στοχευμένες παρεμβάσεις στις πρόωρες συντάξεις ή τα όρια θεμελίωσης σχετικών δικαιωμάτων.

Δυστυχώς οι συνταξιούχοι δεν θα πρέπει να τρέφουν φρούδες ελπίδες. Η κυβερνητική μικροκομματική αντιμετώπιση του θέματος αποδεικνύει την έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος για το μέλλον τους. Ένα πιόνι αποτελούν στον εκλογικό σχεδιασμό του Τσίπρα με το βλέμμα στις πιθανές δεύτερες εκλογές λόγω αδυναμίας εκλογής ΠτΔ. Ένα μπαλάκι που θέλει να πετάξει στην ΝΔ για να της χρεώσουν όσα ο ίδιος επέλεξε. Όμως ο καιρός που η απατηλή ψευδαίσθηση αρκούσε για να συμπαρασύρει τα πλήθος φαίνεται ότι έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Αυτό που χρειάζεται το συνταξιοδοτικό σύστημα, εκτός από τον γενικότερο εξορθολογισμό, είναι δραστική μείωση της αδήλωτης εργασίας, αντιμετώπιση του δημογραφικού και του brain drain και φυσικά πρωτίστως αναπτυξιακή πνοή ώστε η ενίσχυση του ΑΕΠ να επιτρέπει αληθινή στήριξη και βελτίωση των εισοδημάτων.

One thought on “Όχι άλλα παιχνίδια με τις συντάξεις

  • 13/07/2018, 11:43
    Permalink

    Η ”πρώτη” αριστερά που ήταν τό ΠΑΣΟΚ, έδωσε συντάξεις καί στίς πέτρες.! καί πλημμύρισε 45ντάρηδες – 45άρες καί ”αντιστασιακούς” συνταξιούχους μέ παχυλές συντάξεις ,που όμως περιέργως οι ”αντιστασιακοί” στόν πόλεμο ήταν ή 5χρονοι, ή καί αγέννητοι, καί ρήμαξε τά ασφαλιστικά ταμεία, ή μάλλον τά καταλήστεψε!!!! καί αφού τά ΠΑΝΤΑ κατέρευσαν, ήρθε καί πάλι η ΑΡΙΣΤΕΡΑ που είναι ΟΛΟ τό διεφθαρμένο εγκληματικό παλιό ΠΑΣΟΚ, μαζί μέ τούς περιθωριακούς καί εξίσου εγκληματίες ΣΥΡΙΖΑίους καί τίς ΚΟΒΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ!!!! από τούς ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τίς δικαιούνται, καί οδηγεί ηλικιωμένους καί πραγματικά αδύναμους συνανθρώπους μας, καθώς επίσης καί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΡΓΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ καί τούς ΑΦΑΙΡΕΙ κάθε ίχνος στοιχειώδους ανθρώπινης αξιοπρέπειας, γιά νά έχει τό περιθώριο νά δίνει τά παχυλά ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ στήν ΝΕΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑ που κατά κύριο λόγο είναι οι παρανόμως ελληνοποιηθέντες αλλοδαποί, καθώς επίσης καί νά δίνει ΠΑΡΑΝΟΜΑ τρελά επιδόματα αλληλεγγύης στούς λαθροεισβολείς που μέ τά ανοικτά σύνορα κατέκλυσαν τήν Ελλάδα.! Τό ερώτημά μου, είναι : Υπάρχει περίπτωσις νά βρεθεί η ‘ΑΚΡΗ’, σέ αυτές τίς ΑΠΑΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, καί νά κοπούν ΟΛΑ όσα παράνομα σκορπάει, εκεί που ΔΕΝ τά δικαιούνται, ώστε νά πάρουν οι ΕΛΛΗΝΕΣ αυτά που ΝΟΜΙΜΩΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ, ή ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ, πιά, σέ αυτήν τήν χώρα, καί όντως Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΑΣ ”ΤΕΛΕΙΩΣΕ” ως ελληνικό ΕΘΝΟΣ.! Αυτό εδώ θά είμαστε.. καί θά τό δούμε. Τό σίγουρο πάντως είναι ότι η ΑΡΙΣΤΕΡΑ τά κατάφερε καί έχει οδηγήσει έναν ολόκληρο λαό -πρός τό παρόν- στήν απελπισία καί στήν βαριάς μορφής κατάθλιψη.. Τώρα μένει νά μάς οδηγήσει στόν ΘΑΝΑΤΟ..

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.