Σήμερα ο Μητσοτάκης συναντάει τον Ράμα, ο οποίος ΔΕΝ έχει «μπέσα»!

–  Ο Αλβανός Πρωθυπουργός αφού πρώτα βρέθηκε με Ερντογάν και έλαβε «οδηγίες» απόψε συντρώγει (!) με τον Έλληνα ομόλογό του στην Αθήνα για να συζητήσουν…

Ο Ράμα άλλωστε δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα. Λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα ανάρτησε φωτογραφία από τη συνάντησή του με τον Ερντογάν που έγινε στην εξοχική του κατοικία στην Μαρμαρίδα (όπου τον επισκέφθηκε και άλλη μια φορά). Ο Αλβανός Πρωθυπουργός αποκαλεί τον Τούρκο «σουλτάνο» «στρατηγικό εταίρο της Αλβανίας»

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», τόνισε την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Ξεκάθαρη η τοποθέτησή του και αυτή πρέπει να είναι «οδηγός» του και στο αποψινό δείπνο Εργασίας που θα έχει με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Με την Αλβανία κατά προτεραιότητα πρέπει να επιδιωχθούν «καλοί λογαριασμοί», γιατί «καλοί φίλοι» δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν Αλβανοί πολιτικοί, που αφενός «ζουν και αναπνέουν» από ανθελληνισμό και αφετέρου έχουν μετατραπεί σε «τοπάρχες» του νεοσουλτάνου Ερντογάν στα Βαλκάνια, όπως ο Ράμα.

Η αποψινή συνάντηση Μητσοτάκη- Ράμα, γίνεται σε περίοδο έξαρσης του Αλβανικού εθνικισμού και των επεκτατικών σχεδίων της Τουρκίας. Πρόκειται για δύο πολιτικές, δύο τακτικές οι οποίες «συναντώνται» σε έναν κοινό στόχο, που είναι η Ελλάδα.

Η Αλβανική Κυβέρνηση σήμερα έχει κάθε λόγο να είναι αυτή η επισπεύδουσα χώρα για συμφωνία σε όλα τα ανοικτά θέματα με την Ελλάδα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, προκειμένου να προωθηθεί η ένταξή της στην Ε.Ε..

Κι όμως, παρά τη δημόσια αναγνώριση του Ράμα, ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα στο Ιόνιο έγινε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου για τη θάλασσα, για το θέμα της Α.Ο.Ζ. τα πράγματα έχουν περιπλακεί με απόλυτη ευθύνη του ιδίου. Αρχικά εκτελώντας «εντολές» της Τουρκίας προχώρησε στην ακύρωση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί μεταξύ των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή- Σ. Μπερίσα και τα τελευταία χρόνια κωλυσιεργεί στην προώθηση μιας νέας συμφωνίας.

Η αιτία και τότε και τώρα βρίσκεται στον τουρκικό «δάκτυλο». Και η καλύτερη απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός πριν συναντηθεί απόψε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, όπου είχε συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι συζήτησε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδος στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, αλλά και άλλα ζητήματα που παραμένουν «άλυτα» στις σχέσεις των δύο χωρών, με … υπόδειξη ως φαίνεται και πάλι της Τουρκίας.

Ο Ράμα άλλωστε δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα. Λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα ανάρτησε φωτογραφία από τη συνάντησή του με τον Ερντογάν που έγινε στην εξοχική του κατοικία στην Μαρμαρίδα (όπου τον επισκέφθηκε και άλλη μια φορά). Ο Αλβανός Πρωθυπουργός αποκαλεί τον Τούρκο «σουλτάνο» «στρατηγικό εταίρο της Αλβανίας» και σύμφωνα με τον ίδιο η συζήτηση αφορούσε την οικονομική ενίσχυση (από την ευρισκόμενη στα πρόθυρα χρεοκοπίας Τουρκία!!!) για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και η πρόοδος της συνεργασίας και γενικότερα η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια!..

Το τι ακριβώς συζητήθηκε, τι όρους τέθηκαν στο Ράμα από τον Ερντογάν για να βοηθηθεί στις προσεχείς εκλογές και τι δεσμεύσεις ανέλαβε ο Αλβανός Πρωθυπουργός, θα χρειαστεί χρόνος για να γίνουν (και αν) ευρέως γνωστά. Το σίγουρο είναι ότι απόψε στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν πρόκειται επ΄ ουδενί να ανοίξει τα «χαρτιά» του.

Τα τριάντα χρόνια που μεσολάβησαν από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος Χότζα – Αλία, μπορεί να επέφεραν ριζικές αλλαγές στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Αλβανίας, δεν μπόρεσαν όμως να αλλάξουν την ανατολίτικη νοοτροπία και συμπεριφορά των πολιτικών της στις σχέσεις με την Ελλάδα και τις άλλες χώρες.
Ειδικά στην Ελλάδα έχει γίνει πλέον καθεστώς οι Αλβανοί σε όλες τις συζητήσεις να δίνουν αφειδώς υποσχέσεις, να αναλαμβάνουν δεσμεύσεις και λίγο μετά την απομάκρυνσή τους από το «τραπέζι» των συζητήσεων να διαγράφονται όλα αυτά με μια μονοκονδυλιά. Και όταν αυτό συμβαίνει σε απλά ζητήματα, όπως π.χ. η αντιμετώπιση των διασυνοριακών πυρκαγιών, η καταπολέμηση των «εξαγωγών» ναρκωτικών, φανταστείτε τι γίνεται με τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα ζητήματα.

Τόσο ο Μπερίσα, όσο και ο Ράμα που κυριάρχησαν στην μετακομμουνιστική Αλβανία, στη βασική τους πολιτική έναντι της Ελλάδος, δεν έχουν μεγάλες διαφορές. Κατά περίπτωση δε χρησιμοποιούν την όξυνση των σχέσεων των δύο χωρών για «εσωτερική κατανάλωση». Ο Ράμα έχει ξεπεράσει όμως κατά πολύ τον προκάτοχό του, τόσο στην αντιμετώπιση των Ελλήνων ομογενών, με αποκορύφωμα το ιδιοκτησιακό, όσο και στην υποτέλειά του προς την Τουρκία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αποψινό «δείπνο» εργασίας, θα έχει απέναντί του έναν ομόλογό του, ο οποίος θα ομνύει στις αξίες της Ε.Ε., στο διεθνές δίκαιο για την Α.Ο.Ζ., τα χωρικά ύδατα, θα υπεραμύνεται της «ισότητας» των πολιτών της Αλβανίας σε ιδιοκτησιακά ζητήματα, του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους Βορειοηπειρώτες, την ισότιμη αντιμετώπιση των Εκκλησιών, την καταδίκη του ανθελληνισμού…

Ας γνωρίζει όμως ότι η πραγματικότητα θα είναι εντελώς αντεστραμμένη: Οι αξίες της Ε.Ε. έπονται των δεσμεύσεων και των συμφερόντων της Τουρκίας. Το Διεθνές Δίκαιο για τον Α.Ο.Ζ. περνάει επίσης μέσα από τα «θέλω» του Ερντογάν. Η ισότητα των Αλβανών στο Ιδιοκτησιακό, βάναυσα προσβάλλεται από την αρπαγή περιουσιών- φιλέτα στη Χιμάρα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται ακόμη και στον τρόπο που προωθούνται οι εκλογές και η απογραφή πληθυσμού. Η ισότιμη αντιμετώπιση των Εκκλησιών, αποδεικνύεται από τη… βεβήλωση μόνο Ορθοδόξων ναών, όσο για την καταδίκη του ανθελληνισμού και του εθνικισμού, αυτή… προκύπτει από το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων, τις ανιστόρητες αναφορές για τους «τσάμηδες» κ.ο.κ.

***
Το παρελθόν είναι ιδιαίτερα διδακτικό για το μέλλον. Το παρόν, με τις στενές σχέσεις Ράμα – Ερντογάν δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το άμεσο μέλλον των Ελληνοαλβανικών σχέσεων. Κοινώς ο Έντι Ράμα δεν έχει «μπέσα». Και αυτό ας το έχουν υπόψη τους, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θα τον φιλοξενήσει απόψε, όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που ετοιμάζεται να τον επισκεφθεί στα Τίρανα.

«Οι καλοί λογαριασμοί» κάνουν «καλούς φίλους». Για τους καλούς γείτονες χρειάζονται και κάτι ακόμη: Ειλικρίνεια, σταθερότητα θέσεων, αναγνώριση λαθών και αποδοχή του Διεθνούς Δικαίου σε κάθε δραστηριότητα…

Πρωινός  Λόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.