ΝΔ: Το ορόσημο του Δήμου Αθηναίων

Γράφει ο Αγκιτάτορας

Ο Δήμος Αθηναίων ήταν και θα είναι το συμβολικό τοτέμ κάθε αυτοδιοικητικής μάχης. Η πρωτεύουσα της χώρας δίνει τον εκλογικό τόνο.

Παρά τη σημαντική μείωση πληθυσμού (από τις 21 βουλευτικές έδρες μέχρι τις αρχές των ‘90ς, έφτασε πλέον στις 14). Παρά την αλλαγή της σύστασης των μόνιμων κατοίκων με τη φυγή ενός μέρος του κλασικού αστικού κόσμου του και την αναπλήρωση από οικογένειες μόνιμων μεταναστών..

Μια περιφέρεια όπου η ΝΔ διέθετε ιστορικά ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά της, πάντα 6-8 μονάδες πάνω από το εθνικό αποτέλεσμα, έχει αποκτήσει νέα χαρακτηριστικά. Σήμερα η Αριστερά αναδεικνύεται σε αρκετά μεγάλη δύναμη αλλά και η Ακροδεξιά αποτελεί κρίσιμο μέγεθος.

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία η ΝΔ μοιάζει σχεδόν σίγουρο ότι θα ανακτήσει τη Δημαρχία Αθηναίων στο πρόσωπο του Κώστα Μπακογιάννη.

Η απόλυτη πλειοψηφία από τον 1ο γύρο είναι ένα πολύ δύσκολο στοίχημα. Όσο πολυσυλλεκτικό κι αν είναι το ψηφοδέλτιο Μπακογιάννη, συνθέτοντας ένα πλέγμα από προσωπικότητες που καλύπτουν πολύπειρους παραταξιακούς αυτοδιοικητικούς, στελέχη της διοίκησης Καμίνη, πρόσωπα από αλλους χώρους (ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι), η αυτοδυναμία μοιάζει ακόμη μακριά.

Αυτό λοιπόν που μένει να διευκρινιστεί, ελέω απλής αναλογικής, είναι το ποιοι άλλοι συνδυασμοί θα μπορούν να συνεργαστούν μαζί του ώστε ο Δήμος να διοικηθεί ερύθημα και λειτουργικά. Αν η καταγραφή Βουλγαράκη είναι τέτοια που να επιτρέπει τη συγκρότηση πλειοψηφίας, είναι σίγουρο ότι η συνεννόηση και η ταύτιση θα αποδειχτεί ένας πιο εύκολος στόχος.

Τα προβλήματα θα αρχίσουν αν απαιτείται η διαπραγμάτευση με πιο κεντροαριστερούς ή αριστερούς υποψηφίους. Τότε η προσωπική επικράτηση στο 2ο γύρο θα καταλήξει πύρρειος νίκη. Και η ικανοποίηση για τη νίκη θα δώσει τη θέση της στον προβληματισμό για τους συμβιβασμούς που θα ακολουθήσουν και για το ιδεολογικό αλλά και πρακτικό περιεχόμενο των αποφάσεων που θα παρθούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.