Ω Λαέ! Αρχή άνδρα δέικνυσι

Γράφει ο Μανόλης Νικολουδάκης, Μαθηματικός, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ο Βίας ο Πριηνεύς ήταν ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας. Σε αυτόν οφείλεται η ρήση «Ἀρχή ἄνδρα δείκνυσι», που με λόγια απλά μάς λέει ότι η άσκηση της εξουσίας αποκαλύπτει τον πραγματικό χαρακτήρα ενός ανθρώπου, την ψυχή, τα αισθήματα και τις ιδέες του. Και εν προκειμένω θα αναφερθώ στον Πρωθυπουργό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που είναι η κεφαλή της εξουσίας σήμερα και αναγκαία επιβάλλεται να αναφερθώ και στην αντιπολίτευση, αλλά θα περιοριστώ μόνον στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κ. Τσίπρα. Πρέπει βέβαια να σημειώσω ότι ο ρόλος τής αντιπολίτευσης εν γένει σε μια χώρα είναι σημαντικός. Το ερώτημα είναι πώς αυτή ασκείται; Διότι και η αντιπολίτευση εν είδει ούσης αρχής και αυτή «ἄνδρα δείκνυσι». Θα ασχοληθώ δε μόνον με δύο σημαντικά σύγχρονα θέματα.

Θα ξεκινήσω από τον κ. Μητσοτάκη, που εννέα μήνες τώρα βρίσκεται στην καρέκλα τού πρωθυπουργού, διότι αυτός αποτελεί την εξουσία αυτήν την στιγμή στη χώρα μας. Θα παρατηρήσω, εν πρώτοις, ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε, εκτός των άλλων, δύο πολύ σημαντικά και καθοριστικά προβλήματα για την ζωή των Ελλήνων, για την ζωή μας.

Το ένα αφορά τα γεγονότα στον Έβρο, που ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αντιμετώπισε με νηφαλιότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα εξασφαλίζοντας έτσι απόλυτη επιτυχία στις αποφάσεις του κ. Πρωθυπουργού να προφυλάξει τη χώρα και ταπεινώνοντας πλήρως τον Recep Tayyip Erdoğan. Βέβαια για να αντιληφθεί κανείς καλύτερα τι εννοώ φανταστείτε την καταστροφή που θα υφίστατο η χώρα μας, αν δεν είχαν αντιμετωπιστεί επιτυχώς οι μετανάστες που μας έστελνε με το απροκάλυπτο θράσος του αυτός ο παγκοσμίως επικίνδυνος και γείτονάς μας Erdoğan και που μετά την αποτυχία του στα χερσαία σύνορά μας ξεκίνησε αποτυγχάνων τις προσπάθειες στα θαλάσσια σύνορά μας. Θα ήταν λοιπόν μια μεγάλη καταστροφή για την χώρα μας που ο Μητσοτάκης κατάφερε να αντιμετωπίσει απολύτως επιτυχώς. Κατ΄ αρχήν θα επηρέαζε σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιτυχή έκβαση της αντιμετώπισης της πανδημίας στην χώρα μας και θα μπορούσε να μην έχει την επιτυχία που έχει. Θα επηρέαζε σημαντικά την οικονομία τής χώρας μας και θα ακολουθούσαν και ένα σωρό άλλες συνέπειες για τους Έλληνες, αλλά και άλλα προβλήματα, από αυτά που διαβάζουμε και πληροφορούμαστε σχεδόν καθημερινά από τα ΜΜΕ.

Το δεύτερο πρόβλημα, που αντιμετωπίστηκε με σθένος και αποφασιστικότητα, αφορά την επιτυχή αντιμετώπιση, τουλάχιστον μέχρι τώρα, της πανδημίας στη χώρα μας. Η σοφία τού Πρωθυπουργού Μητσοτάκη να ακούσει τους ειδικούς και όχι να λέει «αρλούμπες», όπως ο πλανητάρχης Donald Trump, αλλά και ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Boris Johnson, στάθηκε ο κυριότερος παράγων σωτηρίας πολλών ανθρώπων στην χώρα μας. Αλλά όπως είπε προς μεγάλη του τιμή ο κ. Πρωθυπουργός, πρώτα η ανθρώπινη ζωή και μετά όλα τα άλλα!!! Είναι πολύ σημαντικό ο Πρωθυπουργός της χώρας να θέτει πάνω από όλα την ανθρώπινη ζωή. Βλέπουμε κάποια άλλα κράτη, όπως η Σουηδία, αντί να φροντίζει για τους πολίτες της να φροντίζει πρώτα την οικονομία της εις βάρος της ζωής των πολιτών της!!! Επίσης δεν είδα ούτε άκουσα τον Βασιλιά τής Σουηδίας, όπως ούτε και την Ελισάβετ τής Αγγλίας, αλλά ούτε και άλλους εστεμμένους να παίρνουν θέση απέναντι στις κυβερνήσεις τους βάζοντας πρώτα την ζωή των υπηκόων τους από οτιδήποτε άλλο. Ειδικά για την Σουηδία έχασα πάσαν ιδέαν. Ήταν απρόσμενος ο τρόπος τής αντιμετώπισης της πανδημίας εκεί. Αν αναφερθώ στη Ρωσία και εκεί τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Το δράμα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας μας λυπεί όλους μας. Αν δε αναφερθώ και στην Τουρκία, εκεί πια μιλάμε για μια δικτατορία μεταμφιεσμένη σε δημοκρατία της κακιάς ώρας. Εκεί ή συμφωνείς με τον Recep Tayyip Erdoğan ή σε πάνε μέσα χωρίς καμιά διαδικασία ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Ούτε καν συνοπτικές διαδικασίες δεν έχει στην Τουρκία. Οπότε η ανθρώπινη ζωή, χωρίς κανένα πρόσχημα, δεν έχει καμιά αξία. Αυτό που μετράει εκεί είναι το πώς ο Erdoğan θα αντικαταστάσει με το όνομα του εκείνο του Κεμάλ, καθώς και ο αχόρταγος υπέρμετρος πλουτισμός του. Η χώρα μας αντίθετα αποδείχτηκε πρωταγωνιστής στην αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας πανδημίας. Όλοι την επικαλούνται ως παράδειγμα. Αναφέρθηκα, λοιπόν, σε διάφορες χώρες, με διάφορα πολιτεύματα και άρχοντες, γιατί έτσι αποδεικνύεται η σοφία και το μέγεθος τού ανδρός Μητσοτάκη, ο οποίος θεώρησε πάνω από όλα την ζωή των πολιτών της Ελλάδας, δηλ. τη ζωή μας!!!

Από την άλλη μεριά η αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα, αντί να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στον Ελληνικό λαό, ακολουθεί μόνον αυτό που ξέρει να κάνει καλά. Να πετάει λάσπη, να καθιστά ενόχους χωρίς ενοχή και να αποδεικνύει ότι δεν σκέφτεται τον Έλληνα και την ζωή του. Θα μου πείτε, και απολύτως δικαιολογημένα, ότι αυτό ήξερε και αυτό έκανε καλά εδώ και πέντε περίπου χρόνια και επομένως αυτό και θα συνεχίσει να κάνει. Και πάλι σωστά. Έτσι σύμφωνα πάντα με το «Ἀρχή ἄνδρα δείκνυσι», φάνηκε πόσο ευτελής, αδαής και θρασύς εξακολουθεί να είναι ο κ. Τσίπρας. Δεν θέλω να επαναλάβω τα κατορθώματά του, με το γελοίο δημοψήφισμα, τα capital control, τα Σκόπια κλπ κλπ. Το θέμα είναι ότι και σήμερα ως αντιπολίτευση και με τις παρούσες συνθήκες κάνει τα ίδια!!! Αυτό σημαίνει ότι τον Τσίπρα δεν τον ενδιαφέρει ο λαός, αλλά μόνον η εξουσία. Κι ενώ τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ πέφτουν συνεχώς, αυτός και οι όμοιοί του δεν καταλαβαίνουν. Και αυτό είναι το χειρότερο από όλα, δηλ. ενώ ο λαός περνά τόσο δύσκολες μέρες ο κ. Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του και ως αντιπολίτευση απειλεί μόνον για να μας πει ότι ασκεί αντιπολίτευση!!! Όχι κύριε Τσίπρα η αντιπολίτευση είναι σημαντικό πράγμα σε μία χώρα και εσείς δυστυχώς ούτε αυτό δεν ξέρετε να κάνετε σωστά και πουλάτε μόνον φούμαρα στους εύπιστους πολίτες, αυτούς που μπορείτε ακόμη να κοροϊδεύετε, γιατί όσοι σας πήραν χαμπάρι ήδη σας εγκατέλειψαν. Και δώσατε δείγμα γραφής ως πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρα, αλλά και ως αρχηγός τής αξιωματικής αντιπολίτευσης, δείγμα γραφής που ξεκάθαρα δηλώνει ότι ούτε ως πρωθυπουργός κάνατε καλό στην χώρα κ. Τσίπρα, αλλά ούτε ως αντιπολίτευση βοηθάτε την χώρα σε τέτοιες δύσκολες στιγμές.

One thought on “Ω Λαέ! Αρχή άνδρα δέικνυσι

  • 23/04/2020, 17:47
    Permalink

    Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με τα αναγραφόμενα. Να προσθέσω τα¨θα σχίσω τα μνημόνια, οι θεσμοί θα χορεύουν και εμείς θα χτυπάμε τους ζουρνάδες, το ότι δεν εμφάνιζαν τα εκκαθαριστικά μας(είμαι συνταξιούχος) για ψηφοθηρικούς λόγους, η επιλογή ανίκανων συμβούλων, η έλλειψη αξιοκρατίας, ο φόβος της αριστείας και πλείστα άλλα. Μετά απ΄όλα αυτά τι περιμέναμε να αλλάξουν συμπεριφορά; Όχι κύριε, τα ψηφουλάκια είναι σημαντικότερα. Όσο ο κ.Πρωθυπουργός θα κερδίζει έδαφος αυτοί θα προσπαθούν να κάνουν την τρίχα τριχιά. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά σε όλη την αντιπολίτευση. Κατάντια!

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.