Ο Σκουρλέτης, τα… τρολ και ο κανόνας επιβίωσης

Γράφει ο Αντώνης Πανούτσος

Στη σκανδιναβική μυθολογία τα τρολ ήταν τερατόμορφες υπάρξεις που ζούσαν σε σπηλιές και ταλαιπωρούσαν τους ανθρώπους. Στη σημερινή εποχή τα τρολ είναι ανώνυμες υπάρξεις του Ιντερνετ που εσκεμμένα κυκλοφορούν προσβλητικές ειδήσεις ώστε να εκνευρίσουν τους αντιπάλους τους ή να δημιουργήσουν προβλήματα.
Το θέμα των τρολ του Διαδικτύου ήρθε στην επικαιρότητα μετά τη δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη «Κάποιοι δούλεψαν υπόγεια, με στημένο μηχανισμό για να μας αποδομήσουν. Πρόκειται για παράκεντρα γύρω από τον Τσίπρα. Επώνυμοι που αρθρογραφούν σε εφημερίδες ήταν υπεύθυνοι για 50 λογαριασμούς των social media του προέδρου».
Γιατί με τα τρολ δεν υπάρχει πρόβλημα εάν είναι στην πλευρά σου. Οταν όμως βρεθούν στην άλλη πλευρά και ξεκινήσουν τη «δολοφονία χαρακτήρα», όταν αρχίσουν να γράφουν πραγματικές μαζί με ψεύτικες ειδήσεις, τα τρολ γίνονται εξοντωτικά. Κάτι που κατάλαβε ο Σκουρλέτης όταν βρέθηκε στην άλλη πλευρά του λόφου.

Τα τρολ βασίζονται σε κάποια χαρακτηριστικά της εποχής. Αλλά και σε κάποια αιώνια. Οπως την ανάγκη του κοινού πολίτη να βλέπει τους διάσημους να διασύρονται. Κάτι γνωστό από την εποχή του Βυζαντίου όταν οι αυτοκράτορες ήξεραν ότι ο καλύτερος τρόπος να ικανοποιηθεί η μήνις του λαού ήταν η διαπόμπευση ενός αντιπαθούς αξιωματούχου. Σήμερα δεν χρειάζεται να τον περιφέρουν καβάλα ανάποδα σε έναν γάιδαρο με εντόσθια κολιέ στον λαιμό. Είναι αρκετό πέντε, δέκα λογαριασμοί του twitter να γράψουν για τις σεξουαλικές του παρεκτροπές ή τα λεφτά που έχει βγάλει, η είδηση να αναπαραχθεί από άλλους πενήντα και μέσα σε ώρες το ψέμα θα έχει γίνει αλήθεια. Βοηθούμενο από την οικονομική δυσπραγία των sites που έχουν κάποιον μαθητευόμενο πιτσιρικά για να γράφει «viral έγινε η είδηση ότι ο Σκουρλέτης…», για παράδειγμα. Και άντε ο Σκουρλέτης να αποδείξει ότι αυτά που έγραψαν τα τρολ ήταν ψέματα. Οσο θα γράφει τόσο θα κρατάει το θέμα στην επιφάνεια. Αφού όσοι σκαμπάζουν από Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ξέρουν ότι το «μην ταΐζετε τα τρολ», δηλαδή μην τους δίνετε λόγο να συνεχίσουν, είναι κανόνας επιβίωσης.

Ο αναγνώστης, ο μόνος τρόπος να μην παρασυρθεί είναι να σκέφτεται ένα πράγμα. Δεν υπάρχει «το διάβασα στο Ιντερνετ». Το θέμα δεν είναι αν κάτι έχει γραφτεί, αλλά πού και από ποιον γράφτηκε. Κάτι που είναι χαριτωμένο, καυστικό, αποκαλυπτικό δεν πάει να πει ότι είναι και πραγματικό. Τα τρολ για να είναι αποτελεσματικά πρέπει να ξέρουν να πλασάρουν το ψέμα. Μέχρι να πιουν λίγο από το φάρμακό τους. Κάποιος να μιλήσει, η ταυτότητά τους να αποκαλυφθεί και να απολογούνται όπως για τόσο καιρό έκαναν τα θύματά τους.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.