Ο ρόλος της δικαιοσύνης

Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης, Φοιτητής Γλώσσας Φιλολογίας και πολιτισμού παρευξείνιων χωρών

“Δια του Συμβουλίου της Επικρατείας να εμπνεύσωμεν και εις τον τελευταίον πολίτην που κατοικεί εις τα απώτατα του κράτους ότι «υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας» που προστατεύουν κάθε πολίτην αδικούμενον από οιονδήποτε διοικητικόν όργανον και από την κυβέρνησιν αυτήν χωρίς να έχη ανάγκην ο πολίτης να προσφεύγη εις πλάγια μέσα και εις την υποστήριξιν των ισχυρών της ημέρας δια να εύρη το δίκαιόν του, βεβαιωθήτε ότι εγκαινιάζομεν ένα σταθμόν ιστορικόν, τον ιστορικώτερον ίσως σταθμόν της ζωής μας από αιώνος.”

Αυτά έλεγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 17 Μαΐου 1929 όταν μιλούσε για την ίδρυση του ΣτΕ. Μετά από τόσα χρόνια φτάσαμε στο σήμερα, η δικαιοσύνη να είναι πλήρως απαξιωμένη από όλους και να την περιφρονούν οι πολίτες, αλλά και η ίδια η εκτελεστική εξουσία.

Η θέμιδα έχει περάσει πολλά στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ με πολλά χτυπήματα κάτω από την μέση που δεν δημιουργούσαν ένα ήρεμο και ήπιο κλίμα, αλλά ένα διχαστικό και πολωτικό μέσα στους κόλπους της δικαιοσύνης. Ο στόχος ήταν ένας, να την απαξιώσουμε, να επιτιθέμαστε όταν δεν μας αρέσουν οι αποφάσεις και που και που να τους λέμε ότι εξυπηρετείτε πολιτικά συμφέροντα.

Η δικαιοσύνη είναι θεμέλιος λίθος ενός κράτους και σε αυτόν βασίζεται εν πολλοίς εάν έχουμε δημοκρατία και κράτους δικαίου.

Η εκτελεστική εξουσία θα πρέπει να μην προσπαθεί να παρεμβαίνει στα της δικαστικής. Η Δικαστική εξουσία είναι να νομοθετεί, να ελέγχει, ο ρόλος της είναι αποφασιστικός, δεν μπορεί να συμβουλευτικός ή δημιουργικός. Επίσης, η δικαστική εξουσία και οι δικαστές πρέπει να μην επηρεάζονται από τους πολίτες και από τις φωνές, δεν μπορεί να ακούν το λαϊκίστικο κλίμα και ούτε μπορούν να το ακολουθήσουν.

Η κυβέρνηση αυτή θέλησε να κάνει αυτό, όπως Νοβάρτις, τηλεοπτικές άδειες. Το αποκορύφωμα της σύγκρουσης ήταν το 1981 με το ειδικό δικαστήριο.

Είναι ώρα οι κυβερνήσεις να μην έχουν λόγο στα δικαστικά. Ένα μεταρρυθμισμένο κράτος θα πρέπει να σέβεται τον ρόλο της δικαιοσύνης και τις αποφάσεις της.

Ίσως σε μία συνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει να δούμε τον ρόλο του Συνταγματικού Δικαστηρίου με ανθρώπους καταξιωμένους από τον χώρο της δικαιοσύνης. Η εκάστοτε κυβέρνηση να μην μπορεί να ορίζει αυτή τους ανώτατους δικαστές, αλλά αυτό να γίνεται αποκλειστικά από τους ίδιους.

Η Θέμιδα είναι σε σταυροδρόμι και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Δεν είναι μόνο πρόβλημα η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.