Ο χρόνος των εκλογών και οι πασχαλινές μετακινήσεις

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Ο Μητσοτάκης είναι πλέον σε περιοδεία διαρκείας ανά την Ελλάδα (και το εξωτερικό) εν όψει εκλογών, ο Τσίπρας αναγκαστικά ακολουθεί τον ίδιο προεκλογικό ρυθμό με άλλες πάντως προτεραιότητες και ο Ανδρουλάκης έπεται, ψάχνοντας ωστόσο στρατηγικό στόχο και ισορροπία μεταξύ των μανιακών αντιδεξιών και αντι-Μητσοτακικών και των αντι-ΣΥΡΙΖΑ στελεχών και ψηφοφόρων.

Όλα αυτά πιθανότατα θα διακοπούν σε λίγες ημέρες λόγω Χριστουγέννων, με το νέο έτος όμως θα ενταθούν, αφού η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές θα έχει κυριολεκτικά αρχίσει.

Πότε όμως θα γίνουν οι εκλογές; Μέχρις ότου το αποφασίσει και μας το πει ο Πρωθυπουργός, όλα κινούνται στη σφαίρα της εικασίας και της εκτίμησης.

Με βάση τα όσα λένε κυβερνητικά στελέχη, εκλογές μέσα στο χειμώνα πρέπει να αποκλείονται. για πολλούς λόγους, από μετεωρολογικούς έως και πρακτικούς, αφού θα είναι δυσχερής η μετακίνηση ψηφοφόρων, ειδικά των μεγαλύτερων σε ηλικία, ακόμη και στα αστικά κέντρα.

Συνεπώς, ο πρώτος πιθανός μήνας για τις εκλογές είναι ο Μάρτιος. Και  με βάση ένα σενάριο, στην απόφαση θα ληφθεί υπόψη και το Πάσχα, υπό πολλές έννοιες.

Καθοριστικής σημασίας θεωρείται η μετακίνηση των πολιτών για το Πάσχα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (από έξοδα έως διάθεση για επιπλέον μετακινήσεις). Υπό αυτήν την έννοια, δύο πιθανές και ρεαλιστικές εκδοχές για το χρόνο των εκλογών είναι οι εξής: α) Η πρώτη αναμέτρηση να διεξαχθεί στις 19 Μαρτίου, ώστε η δεύτερη (στον ελάχιστο προβλεπόμενο χρόνο των 21 ημερών) να συμπέσει με την Κυριακή των Βαΐων στις 9 Απριλίου και την έξοδο για το Πάσχα.

β) Οι κάλπες της απλής αναλογικής να στηθούν στις 26 Μαρτίου και οι δεύτερες εκλογές να γίνουν την Κυριακή του Θωμά στις 23 Απριλίου, ώστε ο εκδρομείς του Πάσχα να έχουν τη δυνατότητα είτε να επιστρέψουν στα αστικά κέντρα είτε να παραμείνουν στις περιφέρειες όπου ψηφίζουν.

Σενάρια, που αναμένουν την επιβεβαίωση ή τη διάψευσή τους…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.