Οδηγώντας τις εξελίξεις
Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρέθηκε μπροστά σε μια αναπάντεχη ανατροπή προτεραιοτήτων. Ενώ ξεκίνησε την πορεία της θέτοντας ψηλά στην ιεραρχία των στόχων της, την οικονομική ανάπτυξη και τις φοροελαφρύνσεις, βρέθηκε, εν μέσω νέων εντάσεων με την Τουρκία και όξυνσης του μεταναστευτικού, να πρέπει να διαχειριστεί τις συνέπειες μιας τεράστιας διεθνούς υγειονομικής κρίσης. Ο κορωνοϊός εισέβαλε στις ζωές μας ως ένας ασύμμετρος κίνδυνος ικανός να βυθίσει ξανά την οικονομία στην ύφεση και να αλλάξει πλήρως το σκηνικό των πολιτικών πρωτοβουλιών.
Η άμεση αντίδραση και η λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων όσο κι αν αρχικά δημιούργησε την εντύπωση της υπερβολής, αποδείχτηκε σοφή και επέτρεψε στην Ελλάδα να αποτελέσει κορυφαίο παράδειγμα αντιμετώπισης της κρίσης, ανά την υφήλιο. Δεν γίναμε αγέλη νοσούντων. Δεν κατέρρευσε το σύστημα υγείας καθιστώντας ανέφικτη την επαρκή νοσηλεία των περιστατικών.
Κινηθήκαμε δυναμικά οδηγώντας τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα. Μόνο βιασύνες δεν χρειάζονται, πλέον και πιθανή εμφάνιση του φαινομένου της Σιγκαπούρης όπου η πρόωρη χαλάρωση έφερε επιδημιακή έκρηξη. Ψυχραιμία απαιτείται και ο κατάλληλος προγραμματισμός για να αποδειχθούμε πρωτοπόροι και στην επόμενη μέρα του κορωνοϊού.
Μια επόμενη μέρα που προσκαλεί στην εκπλήρωση ενός δύσκολου διπλού σκοπού. Την διατήρηση του ίδιου επιπέδου υγειονομικής ασφαλείας με την σταδιακή επαναφορά της οικονομικής κανονικότητας. Πώς άραγε θα βρεθεί η χρυσή τομή της κατάλληλης ισορροπίας;
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο θέμα της μετεγκατάστασης μεταναστών από τα νησιά προς την ενδοχώρα. Μια επιλογή με την οποία δεν έδειχνε, προεκλογικά, να μη συμφωνεί και τόσο ο σημερινός πρωθυπουργός, αλλά τελικά την ασπάστηκε ως έσχατο μέσο αποσυμφόρησης των νησιών.
Περιπτώσεις όπως του Κρανιδίου μπορούν να ελεγχθούν με τον άμεσο περιορισμό και την εξέταση όλων των εμπλεκομένων που χρησιμοποιήθηκε κι εκεί. Οι μετακινούντες όμως μετανάστες είναι αμφίβολο αν έχουν περάσει όλα τα σχετικά τεστ, αν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι φορείς και φυσικά σε ποιο βαθμό οι κλειστές δομές παραμένουν ολοκληρωτικά κλειστές ή επιτρέπουν την άσκοπη περιφορά με κίνδυνο τη διασπορά της ασθένειας.
Σε οικονομικό επίπεδο, πολύ συχνά λέμε ότι η ψυχολογία είναι το ήμισυ του παντός. Έτσι και τώρα, όσες χρήσιμες ιδέες τόνωσης της αγοράς κι αν πέσουν στο τραπέζι, αν δεν εμπεδωθεί κλίμα εργασιακής και καταναλωτικής ασφάλειας, τα αποτελέσματα θα είναι αργά και πιθανότητα πενιχρά.
Κι εδώ η χώρα μας μπορεί να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά. Επενδύοντας στην θετική εικόνα του τελευταίου διαστήματος, Προχωρώντας σε πιστοποίηση ασφαλών επιχειρήσεων, προσεγγίζοντας υψηλών εισοδημάτων τουρίστες με εφόδιο την υψηλή προφύλαξη και την παρατεταμένη καλοκαιρία, διατηρώντας χρηματοδοτικά βιώσιμους όσους διασφαλίζουν ένα πλαίσιο υγειονομικής ποιότητας.