Να τους ταράξουμε στην ενημέρωση (και στους ελέγχους)

Πολύ καλά έκανε ο υπουργός Υγείας και ζήτησε από τους ιατρικούς συλλόγους να ελέγξουν αν υπάρχουν γυναικολόγοι που αποτρέπουν εγκύους να εμβολιαστούν

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Το ίδιο θα μπορούσε να ζητήσει βέβαια και για παθολόγους, καρδιολόγους, παιδιάτρους, αναζητώντας τις συμβουλές που δίνουν στους ασθενείς τους όταν βρίσκονται κατ’ ιδίαν μαζί τους.

Αν και η ιατρική κοινότητα έχει πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και η συντριπτική πλειονότητα καθοδηγεί ορθώς τους πολίτες να εμβολιαστούν, δεν λείπουν και οι εξαιρέσεις κάποιων επιστημόνων που προτρέπουν καθαρά τους ασθενείς τους να μην εμβολιαστούν είτε -στην καλύτερη περίπτωση- αποφαίνονται σιβυλλικά.

Το στρίβειν διά της αναβολής («φυσικά να κάνεις το εμβόλιο, αλλά περίμενε λίγο ακόμα») είναι η συνηθέστερη απάντηση. Για κάποιους άτυχους συμπολίτες μας ωστόσο το «λίγο ακόμα» δεν φθάνει ποτέ, με τίμημα την απώλεια της υγείας τους ή και της ζωής τους.

Φυσικά δεν είναι μόνο οι γιατροί. Υπάρχουν πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι οι οποίοι είτε υποκινούν και υποδαυλίζουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα ακόμα και με ψευδείς ειδήσεις είτε εντέχνως, μέσα από επιμελώς ασαφείς αναφορές, επιτείνουν τη σύγχυση και διασπείρουν την αμφιβολία στους ευκολόπιστους.

Αντίστοιχα, αν και η επίσημη, ξεκάθαρη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος και των περισσότερων μητροπολιτών είναι υπέρ της επιστήμης, της λογικής και του εμβολιασμού, υπάρχουν μεμονωμένοι κληρικοί οι οποίοι πείθουν κάποιους πιστούς να μην εμβολιαστούν.

Θα συμφωνήσουμε πως οι «αντάρτες» γιατροί, δικηγόροι ή πνευματικοί είναι λίγοι, ωστόσο στην τόσο κρίσιμη στιγμή που βρίσκεται η πανδημία στην Ελλάδα είναι αρκετοί για να κάνουν δυσανάλογα μεγάλη ζημιά.

Οι άνθρωποι αυτοί κινούνται στην γκρίζα ζώνη της ιδιωτικότητας και του επαγγελματικού ή θρησκευτικού απορρήτου, όπου είναι αδύνατο να παρέμβουν το κράτος και οι οργανωμένοι θεσμοί.

Αυτό όμως που δεν είναι καθόλου αδύνατο είναι να ενταθεί η στοχευμένη ενημέρωση από την κυβέρνηση, την Αυτοδιοίκηση, τους επιστημονικούς συλλόγους, τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, από την Εκκλησία συνολικά αλλά και ανά ποίμνιο.

Είναι βέβαιο ότι η χθεσινή παρέμβαση του μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου, όπως και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις των μητροπολιτών Δωδώνης, Δημητριάδος, Λαρίσης, Ξάνθης και άλλων φωτισμένων ιεραρχών θα σώσουν χιλιάδες συμπολίτες μας από την πλάνη των «ψευδοπροφητών» και των αρνητών της επιστήμης.

 

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.